Prima pagină » Știri » Secretarul de stat MAE, Bogdan Aurescu, a fost BĂTUT în incinta Facultății de Drept

Secretarul de stat MAE, Bogdan Aurescu, a fost BĂTUT în incinta Facultății de Drept

Secretarul de stat MAE, Bogdan Aurescu, a fost BĂTUT în incinta Facultății de Drept
Știrea care a șocat România

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a fost bătut de un cetățean german de origine română, Adrian Vlad, chiar în incinta Facultății de Drept din București, unde predă demnitarul. Incidentul a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie. Adrian Vlad a devenit celebru după ce, de-a lungul anilor, a atacat sau a încercat să atace trei foști președinți ai Germaniei.

Bogdan Aurescu este unul dintre cei mai titrați diplomați români, remarcându-se în dosarul pe care România l-a câștigat în fața Ucrainei la Curtea Internațională de Justiție, pe tema platoului continental din Marea Neagră, în negocierea dosarului privind scutul antirachetă cu SUA sau în negocierile cu Serbia privind minoritatea românească de acolo.

Bogdan Aurescu a explicat pentru gândul că motivul pentru care Adrian Vlad l-a atacat este faptul că acesta se află într-un litigiu cu statul german și speră să obțină asistență sau măcar consiliere din partea statului român. Agresorul ar crede că Aurescu îl poate ajuta să câștige procesul său cu Germania, diplomatul fiind cunoscut pentru că a fost liderul echipei care a câștigat procesul cu Ucraina privind platoul maritim continental.

Acest lucru nu este însă posibil, pentru că Vlad nu are cetățenie română, iar cauza sa este una privată, fără legătură cu statul român. Vlad se judecă la CEDO cu Germania, din cauza unui imobil. Românul locuia, în 2011, în orașul german Offenbach.

„Când am dat să intru în amfiteatrul unde predau cursul, m-a abordat. M-a întrebat dacă eu sunt Bogdan Aurescu, apoi a început să mă lovească în toată regula, cu pumnii. El încearcă foarte agresiv să obțină sprijinul instituțiilor din România. Sună frecvent la MAE și a devenit foarte agresiv și cu unii dintre colegii mei, le trimite amenințări cu moartea sau injurii prin email”, a povestit Bogdan Aurescu pentru gândul.

Diplomatul consideră că agresorului i-a fost ușor să afle unde poate fi găsit, pentru că programul său de la facultate este public, pe site-ul universității. Aurescu nu beneficiază de protecția SPP, circulă cel mai des cu metroul sau cu mijloacele de transport în comun și spune că nici nu are de gând să își ia măsuri suplimentare de securitate în urma acestui incident.

„Nu m-am simțit niciodată în pericol fizic, deși am fost implicat în dosare cu implicații mult mai mari. Nu mă tem și de aceea nici nu am vrut să fac public cazul”, mai spune Bogdan Aurescu.

Judecătorii l-au lăsat în libertate, cu unele interdicții

Bogdan Aurescu a chemat imediat Poliția, după ce a fost atacat. Procurorii au preluat cazul și au propus arestarea preventivă a lui Adrian Vlad, însă magistrații de la Judecătoria Sectorului 5 au respins cererea.

În schimb, Vlad are interdicția de a părăsi România timp de 30 de zile (până pe 27 decembrie), este obligat să se prezinte la procurori ori de câte ori este chemat și să se prezinte regulat la Poliția din Craiova (unde domiciliază acum).

De asemenea, Vlad are interdicție să se apropie de Bogdan Aurescu și de cei trei martori implicați în proces.

Antecedentele lui Adrian Vlad: trei președinți ai Germaniei

Adrian Vlad, 49 de ani, este de profesie inginer și a devenit celebru în Germania, după ce a atacat, de-a lungul anilor, trei foști președinți de stat, din aceeași cauză pentru care l-a atacat și pe Bogdan Aurescu: imobilul pentru care se judecă la CEDO.

În 2011, Vlad l-a atacat cu ouă pe președintele de atunci al Germaniei, Christian Wulff. Forțele de securitate l-au imobilizat imediat pe român și l-au reținut.

În octombrie 2007, Vlad a încercat să-l atace pe președintele Germaniei de la acea vreme, Horst Koehler, pe care l-a apucat de reverele hainei, dar a fost îndepărtat de gărzile de corp ale acestuia. Koehler părăsea o ceremonie de premiere de la Târgul de Carte din Frankfurt, împreună cu soția sa.

În noiembrie 2002, românul l-a atacat pe președintele german de la acea vreme, Johannes Rau. Românul a fost și atunci îndepărtat de gărzile de corp ale președintelui german, reținut și ulterior eliberat.

Citește și