Prima pagină » Știri » Sebastian Bodu a sesizat Poliția Capitalei acuzând de omor din culpă Asociația „Caleidoscop”

Sebastian Bodu a sesizat Poliția Capitalei acuzând de omor din culpă Asociația „Caleidoscop”

Sebastian Bodu a sesizat Poliția Capitalei acuzând de omor din culpă Asociația
Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu anunță că a sesizat Poliția Capitalei și ANSVSA, acuzând de omor din culpă Asociația "Caleidoscop", care deținea unul dintre câinii care l-au ucis pe un băiețel de 4 ani în zona Parcului Tei din Capitală.

Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu anunță că a sesizat Poliția Capitalei și ANSVSA, acuzând de omor din culpă Asociația „Caleidoscop”, care deținea unul dintre câinii care l-au ucis pe un băiețel de 4 ani în zona Parcului Tei din Capitală.

„Am sesizat Poliția Capitalei și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară pentru a încadra fapta Asociației «Caleidoscop», reprezentată prin Carmen Secăreanu – Președinte, cu privire la infracțiunea de omor din culpă, conform art. 178 C. Pen., respectiv pentru contravenția prevazută la art. 14 lit. a din Ordonanța de urgența nr. 155/2001, cu modificările și completările ulterioare privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân”, precizează Bodu într-un comunicat remis miercuri agenției MEDIAFAX.

El menționează că, potrivit art. 8 alin. 2 din ordonanță, adopția câinilor de către solicitanți se va face pe baza declarației-angajament al cărei model este prevăzut în anexele nr. 4 și 5 iar conform pct. 4 din angajamentul semnat, adoptatorul se obligă să nu abandoneze câinele (în cazul în care nu îl mai dorește, animalul trebuie predat Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân).

„În fapt, câinele care a omorât prin mușcături un copil de 4 ani și l-a rănit pe fratele acestuia, de 6 ani, în zona Parcului Tei din București, fusese adoptat de asociația mai sus menționată iar lăsarea lui în libertate, din orice motive, constituie o încălcare a angajamentului care prevede fie păstrarea, fie predarea lui. Odată adoptat, câinele intra în paza juridică a adoptatorului care răspunde contravențional, civil și penal pentru acesta. O astfel de iresponsabilitate crasă din partea reprezentanților asociației nu poate rămâne nesancționată cu maxim de celeritate. Nu poți face adopții fictive indiferent de motiv, mai ales unul pur mercantil, legat de contractele cu primăria. Cine adoptă un câine trebuie să știe că răspunde pentru animal exact ca pentru propria faptă”, subliniază Sebastian Bodu.

Europarlamentarul PDL precizează că responsabilitatea civilă bazată pe paza juridică a adoptatorului este independentă de orice culpă.

„Așadar, răspunderea Asociației «Caleidoscop» este una obiectivă, nimic neputând înlătura răspunderea delictuală reglementată de art. 1375 și urm. C. Civ.”, mai arată Bodu.

El îi încurajează pe părinții celor doi frați atacați de câini să se îndrepte împotriva Asociației „Caleidoscop” și a persoanei care a semnat formularul de adopție cu o acțiune în pretenții.

„Îmi exprim compasiunea față de familia copilului omorât într-un mod sălbatic și sper ca răspunderea contravențională, civilă și penală, chiar dacă nu poate compensa pierderea unui suflet de om, să aducă cel puțin dreptatea pe care legea o poate face”, mai arată Bodu.

O femeie care a fost membră a Fundației Caleidoscop și a semnat formularul prin care câinele care a ucis un copil a fost adoptat în 2008 de acest ONG, angajându-se să nu îl abandoneze, spune că ceea ce s-a întâmplat a fost un accident, iar ea are conștiința curată, relatează stirileprotv.ro.

Câinele, care a fost găsit luni, după moartea copilului, murdar de sânge pe bot, fusese sterilizat de primărie și adoptat de Fundația Caleidoscop în 2008, a spus, marți, coordonatorul de proiect al Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu.

Pe formularele de adopție și revendicare scrie negru pe alb că Fundația Caleidoscop se angajează să nu abandoneze câinele, iar în cazul în care nu îl mai dorește să îl predea Administrației pentru Supravegherea Animalelor, potrivit stirileprotv.ro.

Semnătura de pe formular îi aparține Laviniei Mirela Nica, care era pe atunci voluntar al ONG-ului Caleidoscop. Tot ea și-a asumat răspunderea în numele organizației pentru alți opt maidanezi.

