El a vorbit și despre competiția existentă în piața de producție a energiei electrice, dar și în cea de furnizare.
„Purtăm discuții cu colegii de la ANRE pentru a gândi mecanisme și în zona de distribuție, astfel încât dacă vom sesiza că pierderile se vor accentua, iar consumul va crește, să găsim mecanismele legale astfel încât operatorii să fie motivați și să își reducă pierderile și să facă investiții. Pentru că am sesizat o încetineală, în condițiile în care România are nevoie disperată de investiții, în condițiile în care sectorul energetic trăiește în proporție de 90% din investițile făcute înainte de 1990”, a spus Badea.
Potrivit secretarului de stat, dacă în sectorul de energie regenerabilă au apărut investiții noi, în ceea ce privește alte tipuri de investiții – în rețele, în mari capacități de producție – România este deficitară și de aceea este și o distorsiune în piață în ceea ce privește eficiența sau ineficiența unor operatori economici.
Secretarul de stat a arătat că există o diferență între unitățile puse în funcțiune în urmă cu zeci de ani, unde investițiile sunt amortizate, și cele intrate recent în operare, unde investiția trebuie recuperată, fapt reflectat în prețul final al energiei.
„Este important ca acești producători care au construit mult și care au preluat activele de la acel moment să înțeleagă că la un anumit moment aceste capacități vor ieși din funcțiune”, a adăugat el.
Badea a precizat totodată că jucătorii din piață trebuie să facă o analiză a companiilor din Europa și să înțeleagă cu cine vor intra în competiție, „până nu este prea târziu”, în contextul realizării Uniunii Energetice.
El a mai spus că în România nu strategiile lipsesc, ci implementarea lor adecvată.