Prima pagină » Știri » Se schimbă legea în privința persoanelor care refuză să se legitimeze. Ce amenzi ar putea plăti pe viitor

Se schimbă legea în privința persoanelor care refuză să se legitimeze. Ce amenzi ar putea plăti pe viitor

Se schimbă legea în privința persoanelor care refuză să se legitimeze. Ce amenzi ar putea plăti pe viitor
Detalii pe gândul

„Un punct de pe ordinea de zi este întărirea statutului polițiștilor. În cadrul ședinței, prin acest proiect de lege, se propune modificarea și completarea unor acte în domeniul ordinii și siguranței publice. Este un lucru foarte important, pentru că, așa cum știm, în orice stat european educația, sănătatea și siguranța cetățeanului sunt obiectivele prioritare. Este un proiect important și pentru polițiști, dar și pentru cetățeni. Asigură un echilibru efectiv între ceea ce înseamnă autoritatea polițistului și respectarea drepturilor cetățenești”, a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței Executivului.

Conform Vioricăi Dăncilă, principalul obiectiv fiind clarificarea perocedurilor de acțiune ale polițiștilor, ceea ce va duce la încrederea cetățenilor în oamenii legii.

„Polițiștii au nevoie de un cadrul juridic care să îi protejeze dar în același timp și de o autoritate mai mare în fața celor care încalcă legea și reguli clare de acțiune”, a mai spus premierul Dăncilă.

Potrivit proiectului de lege, crește amenda, de la 100-500 la 500-1500 de lei, pentru refuzul unei persoane de a da relații pentru stabilirea identității sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau de menținere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iar organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatura muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 2000 și 3000 lei, față de 500-1500 de lei, cât este în prezent.

De asemenea, proiectul de lege mai prevede că repetarea acte de tulburare a liniștii sau ordini publice într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancționează cu amendă de la 500 la 6000 lei sau prestarea a 50 – 150 de ore de activități în folosul comunității.

Astfel, repetarea în decurs de 24 de ore a organizării de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban se sancționează cu amendă de la 3000 la 6000 lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activități în folosul comunității.

Dacă în 24 de ore sunt repetate „săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenințări cu acte de violență împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor ori să lezeze demnitatea și onoarea acestora sau a instituțiilor publice” sau „tulburarea, fără drept, a liniștii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigăte sau larmă”, sancțiunile constau în mendă de la 500 la 1.500 lei sau prestarea a 50 – 100 de ore de activități iÌ‚n folosul comunității.

Dacă în 24 de ore este repetată ” tulburarea liniștii locatarilor între orele 22,00-8,00 și 13,00-14,00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, sancțiunea va consta în amendă de la 2.000 la 3.000 lei sau prestarea a 70 – 120 de ore de activități iÌ‚n folosul comunității.

„Fapta persoanei care, după ce a fost avertizată, împiedică în mod nemijlocit organul de ordine publică de a-și îndeplini, în condițiile legii, obligații de serviciu referitoare la legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al vehiculului sau conducerea unei persoane la sediul poliției ori al altui organ de stat, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă fapta nu constituie
o infracțiune mai gravă”, se mai arată în proiectul Executivului.

Citește și