„Teoretic trebuia să am grijă de el, practic nu. Pentru că nu erau scoși pe nume propriu, ci pe numele asociației. Dacă trebuie să învinovățim pe cineva, trebuie criticată asociația pentru că nu și-a asumat responsabilitatea. Era o situație de compromis, primăria știa, dar trebuia să eliberăm locurile. Am înțeles că s-a ajuns la moartea unui copil, dar asta a fost. A fost un accident. Eu am conștiință curată și mă ocup în continuare să salvez animale”, a declarat femeia.

Potrivit formularului de revendicare, societatea Caleidoscop a adoptat animalul pe 24 decembrie 2008, adică exact în Ajunul Crăciunului, la adresa din formular – strada Brașov numărul 30, în Sectorul 6.

Reprezentanții de astăzi ai ONG-ului sunt de negăsit așa că nimeni nu poate explica ce caută câinele lor din Sectorul 6 în Parcul Tei, la 10 kilometri distanță. Mai mult, vecinii spun că nu au auzit niciodată de organizația Caleidoscop și nici de președintele ei, Carmen Secăreanu.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de șase ani, a fost mușcat de un picior, dar a reușit să fugă și să-și anunțe bunica.

Copilul de patru ani a murit din cauza hemoragiei externe, pe corpul acestuia fiind găsite sute de plăgi, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Național de Medicină Legală (INML).

Anchetatorii au prelevat probe de la șase câini ridicați luni de pe terenul din apropierea Parcului Tei din Capitală și le vor compara cu ADN-ul copilului ucis, pentru a se stabili care dintre animale l-au mușcat, potrivit unor surse din Poliție.

Câinii pe blana cărora se va găsi ADN care aparține copilului de patru ani vor fi supuși unei expertize, au precizat sursele citate.

De asemenea, de la cei șase câini vor fi luate impresiuni dentare, pe baza cărora se vor realiza mulaje, acestea urmând să fie comparate cu rănile găsite de medicii legiști pe corpul copilului de patru ani.

Sursele citate au spus că rezultatul ADN este așteptat în cursul zilei de marți.

Cazul este instrumentat de Serviciul Criminalistic și Serviciul Omoruri din Poliția Capitalei, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul București.

Primăria Sectorului 2 a precizat, într-un comunicat de presă, că incidentul a avut loc pe un teren proprietate privată, de pe strada Tuzla nr. 50, aparținând SC Laguna Tei SRL.

Bunica băiatului de patru ani ucis de câini în apropierea Parcului Tei din Capitală le-a spus anchetatorilor că a sunat la 112 după 20 de minute de la dispariția nepoților săi, timp în care i-a așteptat să se întoarcă de la joacă, au declarat, luni, surse din Poliție.

Femeia a fost audiată de polițiști, ea susținând că luni a fost pentru prima dată în Parcul Tei împreună cu cei doi nepoți, în vârstă de șase și, respectiv, patru ani, în condițiile în care părinții celor doi copii locuiesc în alt cartier.

Aceasta le-a spus anchetatorilor că a ieșit cu cei doi nepoți în parcul de lângă locuința ei și s-a așezat pe o bancă, lăsându-i pe cei mici să se joace în apropiere. În jurul orei 12.00, femeia a constatat că nepoții au dispărut și a avut, inițial, intenția să-i caute. Ulterior, aceasta a renunțat, gândindu-se că, dacă aceștia se întorc între timp și nu o mai găsesc, vor intra în panică.

După aproximativ 20 de minute, băiatul de șase ani s-a întors singur și a anunțat-o pe bunica lui că fratele său mai mic a fost prins de niște câini.

Femeia a sunat la numărul de urgență 112 și a plecat în grabă, împreună cu nepotul ei, la locul indicat de acesta.

Mai multe echipaje de poliție venite la fața locului l-au căutat pe băiețel, inițial existând bănuiala că acesta a căzut în lacul din zona Parcului Tei.

Cadavrul a fost descoperit pe terenul unei societăți comerciale, de unul dintre polițiști, care a căutat împreună cu fratele băiatului de patru ani, acesta arătându-i zona în care au atacat câinii.

Potrivit polițiștilor, nici bunica celor doi copii și nici proprietarii terenului pe care s-a produs tragedia nu au fost puși sub acuzare până în prezent.

Autor

Citește și