Prima pagină » Știri » Secția pentru procurori a CSM dezbate sesizările DNA împotriva controlului de la Inspecția Judiciară

Secția pentru procurori a CSM dezbate sesizările DNA împotriva controlului de la Inspecția Judiciară

Secția pentru procurori a CSM dezbate sesizările DNA împotriva controlului de la Inspecția Judiciară
Secția pentru procurori a CSM discută, joi, sesizările făcute de DNA și de magistrații Inspecției Judiciare care au făcut parte din echipa care a verificat managementul Direcției Naționale Anticorupție.

Controlul la DNA a fost făcut de o echipă de inspectori formată din Elena Rădescu, Monica Pleșea, Mihaela Hitruc, Sanda Mateș, Mihaela Focică și Cornelia Prisăcariu.

Potrivit reprezentanților CSM, în total, pe adresa instituției au ajuns patru memorii.

Unul dintre acestea este semnat de Elena Rădescu, șeful echipei de control, iar al doilea de Mihaela Focică, Cornelia Prisăcariu și Elena Rădescu, aceștia având aceleași opinii.

În sesizarea pe care Elena Rădescu a înaintat-o membrilor CSM, reclamă „lipsa de respect și de tact în timpul verificărilor” efectuate la Secția de Combatere a Infracțiunilor asimilate celor de Corupție. precizând că Monica Pleșea și Mihaela Hitruc, doi dintre inspectori, „nu au fost mulțumite cu fișele, planurile de anchetă” și „au adoptat o conduită lipsită de calm bazată pe un ton ridicat. Acest lucru a creat mai multor procurori o stare de disconfort manifestată prin plâns”.

O a altă problemă invocată se referă la „imixiunea conducerii Inspecției Judiciare în efectuarea controlului managerial la Direcția Națională Anticorupție, prin dispoziții date în afara cadrului legal coroborat cu prelungirea nejustificată a perioadei de control de natură a perturba activitatea Direcției Naționale Anticorupție”, făcând referire la „efectuarea într-un anumit mod a controlului, de natură a crea condiții pentru scurgeri de informații în cauze aflate în proceduri speciale, verificarea unor dosare care se aflau în proceduri de inventariere și nu se aflau în lucru la procurori, audierea unor persoane care au plecat din Direcția Națională Anticorupție pe segmentul comunicare)”.

Al treilea memoriu a fost întocmit de Monica Pleșea, Sanda Mateș și Mihaela Hitruc.

Cei trei inspectori susțin că șeful echipei de control, Elena Rădescu, ar fi avut o întâlnire cu șefa DNA, la care ar fi mers cu o mașină pusă la dispoziție de conducerea parchetului, pentru comunicarea ordinului de control și stabilirea tematicii, fără ca ceilalți membri ai comisiei de control să fie anunțați. De asemenea, aceștia reclamă că pe 18 iulie, Laura Codruța Kovesi, le-ar fi vorbit inspectorilor pe un ton autoritar, în legătură cu posibile discuții pe care aceștia le-ar fi putut avea cu procurorii care au plecat din DNA, precizând că în aceasta situație va contesta controlul.

Un al patrulea memoriu a fost trimis chiar de către DNA, acesta fiind semnat de toți procurorii structurii. Astfel, aceștia susțin că nu le-a fost prezentată concluzia preliminară și că nu s-a respectat metodologia de inspecție.

„A fost un lucru inedit, o parte a echipei a decis să ne prezinte concluziile verbal, altă parte în scris. Plecând de la acest lucru, am făcut solicitare către CSM cu privire la anumite chestiuni de procedură care trebuiesc lămurite înainte de a se da raportul. Că dacă nu e tratată unitar poate influența raportul. E o solicitare care se referă la chestiuni de procedură și metodologie. Ne dorim să apară raportul dar să ne și lămurim pe proceduri și metodologii ca acest raport să nu poate fi contestat”, a declarat șefa DNA, Laura Codruța Kovei, la Europa Fm.

În plus, CSM a primit și un punct de vedere al inspectorului șef al Inspecției Judiciare, în care sunt prezentate „chestiuni privind un proces verbal de consemnare a condițiilor preliminare ce vizează modul de desfășurare al controlului la DNA”.

Citește și