„Vă rog mult să respectați cadrele medicale, pacienții, vă rog să respectați regulile”, este apelul făcut către protestatari de secretarul de stat în ministerul Sănătății Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan a afirmat că vine în fața presei în calitate de medic, pentru că cele două imagini pe care le-a văzut luni seara – una cu un pacient cu mască de oxigen care privea de la geamul spitalului spre curtea unde personalul medical era hulit și alta în care personalul medical în combinezoanele „incomode și crunte” era, de asemenea, hulit – arată mai mult decât bine chinul pe de o parte și dorința exagerată de a huli pe de altă parte.
„Să nu uităm că personalul medical se străduiește de mult timp să facă față unei pandemii pe care nu a mai întâlnit-o niciodată, iar pacienții nu au nicio vină că s-au îmbolnăvit sau că au făcut forme grave. Valul 3 este deosebit față de celelalte două valuri pentru că vine cu o transmisibilitate mai mare și cu un număr mai mare al pacienților tineri cu afectări moderate sau severe, ceea ce este mai mult decât un efort pentru sistemul sanitar. Să nu uităm numărul mare de pacienți din terapie intensivă, să nu uităm faptul că aceștia au forme grave pe care de multe ori nu le mai poți întoarce înapoi, cu toate eforturile cadrelor medicale”, a spus Andreea Moldovan, secretar de stat în ministerul Sănătății.
Secretarul de stat a menționat și că nu poate uita mesajele pe care le primește, mesaje disperate de a găsi un loc pentru pacienții care fac forme severe.
Andreea Moldovan a mai afirmat că este o situație mai mult decât serioasă, o perioadă grea pentru toți și trebuie să înțelegem că pandemia încă își arată adevărata față și că pericolul încă nu a trecut: „Ceea ce se contestă atât de mult – purtarea măștii – să nu uităm că este acel lucru care ne-a protejat de atâta timp să nu ne îmbolnăvim”.
„Măsurile de restricție trebuie să le trăim cu toții, să ne gândim și să le percepem în permanență ca fiind măsuri care de fapt ne ajută și vine în sprijinul nostru și nu au un rol punitiv, sunt pur și simplu măsuri care ne ajută. Le aplică și alte țări, le aplicăm și noi și cred că depinde de fiecare dintre noi să le înțelegem, să le acceptăm și să le aplicăm corect. Toate aceste măsuri pe care trebuie acum să le – între ghilimele pentru că nu consider că este termenul potrivit – sunt măsuri care ne ajută să trecem peste acest val și să ajungem la un moment dat la acel liman pe care ni-l dorim cu toții. Cu cât măsurile acestea vor fi mai puțin ferme, cu atât menținerea lor se va justifica pe o perioadă mai lungă de timp”, a spus Andreea Moldovan.
Perioada grea ne va duce la un moment dat la un orizont de așteptare scurt în care să revenim la o viață normală: „cred că putem să le acceptăm mult mai ușor, să ne gândim cu toții că e un moment greu acum, dar pe care trebuie să-l trăim tocmai ca să putem ajunge la un moment dat la acea normalitate pe care o dorim”.
În ce privește nemuțumirile legate de orarul de închidere a magazinelor, medicul spune că problema este, de fapt, cu mobilitatea persoanelor, foarte important de limitat.
„E o problemă cu orarul de restricționare a circulației pe străzi. Alte țări sunt și mai stricte decât noi. Noi am încercat doar în perioada weekend-urilor tocmai ca să reducem acea mobilitate a persoanelor, acea dorință de a ne întâlni în grupuri mai mari sau mai mici. Este important să evităm acum acestei întâlniri. Cred că trebuie să fim conștienți că este o perioadă grea, că avem nevoie de aceste măsuri ca să trecem cât mai repede și cât mai ușor prin acest nou val și cred că depinde de fiecare dintre noi să ajungem la un moment dat să conștientizăm că acțiunile individuale contează la fel de mult ca cele în grup sau de colectivitate”.
La final, Moldovan a spus: „Vă rog mult să respectați cadrele medicale, pacienții, vă rog să respectați regulile”.