Prima pagină » Știri » Secretar de stat în Educație: Bacalaureatul profesional înseamnă o probă în plus, îl dă cine vrea

Secretar de stat în Educație: Bacalaureatul profesional înseamnă o probă în plus, îl dă cine vrea

Secretar de stat în Educație: Bacalaureatul profesional înseamnă o probă în plus, îl dă cine vrea
Bacalaureatul profesional înseamnă o probă în plus, cea de educație antreprenorială, însă examenul nu este obligatoriu, îl dă cine vrea, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, prof. Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației.

Bacalaureatul profesional înseamnă o probă în plus, cea de educație antreprenorială, însă examenul nu este obligatoriu, îl dă cine vrea, a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, prof. Stelian Fedorca, secretar de stat în Ministerul Educației.

„Absolvenții învățământului profesional susțin acel examen care a fost dat și până cum, constând dintr-o probă practică și proiectul. După promovarea acestui examen, candidații obțin un certificat de atestare a calificării profesionale. Cei care vor diplomă de bacalaureat profesional susțin o probă în plus, adică educație antreprenoraială. Dar bacalaureatul profesional nu este obligatoriu. Îl dă cine vrea”, a spus Fedorca.

Potrivit secretarului de stat, bacalaureatul profesional îl va ajuta pe absolvent, acesta având un ascendent asupra angajatorului.

„Sunt multe informații din teren potrivit cărora absolvenții nu sunt angajați sau, dacă sunt angajați, primesc salarii mai mici pentru că nu au diplomă de bacalaureat, deși ambii au aceleași competențe dobândite”, a adăugat Fedorca, despre utilitatea bacalaureatului profesional.

Întrebat dacă sistemul este pregătit să introducă, în cursul anului școlar 2012-2013, acest nou bacalaureat, secretarul de stat a răspuns afirmativ. „Este o probă în plus. Mulți elevi de la liceele tehnologice nu își doresc să dea examenul național de bacalaureat, dar au nevoie de o certificare, pe lângă cele de competențe. Îi ajută”, a mai spus secretarul de stat.

Fedorca s-a pronunțat și în privința modului legal de introducere a bacalaureatului profesional. Astfel, întrebat dacă sunt legale modificarea unei legi organice, respectiv a Legii educației, prin ordonanță de urgență și schimbarea examenului de bacalaureat după debutul noului an școlar, secretarul de stat a răspuns: „Din câte știu, da. Din câte informații am, este posibilă modificarea prin ordonanță de urgență unei legi organice”.

„Este corect că elevii vor afla că pot da un examen în plus față de ceea ce este în programă, și anume educație antreprenorială, și obțin diploma de bacalaureat profesional. Nu este același examen cu cel de competențe, ci un alt examen. Sunt două diferite. Absolvenții pot susține bacalaureatul profesional doar dacă vor. Dacă nu, se pot înscrie la cel național. Este libera lor alegere, pentru că nu îi obligă nimeni. Dau și proba de educație antreprenorială și obțin o diplomă care se va numi diplomă de bacalaureat profesional”, a explicat Fedorca.

Potrivit secretarului de stat, mulți elevi de la liceele tehnologice nu își doresc să dea examenul național de bacalaureat, dar au nevoie de o certificare, pe lângă cea legată de competențe.

Întrebat și dacă, prin introducerea bacalaureatului profesional, nu va fi compromisă noțiunea de bacalaureat ca diplomă ce permite accesul în învățământul superior, secretarul de stat a spus că acest sistem există și în alte țări, printre care Germania. „Nu cred că se compromite. Este o titulatură, se cheamă bacalaureat profesional. Există și în alte țări acest lucru”, consideră Stelian Fedorca.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, marți, că a decis redactarea unei Ordonanțe de urgență a Guvernului privind bacalaureatul profesional, după ce a constatat că prin procedura parlamentară măsura nu ar intra în vigooare în timp util.

Andronescu a criticat modul în care a fost amânată la nivelul Camerei Deputaților discuția despre proiectul care introduce Bacalaureatul profesional.

„Din câte am văzut în sală (plenul Camerei Deputaților, n.r.) nu mai există cvorum, ca urmare noi nu putem să mai tensionăm mai mult decât atâta așteptarea celor care se află în clasa a 12- a și care vor să opteze pentru Bacalaureatul profesional. Azi am discutat cu premierul și vom trece să redactăm o Ordonanță de urgență pentru a finaliza săptămâna viitoare această decizie”, a spus Andronescu.

Ea a mai susținut că noua OUG „va conține exact aceleași prevederi care au fost discutate în Parlament, acest conținut a trecut prin procedurile parlamentare și dacă nu era cererea de reexaminare anunțată în ultima zi din intervalul de timp acordat de Constituția probabil că astăzi deja elevii ar fi știut exact despre Bacalaureatul profesional, așa cum știu despre Bacalaureatul național”.

„Este opțiunea liberă a elevilor, dacă cineva consideră că apare legislativ prea târziu această decizie, este liber să nu aleagă varianta de Bac profesional”, a mai spus Andronescu, care a precizat însă a avut multe semnale din rândul celor care așteaptă această lege.

Ministrul Educației a mai precizat că dacă ar rămâne varianta unei legiferări parlamentare, sunt cele mai multe șanse ca actul normativ să nu intre în vigoare până anul viitor din cauza procedurilor anevoiase.

Președintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, în sensul eliminării dispozițiilor prin care se reglementează bacalaureatul profesional, susținând că insuficienta reglementarea a acestuia este de natură să afecteze calitatea învățământului și buna desfășurare a examenului de Bacalaureat pentru anul viitor.

Președintele afirmă că pentru competitivitatea educațională a României este nevoie de stabilitate și predictibilitate în arhitectura sistemului educațional și, concomitent, de intervenție pe proces educațional – calitatea cadrelor didactice, relația cu angajatorii – și pe conținuturi – programa școlară, practica.

Potrivit șefului statului, având în vedere dispozițiile Legii educației naționale, noua lege nu este oportună întrucât introducerea intempestivă și fără fundamentare a unui nou tip de bacalaureat, cel profesional, este de natură să afecteze coerența sistemului de educație.

Premierul Victor Ponta i-a cerut însă ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, să susțină în continuare în Parlament adoptarea Legii care introduce Bacalaureatul profesional, chiar dacă președintele Traian Băsescu „își mai dorește din când în când să fie prim-ministru”.

În urmă cu două săptămâni, deputații din Comisia de învățământ au decis menținerea bacalaureatului profesional prin Ordonanța de Urgență 73/2010, respingând astfel cererea de reexaminare adresată Parlamentului de președintele Traian Băsescu.

Citește și