Prima pagină » Știri » Se schimbă din nou Codul Rutier

Se schimbă din nou Codul Rutier

Ce anunță autoritățile

Guvernul pregătește o nouă modificare a Codului Rutier. În noua formă pregătită de Executiv permisul de conducere poate fi anulat chiar și în varianta în care șoferul care a provocat un deces sau vătămare corporală primește drept pedeapsă amendă, nu doar dacă este condamnat la închisoare, potrivit economica.net.

VEZI PROIECTUL DE MODIFICARE A CODULUI RUTIER

Principalele modificări ale Codului Rutier:

– Posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă, pe drumurile publice, tractoare cu masa maximă de 3,5 tone.

– Se clarifică regimul cetățenilor străini care locuiesc de cel puțin șase luni în România și care pot solicita obținerea unui permis de conducere.Guvernul internționează să modifice din nou OUG 195/2002, referitor la circulația pe drumurile publice. Printre principalele modificări sunt următoarele:

– Posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă, pe drumurile publice, tractoare cu masa maximă de 3,5 tone.

– Se clarifică regimul cetățenilor străini care locuiesc de cel puțin șase luni în România și care pot solicita obținerea unui permis de conducere.

– Permisul de conducere poate fi anulat chiar și în varianta în care șoferul care a provocat un deces sau vătămare corporală primește drept pedeapsă amendă, nu doar dacă este condamnat la închisoare. Noua formă stabilește drept condiție de anulare a permisului de conducere situația următoare: „titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa închisorii sau amenzii ori când instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectării regulilor de circulație”. Forma actuală, aflată acum în vigoare, este mai puțin specifică: „titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecatorească rămasă definitivă pentru o infracțiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătamarea corporală a unei persoane, săvârșită ca urmare a nerespectarii regulilor de circulație”.

1. Ce indică semnalul polițistului?

 

a. oprire;
b. măriți viteza;
c. reduceți viteza.

2.  Ce vă este interzis în situația dată?

a. indicatorul se adresează conducătorilor mijloacelor de transport public de persoane;
b. să circulați cu o viteză mai mică de 60 km/h;
c. să circulați cu o viteză mai mare de 60 km/h.

VEZI CU CÂT AU CRECUT AMENZILE DE LA 1 IULIE

3. Ce tendința prezintă un autoturism cu tracțiune pe spate, dacă accelerați prea puternic în curbă?

 a. autoturismul urmează, fără deviere, cursa volanului;
b. autoturismul tinde să derapeze cu spatele spre exteriorul curbei;
c. roțile din față se învârtesc în gol.

4. Viteza se reduce la semnalul

a. personalului autorizat din zona lucrărilor drumului public;
b. agentului de cale ferată;
c. polițistului de frontieră.

5. Întoarcerea este interzisă:

a. pe poduri și sub poduri;
b. pe drumurile naționale;
c. la mai puțin de 50 m de intrarea în sediile instituțiilor.

Autor

Citește și