Prima pagină » Știri » Sebastian Ghiță vrea să meargă la DNA să explice și varianta lui: „Sper ca procurorul Onea să mă primească să-i pot da noi detalii despre subiectul Herțanu”

Sebastian Ghiță vrea să meargă la DNA să explice și varianta lui: „Sper ca procurorul Onea să mă primească să-i pot da noi detalii despre subiectul Herțanu”

Sebastian Ghiță vrea să meargă la DNA să explice și varianta lui: „Sper ca procurorul Onea să mă primească să-i pot da noi detalii despre subiectul Herțanu
Sebastian Ghiță a mers luni la Poliție, ca urmare a măsurii impuse de controlul judiciar. El a declarat că vrea să meargă să îi dea mai multe explicații procurorului de la DNA Ploiești și să facă mai multe cereri, pentru a explica și varianta sa asupra acuzațiilor care i se aduc. Sebastian Ghiță a fost pus sub urmărire penală pentru mai multe infracțiuni săptămâna trecută, el fiind audiat de procurori pentru a i se aduce la cunoștință aceste acuzații.

„Am senzația că săptămâna trecută, lucrurile fiind așa tensionate și agitate, s-au făcut multe lucruri de-a valma. Am citit cu răbdare documentele pe care mi le-a pus la dispoziție, am verificat cu atenție acuzațiile. Nu am avut posibilitatea să explic și varianta mea și ceea ce cred eu despre acele acuzații, sper ca procurorul Onea să mă primească să-i pot da noi detalii despre subiectul Herțanu. Am găsit argumente care să-l facă să creadă că implicarea mea în dosarul Herțanu nu a fost cea pe care o suspectează. Nu pricep care este sensul blocării conturilor persoanelor și firmelor pe care eu le-am cunoscut vreodată în viața mea. Practic, toți colegii de facultate, toți prietenii, toți cei care mi-au fost asociați vreodată, multe alte firme despre care nu știu nimic (…) s-au trezit cu conturile blocate. Altfel, o să reușim să convingem pe toată lumea că putem să abuzăm oricând pe oricine. Este un abuz. Mi-e în primul rând rușine de oamenii aceia. Din vina mea sau nu, s-au trezit cu conturile blocate, ceea ce înseamnă falimentul pentru unele dintre ele, nu mai pot plăti curentul, furnizorii”, a declarat luni Sebastian Ghiță, venit la Poliția din Ploiești, ca urmare a măsurii impuse în acest sens de controlul judiciar pe care procurorii DNA i l-au impus.

Ghiță consideră că ancheta DNA este o răzbunare. „Nu pot crede că, după 15 ani, statul a descoperit că 4.000 de persoane au făcut evaziune fiscală”, a mai spus Ghiță.

Ghiță a mai spus că nu poate fi suspectat că s-a sustras urmăririi penale, astfel că interdicțiile impuse de procurori nu sunt de înțeles.

Sebastian Ghiță este acuzat de noi fapte de corupție săvărșite înainte de 2012, dată la care a fost ales deputat într-un colegiu din județul Prahova, dar și în perioada mandatului de parlamentar. Este vorba despre: trafic de influență, complicitate la schimbarea destinației fondurilor europene, spălare de bani în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată.

Procurorii DNA au extins controlul judiciar asupra lui Sebastia Ghiță, interzicându-i acestuia să părăsească municipiul Ploiești și să își exercite funcția de parlamentar. Măsura este valabilă până pe 14 august.

Procurorii DNA îl acuză pe Sebastian Ghiță că în perioada 2000-2015 a obținut importante sume de bani în mod nelegal, prin traficarea influenței, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale. „Banii au fost „spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar – bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si președințiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A”, arată DNA într-un comunicat de presă.

Procurorii îl acuză pe Ghiță că a „spălat” din fonduri publice 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.

Ghiță este de asemenea acuzat că prin intermediul a 23 de persoane fizice controlează indirect 54 de firme, din postura de deputat. El este acuzat că a corupt alegătorii în campania electorală din 2012, când a fost ales deputat, inclusiv cu tigăi. De asemenea, Ghiță mai este acuzat că a finanțat ilegal campania lui victor Ponta în Republica Moldova.

Citește și