UPDATE 16:30Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a solicitat, de urgență, șefului Poliției Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acționat polițiștii în cazul dispariției fostului deputat Sebastian Ghiță, urmând a fi dispuse măsuri în consecință, anunță M.A.I.
Surse apropiate anchetei au declarat pentru MEDIAFAX că Sebastian Ghiță ar fi fost filat de polițiștii Direcției pentru Operațiuni Speciale (DOS) încă de săptămâna trecută, la cererea procurorilor. Fostul parlamentar ar fi fost văzut ultima dată de cei care îl monitorizau luni seara, în timp ce se îndrepta către locuința sa din Ploiești, după ce mașina lui ar fi dispărut din raza vizuală a polițiștilor.
Sursele citate susțin că polițiștii care îl supravegheau ar fi spus că acesta conducea cu peste 200 km/h și ca un alt autoturism i-ar fi blocat pe polițiști. Ulterior, mașina în care se afla Sebastian Ghiță a fost găsită la locuința sa, astfel că cei care efectuau filajul ar fi crezut că doarme, au precizat sursele MEDIAFAX.
Polițiștii ar fi anunțat procurorul că Sebastian Ghiță nu e de găsit la o zi distanța, marți, în jurul orei 16.00, susțin aceleași surse.
Explicațiile Poliției
Poliția Română explică traseul juridic al interdicției lui Sebastian Ghiță, într-un comunicat de presă. Controlul judiciar pe cauțiune asupra lui Ghiță a fost impus de DNA de pe 31 martie 2016, el având obligația să vină săptămânal la IPJ Prahova. Ulterior, lui Ghiță i s-a interzis să părăsească teritoriul României, măsura fiind comunicată Poliției de Frontieră. Măsura a fost prelungită succesiv de instanțe.
Ultima oară, Sebastian Ghiță s-a prezentat la poliție luni, pe 19 decembrie, când i-a fost înmânată și decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție, prin care instanța aproba modificarea controlului judiciar, eliminând interdicția de a părăsi teritoriul României. Decizia nu era însă definitivă și nici executorie, putând fi contestată, arată Poliția Română. De altfel, DNA a contestat decizia, primind termen de judecată la ÎCCJ în ianuarie 2017.
„Încheierea a fost contestată, astfel încât interdicția de a nu părăsi teritoriul României este în vigoare și în prezent”, arată Poliția Română.
Pe 19 decembrie, după ce Ghiță a venit la Poliție, DNA Ploiești „a dispus prin ordonanță, efectuarea de activități ce nu au presupus un control în trafic sau limitarea libertății inculpatului”. Măsurile au fost puse în executare de Direcția Operațiuni Speciale.
Marți dimineață, pe 20 decembrie, pentru că „nu a mai fost semnalată prezența inculpatului la locuința din municipiul Ploiești”, Ghiță a fost citat la sediul IPJ Prahova. Ghiță nu a venit, astfel că polițiștii au informat ÎCCJ.
„În această situație, s-a solicitat sprijin și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, care a intensificat verificările la punctele de trecere a frontierei. Până în prezent, nu au fost identificate date care să confirme ieșirea din țară a persoanei în cauză„, arată Poliția Română.
Miercuri, pe 21 decembrie, DNA Ploiești a emis mandat de aducere pe numele lui Sebastian Ghiță, pentru ca polițiștii să îl poată căuta.
„Conform art 265 CPP, „O persoană poate fi adusă în fața organului de urmărire penală sau a instanței de judecată pe baza unui mandat de aducere, dacă, fiind anterior citată, nu s-a prezentat, în mod nejustificat, iar ascultarea ori prezența ei este necesară, sau dacă nu a fost posibilă comunicarea corespunzătoare a citației și împrejurările indică fără echivoc că persoana se sustrage de la primirea citației”, arată Poliția.
Polițiștii au verificat mai multe adrese, fără a-l găsi pe Sebastian Ghiță. Ulterior, DNA Ploiești a emis un nou mandat de aducere, cu termen de executare „momentul depistării”, astfel că „Poliția Română și Poliția de Frontieră Română au extins activitățile în vederea identificării inculpatului”.
Până în acest moment, nu există emis un mandat de arestare preventivă, astfel că polițiștii nu au activități specifice acestei situații, de dare în urmărire.
„Măsurile privind intensificarea verificărilor la punctele de trecere a frontierei se mențin, în așa fel încât inculpatul să nu poată părăsi țara”, arată Poliția Română.
Ministrul afacerilor interne a solicitat, de urgență, șefului Poliției Române, efectuarea unei anchete interne cu privire la modul în care au acționat polițiștii și cum s-a derulat cooperarea interinstituțională, urmând a fi dispuse măsuri în consecință.
Potrivit reprezentanților IJP Prahova, Poliția Prahova a trimis joi dimineață o adresă prin care instanța a fost informată că Sebastian Ghiță nu a fost găsit de polițiști, pe numele său existând un mandat de aducere emis de procurorii DNA.
„Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a informat Înalta Curte de Casație și Justiție că Sebastian Ghiță a încălcat prevederile ordonanței prin care s-a dispus măsura controlului judiciar pe cauțiune. Nu s-a prezentat la citarea organelor de urmărire penală” a declarat Marian Popescu, purtător de cuvânt al IJP Prahova.
Potrivit sursei citate, în baza mandatului de aducere emis de procurorii DNA Ploiești, polițiștii l-au căutat pe omul de afaceri însă nu l-au găsit.
” Nu este dat în urmărire națională. Vorbim de un mandate de aducere emis de procurori, act procedural care nu face obiectul activității de dare în urmărire” a mai precizat Marian Popescu
Potrivit legii, în baza mandatului de aducere a fost căutat la domiciliu și la alte adrese declarate de fostul deputat ca fiind frecventate. Polițiștii nu l-au găsit astfel că au întocmit procese verbale în acest sens, prin care au informat parchetul și instanța. Pe baza acestor acte, procurorii DNA vor putea solicita un mandat de arestare în lipsă, iar în cazul în care acesta va fi emis, polițiștii vor merge din nou la domiciliul lui Ghiță. Dacă fostul parlamentar nu va fi găsit, va fi dat în urmărire națională. Potrivit unor surse judiciare, procurorii iau în calcul să ceară arestarea în lipsă a lui Sebastian Ghiță.
Surse au declarat corespondentului Mediafax că luni Sebastian Ghiță s-a prezentat la sediul IJP Prahova, conform planului stabilit prin măsura controlului judiciar.
Fostul deputat a fost citat miercuri, la ora 12, de procurorii DNA Ploiești, în dosarul Ponta – Blair în care este acuzat de spălare de bani. Sebastian Ghiță nu s-a prezentat, în fata procurorilor ajungând doar avocații săi.
ȘTIRE INIȚIALĂ.Fostul deputat Sebastian Ghiță, pe numele căruia procurorii DNA Ploiești au emis miercuri un mandat de aducere după ce nu s-a prezentat în urma citației, a fost dat în consemn la frontieră. Anchetatorii nu exclud varianta ca acesta să nu se mai afle în țară, deși, aflat sub măsura controlului judiciar, acesta are interdicție de a părăsi România.
Surse judiciare au declarat pentru agenția de presă MEDIAFAX că fostul deputat Sebastian Ghiță, pe numele căruia procurorii DNA Ploiești au emis miercuri un mandat de aducere după ce nu s-a prezentat în urma citației, a fost dat în consemn la frontieră și este căutat de polițiști în întreaga țară
Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost citat de procurorii DNA Ploiești în dosarul Ponta – Blair în care este anchetat pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, dosar în care se află sub măsura controlului judiciar. Audierea era programată pentru ora 12.00 însă fostul parlamentar nu s-a prezentat, la sediul DNA Ploiești mergând doar avocații săi. Ca urmare a faptului că nu s-a prezentat și că nici avocații nu au putut da informații referitoare la motivul pentru care nu a mers la DNA, procurorii au emis mandat de aducere pe numele lui Sebastian Ghiță, au declarat surse judiciare pentru MEDIAFAX.
În momentul transmiterii știrii, procurorii îl caută pe Sebastian Ghiță, acesta fiind de negăsit, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Poliția Prahova a organizat mai multe filtre în trafic, după ce DNA Ploiești a emis madat de aducere pe numele lui Sebastian Ghiță.
„Există un mandat de aducere pe numele lui Sebastian Ghiță, emis de DNA Ploiești, în baza căruia IJP Prahova desfășoară întreaga gamă de activități pentru punerea în aplicare a dispozițiilor mandatului respectiv” a declarat Marian Popescu, purtător de cuvânt al IJP Prahova, pentru MEDIAFAX.
Potrivit surselor citate, anchetatorii nu exclud varianta ca acesta să nu se mai afle în țară, deși, aflat sub măsura controlului judiciar, acesta are interdicție de a părăsi România.
În dosarul în care a fost citat, procurorii DNA Ploiești susțin că, pentru desemnarea drept candidat pe listele PSD a lui Sebastian Ghiță, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Victor Ponta și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acestuia pe lista de candidați. Confirmarea propunerii ar fi fost făcută de Ponta în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine, fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair.
Suma de 220.000 de euro a fost obținută prin persoane interpuse, de la Ghiță, potrivit DNA.
„Se urmărea astfel ca, prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, Ponta Victor Viorel să câștige capital electoral, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului electoral, urmau să aibă loc alegeri locale și parlamentare”, se arăta într-un comunicat remis de DNA.
Pentru a crea aparența că vizita lui Tony Blair în România nu are loc la inițiativa partidului, mai arăta DNA, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea fostului premier al Marii Britanii cu Victor Ponta ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi.
„În acest scop, Ponta Victor împreună cu Ghiță Sebastian i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că aceasta avea loc la inițiativa lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de Ghiță Sebastian Aurelian prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse. În acest sens, pentru a disimula originea ilicită a sumei de 220.000 de euro, inculpatul Ponta Victor Viorel a acceptat, în conivență cu inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, încheierea succesivă a două contracte”, se mai arăta în comunicatul DNA.