Secretar de stat în Ministerul ungar de externe: Guvernul României să finanțeze o UNIVERSITATE PRIVATĂ MAGHIARĂ la Cluj
Secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Nemeth Zsolt consideră că Guvernul României ar trebui să finanțeze, alături de cel al Ungariei, lucrările la o nouă facultate a Universității Sapientia din Cluj-Napoca, după ce instituția a primit acreditare din partea autorităților române în 2010.
Nemeth Zsolt a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că universitatea privată cu predare în limba maghiară Sapientia servește la îmbunătățirea situației comunității maghiare din Transilvania, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Această universitate privată cu predare în limba maghiară din Transilvania, Sapientia, servește la îmbunătățirea situației comunității maghiare. Guvernul Ungariei are ca obiectiv intenția clară ca sediul Facultății de Științe și Arte a Universității Sapientia să fie finalizat până în toamna anului viitor. Pornind de la ideea că între România și Ungaria există un acord bilateral care stipulează faptul că, după acreditarea Universității Sapientia, Guvernul României va lua în considerare finanțarea acesteia, Guvernul Ungariei crede în posibilitatea unei finanțări descrescătoare, iar o sumă crescătoare să vină în completare de la Guvernul României”, a spus diplomatul de la Budapesta.
Rectorul Universității Sapientia, David Laszlo, a declarat, în aceeași conferință de presă, că Guvernul Ungariei a alocat până acum pentru lucrările la sediul Facultății de Științe și Arte suma de 400 de milioane de forinți (1,4 milioane de euro) și că există promisiuni ferme că suma va fi dublată pentru anul viitor, în vederea finalizării proiectului.
„Valoarea totală a investiției este de 4,5 milioane de euro”, a precizat David.
Nemeth Zsolt a inspectat, duminică, lucrările la viitorul sediu al Facultății de Științe și Arte a Universității Sapientia din Cluj-Napoca, care au început în luna ianuarie 2010 și care vor fi încheiate în toamna anului 2013.
Universitatea privată maghiară Sapientia a fost înființată în anul 2001 și a primit acreditarea ARACIS în 2010. Instituția este finanțată de Fundația Sapientia care primește bani de la Guvernul Ungariei.
În anul universitar 2011-2012, Universitatea Sapientia a avut 1.959 de studenți care învățau la cele patru facultăți, care au sedii în Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Miercurea Ciuc.