Prima pagină » Știri » Se schimbă modalitatea de înscriere în clasa pregătitoare în 2013. Ce este nou. Explicațiile Ministerului Educației

Se schimbă modalitatea de înscriere în clasa pregătitoare în 2013. Ce este nou. Explicațiile Ministerului Educației

Se schimbă modalitatea de înscriere în clasa pregătitoare în 2013. Ce este nou. Explicațiile Ministerului Educației
Înscrierile în clasa pregătitoare din 2013 se vor face într-o singură etapă, în martie, și nu în patru, cum au fost în acest an, iar consiliile de administrație ale școlilor vor stabili criterii de primire a copiilor din alte sectoare, spune secretarul de stat Stelian Fedorca.

Ministerul Educației schimbă din nou regulile de înscriere la clasa pregătitoare. Anunțul a fost făcut de Stelian Fedorca, secretar de stat în minister. Oficialul a declarat pentru gândul că din 2013 se revine la metodologia de înscriere valabilă în 2011.

Practic, înscrierile în clasa pregătitoare din 2013 se vor face într-o singură etapă, în martie, și nu în patru, cum au fost în acest an, iar consiliile de administrație ale școlilor vor stabili criterii de primire a copiilor din alte sectoare, spune secretarul de stat Stelian Fedorca.

Fiecare părinte își va înscrie copilul unde vrea”, mai spune acesta explicând pentru gândul și motivele care au stat la baza acestei decizii: școli suprapoluate și situații anormale în familii.

„Au avut loc mai multe situații de părinți care și-au schimbat domiciliul, unii au divorțat fictiv doar ca să fie siguri că și-au înscris copiii. Vom reveni la ce a fost în 2011, părinții își vor depune dosarul la școala unde vor să-și înscrie dosarul în luna martie, urmând ca în urma unor criterii de selecție avizate de inspectoratul școlar,consiliul de adminsitrație al școlii va analiza fiecare cerere în parte și va decide cine este înscris și cine nu”, declară Fedorca.

Singurele criterii de departajare care rămân în vigoare, valabile pentru toate școlile, sunt următoarele: au prioritate copiii din circumscripția școlii, precum și cei care au un frate sau o soră înmatriculat/ă la acea școală.

Criteriile de departajare care rămân însă în vigoare pentru toate școlile sunt următoarele : prioritatea copiilor din circumscripția școlii și existența unui frate sau a unei surori, care învață deja în acea școală.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/clasa-pregatitoare-ce-schimbari-pregateste-ministerul-educatiei_1059456.html#ixzz2D96Pww2d

Criteriile de departajare care rămân însă în vigoare pentru toate școlile sunt următoarele : prioritatea copiilor din circumscripția școlii și existența unui frate sau a unei surori, care învață deja în acea școală. C

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/clasa-pregatitoare-ce-schimbari-pregateste-ministerul-educatiei_1059456.html#ixzz2D969zaOf

O singură sesiune de înscrieri, ca în 2011

„Cred că este foarte important să rezolvăm din timp mai multe situații care în acest an școlar au bulversat sistemul de învățământ. O primă problemă vizează înscrierile în clasa pregătitoare. Vom reveni la situația din 2011, când a existat o singură sesiune de înscrieri în ciclul primar. Așadar, pentru anul școlar 2013-2014, înscrierile vor avea loc în luna martie, într-o singură etapă, iar consiliile de administrație vor analiza cererile din partea părinților care vin din alte zone decât cele adiacente unității de învățământ”, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației.

Anul școlar 2013-2014 va fi, astfel, primul cu înscrieri doar în clasa pregătitoare. Pentru 2012-2013, au fost și înscrieri în clasa I, și în cea pregătitoare, odată cu includerea acesteia din urmă în ciclul primar. „Părinții vor merge la școală, vor completa fișa electronică și vor lăsa dosarul cu actele necesare înscrierii”, a explicat Fedorca pentru gândul.

Oficialul a mai spus că, în luna ianuarie 2013, Ministerul Educației va face publică procedura de înscriere. „Începând cu luna martie, școlile vor afișa la începutul fiecărei săptămâni care sunt locurile disponibile și numărul de elevi înscriși la avizier”, a spus Fedorca.

„Acum părinții își vor depune dosarele unde vor. Înainte, în etapa întâi veneau numai anumiți părinți, urma etapa a doua și tot așa. Părinții trebuiau să lipsească de la serviciu, stăteau într-un stres continuu și, ca să scape de stres, au recurs la soluții extreme”, a mai spus acesta.

Cine are prioritate la înscrieri

Potrivit secretarului de stat, înscrierile copiilor care nu aparțin de școala unde vor să învețe vor fi făcute cu acordul consiliului de administrație al unității de învățământ. „Înscrierea acestor copii nu este la dispoziția directorului, ci va fi avizată de către consiliul de administrație al școlii”, a explicat Fedorca.

Secretarul de stat a mai spus că înscrierea va fi făcută în baza unor criterii generale, prioritate urmând să aibă cei care locuiesc în apropierea școlii și care au frați în unitatea de învățământ. Apoi, vor fi criterii specifice stabilite de consiliul de administrație al școlii.

Clasa pregătitoare este obligatorie

Totodată, subliniază Fedorca, ceea ce este foarte clar este păstrarea clasei pregătitoare în învățământul obligatoriu. În privința clădirilor în care va funcționa aceasta, respectiv în școală sau în grădiniță, decizia va aparține consiliului de administrație al școlii și a autorității locale.

„Locația va fi decisă de către autoritatea locală și școală. Dacă școala are spațiu suficient, clasa pregătitoare va rămâne în această unitate. Dacă nu are, ea va funcționa, la fel ca în acest an, într-un spațiu al grădiniței celei mai apropiate”, a explicat Fedorca.

Prognozele de la Ministerul Educației arată că anul viitor vor fi 120.000 de copii pentru clasa pregătitoare.

Fost ministru al Educației: Este o măsură electorală

În timp ce oficialii de la minister spun că vor să-i scape pe părinți de neplăceri, fostul ministrul al Educației, Daniel Funeriu, susține că neplăcerile de abia acum vor veni. Potrivit acestuia, „o singură etapă de înscriere pentru toată lumea nu este suficientă”.

„Va fi tehnic imposibil să se realizeze înscrierea”, a declarat el pentru gândul. „Metodologia elaborată de noi permitea tuturor părinților să-și dea copiii la școala la care doreau. Deși a fost contestat în instanță acest ordin, justiția mi-a dat câștig de cauză. Prin acest ordin s-a instituit în premieră un sistem de înscriere  organizat și transparent. Prima consecință a modificării înscrierii ar fi faptul că părinții nu-și mai vor putea da copilul la școala la care vor și se va reintroduce șpaga și arbitrariul, cu care USL-iștii se simt foarte bine. Ăsta e USL-ul în toată splendoarea sa”, a conchis Funeriu.

„De acum,părinții vor trebui să meargă să depună dosarele la 10 școli cu cozi interminabile, iar copiii nu vor mai putea merge la școala pe care o doresc. Probabil că au făcut-o la presiunea noilor directori și inspectori puși de USL, disperați ca pe sistemul introdus de noi nu mai puteau lua șpăgi”, a mai spus Funeriu.

Fostul șef de la Educație consideră această inițiativă drept „o manevră de campanie”.

Citește și