Secretarul de stat Alin Țucmeanu a declarat, marți, că Ministerul Sănătății va cere Ministerului Finanțelor Publice (MFP) să aloce la rectificare peste patru milioane de euro, pentru plata despăgubirilor în cazul incendiului de la Maternitatea Giulești.
„În urma discuției pe care am avut-o cu ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, am hotărât să cerem la Ministerul de Finanțe ca, la rectificarea bugetară, să ne aloce suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care să o plătim părinților. Există sechestru asigurător pe mijloacele fixe, acesta se menține, dar noi vom putea utiliza patrimoniul”, a spus secretarul de stat Alin Țucmeanu, după întâlnirea cu executorii judecătorești.
La rândul lor, executorii judecătorești au spus că sechestrul pus pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătății nu acoperă în totalitatea valoarea de peste patru milioane de euro, dar, în urma discuțiilor de la MS, sunt de părere că nu va fi necesară valorificarea acestuia.
„Ministerul Sănătății s-a angajat să solicite Ministerului Finanțelor, în proxima rectificare bugetară, de la începutul lui noiembrie, suma pe care trebuie să o plătească părinților. Este sechestru asigurător pe întreg patrimoniul Ministerului Sănătății, acesta nu acoperă în totalitate valoarea de patru milioane de euro, dar nu cred că va fi nevoie de valorificarea acestuia, procedura de executare silită capătă în acest context un caracter grațios. Ministerul Sănătății poate folosi atât mașinile, cât și mijloacele fixe, în schimb nu are voie să le înstrăineze sau să le folosească în alt scop decât acela pentru care au fost luate”, a spus executorul judecătoresc Iulian Coșoreanu.
Executorul a precizat că reprezentanții Ministerului Sănătății cu care s-a întâlnit marți au recunoscut întreaga sumă datorată familiilor bebelușilor care au murit sau au fost răniți în incendiul de la Maternitatea Giulești.
„Ministerul Sănătății s-a angajat ca la rectificare să i se aloce întreaga sumă. Și Primăria Municipiului București este debitor solidar în acest caz, astfel că Ministerul Sănătății se poate îndrepta pentru recuperarea banilor și către această instituție”, a mai spus executorul judecătoresc.
UPDATE: Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a afirmat, marți, că ministerul va plăti cele peste patru milioane de euro pentru incendiul de la Maternitatea Giulești, așa cum s-a decis în instanță, dar apoi juriștii instituției se vor îndrepta împotriva celorlalte părți implicate pentru a recupera banii.
Nicolae Bănicioiu a declarat că Ministerul Sănătății plătește pentru o greșeală, „pentru un accident care s-a întâmplat acum cinci ani, când eu nici nu mă gândeam că am să fiu ministru al Sănătății”.
„Eu știu doar că trebuie să respectăm o hotărâre a instanței și nu avem de ce să comentăm acest lucru. Știu că acea greșeală nu a fost nici din cauza mea, nici din vina colegilor mei, dar trebuie să li se plătească familiilor”, a spus Bănicioiu.
El a precizat că ministerul va plăti atât cât a decis instanța, dar, ulterior, juriștii instituției vor încerca să recupereze banii de la celelalte părți implicate.
„Noi nu avem altă variantă decât să punem în aplicare hotărârea instanței. Și asta o să facem. Banii vor fi asigurați din bugetul ministerului și cât a zis instanța, atât plătim. Știu că sunt colegii mei la minister care discută cu avocații și cu executorul judecătoresc și stabilesc un plan de punere în aplicare a sentinței judecătorești. (…) Acești pași regulamentari care sunt descriși de legile în vigoare îi stabilesc juriștii de la minister și bineînțeles că se vor duce să recupereze banii de la părțile implicate. Evident că vom face lucrurile acestea”, a declarat ministrul Sănătății.
Ministerul Sănătății a primit o somație de executare silită pentru întreaga sumă de peste patru milioane de euro care trebuie plătită ca daune în urma incendiului de la Maternitatea Giulești.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătății, Oana Grigore, instituției îi revenea să plătească a douăsprezecea parte din suma de aproximativ patru milioane de euro, pe care instanța a stabilit-o cu titlu de despăgubiri pentru familiile bebelușilor care au murit sau au fost răniți în incendiu.
Executorii au somat însă Ministerul Sănătății să plătească întreaga sumă, pe baza unei alte decizii.
Curtea de Apel București a dat, pe 2 aprilie, sentința definitivă în dosarul incendiului de la Maternitatea Giulești.
Judecătorii i-au obligat, în solidar pe inculpații Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sîrbu”, Florentina Cîrstea, Gigel Oprea și Bogdan Marinescu, iar Maternitatea Giulești în solidar cu părțile responsabile Ministerul Sănătății și Municipiul București – prin primarul general, la plata mai multor sume de bani, totalizând 4.231.500 de euro.
Asistenta Florentina Cîrstea, care era de serviciu, dar nu se afla în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți când a izbucnit incendiul, a fost condamnată la doi ani și două luni de închisoare cu executare.
Fostul manager al maternității Bogdan Marinescu a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, iar electricianul Gigel Oprea la un an de închisoare cu suspendare.
Curtea de Apel București arăta, în motivarea deciziei din 2 aprilie, că la data producerii incendiului de la Maternitatea Giulești, cadrul legal existent era unul „cel puțin confuz și neadaptat realității social-economice”, motiv pentru care nu poate fi trasă la răspundere o instituție publică.
„Cadrul legislativ valabil la data producerii acestui incident era unul cel puțin confuz și neadaptat realității social-economice. Este evident că și stabilirea unui temei de drept pentru antamarea răspunderii unei anumite instituții publice este foarte greu de realizat. Însă este de neconceput ca inexistența unui cadrul legislativ coerent, previzibil sau accesibil pentru fiecare cetățean să fie unicul temei al imposibilității de a trage la răspundere factorii principali de decizie în domeniul sănătății publice sau instituțiile care în realitate controlau în mod direct modul în care era finanțat și administrat un spital”, au notat judecătorii în documentul citat.
Instanța a aprecizat că atât Ministerul Sănătății, cât și Municipiul București, prin primarul general, aveau atribuții în ceea ce privește activitatea medicală a Maternității Giulești.
„Curtea consideră că aceste instituții au o culpă evidentă în supravegherea și direcționarea activității spitalului și a managerului acestuia, manifestată atât printr-o culpă in eligendo în ceea ce privește persoana managerului spitalului cât și în ceea ce privește lipsa unei susțineri financiare adecvate nevoilor de funcționare ale spitalului”, consideră magistrații.
Conform sursei citate, faptul că în sistemul sanitar au fost blocate posturile a pus în pericol viața pacienților și a afectat în mod clar calitatea actului medical.
Incendiul a izbucnit în 16 august 2010, în jurul orei 18.30, în salonul de Terapie Intensivă nou-născuți, din cadrul Secției de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” – Maternitatea Giulești.
Atunci au fost duși la Spitalul „Grigore Alexandrescu” opt bebeluși din secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Maternității Giulești, trei dintre aceștia decedând în zilele următoare, din cauza complicațiilor. Alți trei bebeluși au murit în incendiu, iar două perechi de gemeni – doi băieței și un băiețel și o fetiță – și o altă fetiță au fost salvați de medicii din Spitalul „Grigore Alexandrescu”.