Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție L-AU ACHITAT, joi, pe fostul deputat Sebastian Ghiță pentru toate capetele de acuzare imputate în acest dosar, respectiv folosire de informații nedestinate publicității, dare de mită, cumpărare de influență, conducere fără permis, șantaj și spălare de bani. Motivele sentinței au fost, fie că faptele nu există, fie că nu sunt prevăzute de legea penală. Totodată, Înalta Curte de Casație și Justiție a revocat mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Sebastian Ghiță și în baza căruia a fost cerută EXTRĂDAREA din Serbia. Magistrații au dispus și revocarea sechestrului asupra bunurilor fostului deputat și restituirea cauțiunii.
În același dosar, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca și ceilalți inculpați să fie ACHITAȚI, pe motiv că faptele nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală. Decizia instanței supreme nu este definitivă. La ultimul termen, procurorii ceruseră închisoare cu executare pentru fostul parlamentar.
În acest dosar, Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată în 2016, de procurorii DNA, fiind acuzat de două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității și conducerea unei mașini fără permis. Alături de el, au mai fost trimiși în judecată Liviu Tudose, la data faptelor procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, sub acuzațiile de luare de mită și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, Viorel Dosaru la data faptelor șef al IPJ Prahova, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, favorizarea făptuitorului, trafic de influență și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității, Constantin Ispas, ofițer de poliție și Aurelian Constantin, la data faptelor procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești pentru săvârșirea infracțiunilor de cercetare abuzivă și folosirea de informații care nu sunt destinate publicității.
În rechizitoriul procurorilor se arăta că „în perioada iunie 2013 – primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani, mai multe persoane vizate AU OBȚINUT INFORMAȚII CONFIDENȚIALE pe mai multe căi, printre beneficiarii acestor informații nedestinate publicității fiind și Ghiță Sebastian Aurelian”.
Informațiile confidențiale priveau obiectul unor cercetări asupra unor persoane fizice sau juridice, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz și ale ofițerilor de poliție delegați să efectueze urmărire penală.
„Concret, folosindu-se de influența pe care o avea și pe care o exercita efectiv pentru menținerea și promovarea în funcții publice a anumitor persoane, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian i-a capacitat pe inculpații Tudose Liviu Mihail și pe Dosaru Viorel să-i furnizeze informații confidențiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală”, mai arată rechizitoriul DNA.