Prima pagină » Știri » Sebastian Ghiță, trimis în judecată pentru dare de mită și spălare de bani, în dosarul casei pentru primarul Ploieștiului

Sebastian Ghiță, trimis în judecată pentru dare de mită și spălare de bani, în dosarul casei pentru primarul Ploieștiului

Sebastian Ghiță, trimis în judecată pentru dare de mită și spălare de bani, în dosarul casei pentru primarul Ploieștiului
Deputatul Sebastian Ghiță a fost trimis în judecată miercuri, alături de fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu, în dosarul privind casa de locuit pe care Ghiță i-ar fi dat-o lui Bădescu în schimbul finanțării pentru echipa de baschet CSU Asesoft Ploiești.

Procurorii DNA i-au trimis miercuri în judecată pe deputatul Sebastian Ghiță și pe fostul primar al Ploieștiului, Iulian Bădescu, în dosarul privind casa de locuit oferită primarului în schimbul finanțării echipei de baschet sponsorizată de Ghiță, de la bugetul primăriei Ploiești.

Sebastian Ghiță este acuzat de dare de mită, instigare la abuz în serviciu și spălare de bani, iar Bădescu este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu. Ghiță se află sub control judiciar în acest dosar, iar Bădescu este arestat preventiv în alt dosar.

DNA îi acuză pe cei doi că în 2013 Bădescu, în calitate de primar al Ploieștiului, a acordat clubului de baschet CSU Asesoft Ploiești, finanțat de Sebastian Ghiță, o finanțare nerambursabilă din bugetul local, de 1,5 milioane de lei. Finanțarea s-ar fi făcut la „instigarea” lui Ghiță, susțin procurorii.

Finanțarea a avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul „Promovarea sportului de performanță”, organizată de către Clubul Sportiv Municipal Ploiești (instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești).

În schimb, primarul Bădescu a pretins și a primit de la Ghiță, prin intermediul unei firme controlate de Ghiță, o casă de locuit în Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu a plătit doar 124.000 de lei, conform DNA.

Pentru a masca șpaga, cei doi și-au folosit două firme controlate de ei pentru a încheia o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare, în august 2013. În perioada care a urmat, până în ianuarie 2014, Sebastian Ghiță a disimulat proveniența imobilului, prin efectuarea de plăți de la o firmă de-a sa către una a lui Bădescu, sub pretextul cesionării fictive a unei mărci înregistrate la OSIM, susțin procurorii DNA.

Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de Iulian BĂdescu către o altă firmă controlată de Iulian Bădescu, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită, conform DNA.

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorii DNA instituind sechestru asigurător pe bunuri mobile ale lui Ghiță și Bădescu.

Acesta este primul dosar în care Sebastian Ghiță este trimis în judecată de procurorii DNA. El mai este urmărit penal în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracțional din jurul lui Herțanu, prin care acesta ar fi fraudat fonduri europene, dar și pentru că ar fi obținut peste 130 de milioane de lei din fonduri publice, prin intermediul a peste 50 de firme pe care le controloează prin interpuși, simultan cu calitatea sa de deputat.

Ghiță mai este acuzat de fraude electorale și de coruperea alegătorilor, printre altele în campania electorală a lui Victor Ponta din Republica Moldova, din 2014.

Citește și