Se schimbă regulile în audiovizual. Ce programe ar putea fi interzise
Pornind de la articolul 18 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual – „Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6.00 – 23.00 producții care prezintă: a) violență fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat; b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen; c) persoane în ipostaze degradante; d) lupte nereglementate de federații sportive naționale sau internaționale” -, membrii CNA au discutat, marți, despre eventuale modificări ale mai multor puncte ale acestui act normativ.
Astfel, până pe 3 noiembrie, membrii Consiliului pot transmite propuneri de amendare a Codului de reglementare a conținutului audiovizual.
Nouă dintre cei zece membri ai CNA prezenți la sedința de marți au votat „pentru” – Valentin Jucan, Lorand Turos, Viorel Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu și Răsvan Popescu -, iar împotriva acestei propuneri a fost Radu Călin Cristea.
„Susțin aceste modificări, pentru că publicul reclamă în continuare”, a spus Viorel Buda.
„Din păcate, nu avem timp să ne consultăm cu populația”, a declarat Valentin Jucan, președintele ședinței de marți a Consiliului. Astfel, la dezbaterea publică ce, din punct de vedere legal, durează 30 de zile, pot veni cu propuneri inclusiv radiodifuzorii.
„Cu speranța că publicul român nu e publicul emisiunilor tabloid, propun ca, în trei săptămâni, să venim cu propuneri pentru teme ca protecția minorilor, demnitate umană și cea privind suplimente alimentare, pentru că sunt cele de mare interes”, a mai spus Jucan.
De cealaltă parte, Radu Călin Cristea a fost de părere că o eventuală modificare a orarului poate afecta din punct de vedere economic televiziunile. „Trebuie să ținem cont și de partea economică a lor, să nu-i băgăm în faliment, dacă vom modifica ora de la care anumite programe pot începe”, a spus acesta.
„Noi avem o responsabilitate morală față de public, nu de finanțele radiodifuzorilor. Nu trebuie să ținem cont dacă e rentabilă o emisiune”, a replicat Jucan. „Îmi doresc ca emisiunile în care sunt bătute femeile să nu mai aibă audiență, fie că sunt regizate sau nu”, a completat acesta.
„Trebuie să venim în Consiliu cu o formă consolidată a propunerilor și să discutăm pe partea asta ca, până la sfârșitul anului, să rezolvăm”, a spus Răsvan Popescu, vicepreședintele CNA.
Reconstituirile sinuciderilor, crimelor și violurilor ar putea fi interzise în programele de știri
Gândul a scris recent că reconstituirile sinuciderilor, crimelor și violurilor ar putea fi interzise în programele de știri. O propunere de modificare în acest sens a Codului audiovizualului a fost depusă de membrul CNA Valentin Jucan.
De asemenea, televiziunile nu vor mai putea difuza programe care conțin violență de orice fel, limbaj injurios sau comportament obscen în afara intervalului bine stabilit, indiferent că există un contract între radiodifuzori și alți producărori, persoane fizice sau juridice. Totodată, astfel de programe vor putea fi difuzate după miezul nopții și nu începând cu ora 23:00, cum este precizat în prezent în Cod.
Demersul lui Jucan vine după ce, într-o ședință CNA, ediția din 24 septembrie a emisiunii „Un show păcătos”, care a difuzat în direct agresiunile fizice ale lui Nicolae Guță la adresa iubitei sale, nu a fost sancționată în niciun fel.