Membri din conducerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost audiați, miercuri, de către Comisiile reunite de buget-finanţe ale Parlamentului, în legătură cu falimentul companiei de asigurări City Insurance. Potrivit vicepreședintelui Comisiei de buget din Camera Deputaților, Sebastian Burduja, este vital ca banii care au fost fraudați să fie recuperați în cel mai scurt timp.
Potrivit Financial Intelligence, ședința a avut caracter confidențial, motivul fiind acela că în acest moment există o anchetă penală în cauză și unele informații nu pot fi făcute publice.
Parlamentarul Sebastian Burduja, vicepreședinte al Comisiei de buget din Camera Deputaților, a declarat că actuala conducere a ASF are meritul că „în sfârșit a rupt pisica în două”.
“Conducerea actuală are meritul, cel puțin președintele ASF, că în sfârșit a rupt pisica în două, alții nu au avut curaj să o facă. Sunt date publice că, într-adevăr, compania a hărțuit Autoritatea pe parcursul ultimilor ani. Au dat în judecată ASF și pe angajații acesteia. Au pretins într-una, de ani de zile, că sunt de vânzare și orice măsură ia ASF spuneau ei că prejudiciază procesul de vânzare. Tactici de șantaj și se vor pronunța organele de anchetă. Este o cercetare penală în curs.
ASF susține că și-a făcut treaba atât cât are mandat să o facă, a dispus măsurile necesare, a ridicat licența, a suspendat de acum câțiva ani administratorul, urmează ca Parchetul și Procuratura să-și facă datoria”, a afirmat Sebastian Burduja.
Potrivit vicepreședintelui Comisiei de buget din Camera Deputaților, este foarte important ca banii care au fost fraudați sau urmează să fie dovedit acest prejudiciu, să fie recuperați în cel mai scurt timp.
„Pe noi, ca parlamentari, ne interesează să reglăm în cel mai scurt timp eventuale deficiențe legislative, care poate nu au dat ASF toate pârghiile necesare să intervină. Dacă puteau să intervină și nu au făcut-o trebuie să răspundă, împreună cu alte instituții implicate.
De asemenea, am spus că este vital ca banii care au fost fraudați, sau urmează să fie dovedit acest prejudiciu, să fie recuperați în cel mai scurt timp.
Evident, ASF nu se ocupă de recuperarea acestor bani, dar sunt alte instituții ale statului, Oficiul de combatere a spălării banilor, parchetele, care trebuie să ia urgent urma acestor bani și să-i aducă înapoi în țară. Fiecare zi, oră care trece poate însemna un demers mult mai complicat de recuperare a banilor.
Vorbim de sume foarte mari care au fost scoase din țară și această companie a fost fraudată. Ne interesează ca nu cetățenii români să aibă o notă de plată mai mare la sfârșitul zilei. Degeaba FGA va plăti aceste polițe City dacă, de fapt, prețul la RCA crește”, a mai afirmat parlamentarul.
Decizia ASF de retragere a autorizației City Insurance, publicată în Monitorul Oficial. Creditorii de asigurări pot depune cereri de plată. Neregulile descoperite
Decizia Autoritătății de Supreveghere Financiară privind retragerea autorizației de funcționare a City Insurance a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial, astfel că păgubiții City Insurance pot depune, de luni, cereri de plată sau de restituire a primei, și pot primi banii, conform noilor reglementări aprobate în Guvern, la 60 de zile de la această dată. În decizia de peste 80 de pagini a autorității de reglementare sunt detaliate faptele contravenționale pe care le-a descoperit. Situația de City Insurance este cercetată în mai multe dosare, atât de către DIICOT și DNA, cât și de Parchetul General.
Decizia privind retragerea autorizației de funcționare a Societății de Asigurare – Reaigurare City Insurance, cu peste 3 milioane de polițe RCA, constatarea stării de insolvenți și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia, luată de Consiliul ASF vineri, 17 septembrie, publicată în Monitorul Oficial nr. 921 de luni, 27 septembrie.