Prima pagină » Știri » Secretarul CJ Buzău: Proiectele pentru strategia județului vizate de DNA sunt de negăsit

Secretarul CJ Buzău: Proiectele pentru strategia județului vizate de DNA sunt de negăsit

Secretarul CJ Buzău: Proiectele pentru strategia județului vizate de DNA sunt de negăsit
Secretarul CJ Buzău: Proiectele pentru strategia județului vizate de DNA sunt de negăsit

Secretarul Consiliului Județean (CJ) Buzău, Laurențiu Gavrilă, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că strategia de dezvoltare a județului Buzău, care stabilește domeniile pentru care se pot accesa fonduri europene în următorul program operațional regional 2014-2020, nu a fost adoptată, proiectele cu fonduri europene derulate în județ în acest an fiind cele întocmite pe exercițiul bugatar 2007-2013, care au ca termen de finalizare cel târziu anul 2015.

Gavrilă a spus că proiectele întocmite pentru strategia de devoltare 2014-2020 ar fi trebuit postate pe site-ul Consiliului Județean Buzău în luna noiembrie, pentru dezbatere publică, însă acestea sunt de negăsit.

„Și aseară (sâmbătă -n.r.), am găsit două bibliorafturi, pe care era scris «Strategia de dezvoltare durabilă a județului Buzău 2014-2020», bibliorafturi care erau goale». De proiecte s-a ocupat directorul Dragoș Cojocea, sper să ne lămurim mâine unde sunt proiectele”, a mai spus Gavrilă.

Firma căreia Consiliul Județean (CJ) Buzău i-a atribuit contractele pentru proiectele legate de strategia județului și de la care ar proveni banii primiți drept mită de Cristinel Bîgiu este din Călărași, iar în dosar ar fi implicat un fost consilier județean, afirmă surse din administrația județeană

Conform surselor citate, directorul Direcției de Dezvoltare Regională din cadrul Consiliului Județean Buzău, Dragoș Cojocea, ar fi fost cel desemnat de Cristinel Bîgiu să întocmească proiectele privind strategia de dezvoltare a județului Buzău pentru perioada 2014-2020 și să găsească firme care să semneze formal aceste proiecte.

Aceleași surse spun că firma căreia i-ar fi fost atribuite de CJ prin achiziție directă contractele pentru aceste proiecte ar fi din localitatea Modelu din județul Călărași, informație confirmată și de secretarul CJ Buzău.

Potrivit surselor citate, în dosar ar fi implicată și Gabriela Bădică, fost consilier județean PSD din Călărași, în prezent director executiv al Fundației Școala Română de Afaceri a Camerelor de Comerț și Industrie, filiala Călărași.

Contactată, duminică, de corespondentul MEDIAFAX, Bădică a spus că a avut „relații contractuale” cu Consiliul Județean Buzău.

„Vă rog să nu mă întrebați (firma cu care CJ Buzău a încheiat contractele). Și dacă ar fi să fiu inculpată în dosar, oricum nu aș face declarații pentru că ancheta e în desfășurare. Am avut relații contractuale cu Consiliul Județean Buzău, am făcut cursuri pentru Consiliul Județean Buzău, prin Fundația Școala Română de Afaceri, am făcut proiecte pentru CJ Buzău, nu mă întrebați prin ce firmă, că nu are rost să vă spun acum”, a afirmat Gabriela Bădică, consilier județean PSD la Călărași în mandatul 2008-2012.

Sâmbătă, președintele Consiliului Județean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost ridicat de procurorii DNA de la locuința sa, după ce a fost prins în flagrant luând mită în parcarea din fața blocului în care locuiește.

Cristinel Bîgiu a fost dus în Capitală, la DNA central, iar după aproximativ șase ore de audieri el a fost reținut sub acuzația de luare de mită. De asemenea, a fost emisă ordonanță de reținere și pentru Florin Colgiu, finul lui Cristinel Bîgiu, pentru complicitate la luare de mită, acesta fiind suspectat că ar fi fost intermediar al unei tranșe de bani primite ca mită de Bîgiu.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituției să facă demersuri pentru declanșarea procedurilor de achiziție directă (prin modificarea proiectului inițial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a județului Buzău pentru perioada 2014-2020 și împărțirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitație publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte și să întocmească efectiv proiectele.

Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte și după aprobarea plăților de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită președintelui Consiliului Județean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanți ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Județean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, și anume principalele direcții de dezvoltare și analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe același director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleași condiții, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câștigătoare aceeași firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii DNA mai notează că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiași director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.

Sâmbătă, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea președintelui Consiliului Județean Buzău.

Tot sâmbătă, intermediarul i-a dat lui Bîgiu, în parcarea din fața blocului unde locuiește acesta, suma de 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost dați de către director.

„Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiți, respectiv păstrați banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziția lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeași zi (sâmbătă -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoștea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, mai precizează procurorii DNA.

Potrivit acestora, în dosar sunt urmărite penal și alte persoane.

Procurorii DNA au descins, cu o zi în urmă, și la sediul Consiliului Județean Buzău, iar la finalul perchezițiilor, care au durat aproximativ opt ore, anchetatorii au ridicat mai mulți saci și cutii cu documente.

„Am aflat și noi ce s-a întâmplat, am fost solicitat să mă prezint la sediul instituției împreună cu colegii mei și am participat la percheziția efectuată în sediul Consiliului. Au luat documente, dar deocamdată nu pot spune despre ce documente este vorba. Am asistat la desfășurarea perchezițiilor, dar am fost rugați să nu discutăm despre ce documente s-au luat. Este o anchetă în curs de desfășurare”, declara, la finalul perchezițiilor, secretarul Consiliului Județean Buzău, Laurențiu Gavrilă.

El a explicat, totodată, că de strategia de dezvoltare a județului, la care se referă procurorii DNA, s-a ocupat Direcția de Dezvoltare Regională, condusă de Dragoș Cojocea, care este finul de cununie al fostului președinte al Consiliului Județean Victor Mocanu.

„De strategia de dezvoltare s-a ocupat Direcția de Dezvoltare Regională, condusă de directorul Dragoș Cojocea. El nu a fost aici azi. Nu e în concediu, e la serviciu, dar azi nu a fost aici. Au fost ridicate toate documentele care ar fi trebuit să fie ridicate. Este vorba despre strategia pe care trebuie sa o adoptăm în perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea județului, în baza căreia se pot accesa fonduri europene”, adăuga Gavrilă. Marian Cristinel Bîgiu, în vârstă de 47 de ani, se află la primul său mandat de președinte al Consiliului Județean Buzău, fiind ales pe listele USL.

Cristinel Bîgiu a fost membru PNL timp de 17 ani, începând cu anul 1997, iar de-a lungul timpului a fost președinte al organizației de tineret a PNL Buzău, președinte al filialei județene a partidului, vicepreședinte la nivel național, ultima funcție în PNL, înainte de a trece la PSD, fiind cea de vicepreședinte al organizației județene.

În 18 septembrie, Bîgiu a anunțat că s-a înscris în PSD, în baza OUG 55, alături de 18 primari liberali din județ și de alți șase edili de la PDL, susținând că a luat această decizie pentru binele județului.

În perioada 1993 – 1994, Cristinel Bîgiu a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, șef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 și până în 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 și până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreședinte al Consiliul Județean Buzău, iar din ianuarie 2005 și până în mai 2007 a fost prefect al județului Buzău. Ulterior, el a fost președinte al Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, funcție deținută până în noiembrie 2008.

În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator.

Citește și