Secție de votare deschisă pentru 1.921 de oameni care locuiesc fictiv la aceeași adresă: O singură persoană a venit să voteze
Secția de votare numărul 42 din orașul Galați are 1.979 de persoane pe lista electorală, dintre care 1.921 de persoane locuiesc la aceeași adresă. Este vorba despre o adresă la care există mutări fictive pentru cetățenii moldoveni care solicită carte de identitate în România.
Dacă în alți ani prin secția de votare nu trecea nimeni, la alegerile europarlamentare de pe 26 mai s-a prezentat o persoană.
În fața membrilor comisiei s-a prezentat o tânără de 21 de ani care a solicitat să voteze. Ea se numără printre cei aproape 2.000 de cetățeni care figurează ca locuind într-o casă de pe strada Tudor Vladimirescu. Este pentru prima dată când o persoană cu adresa din buletin de la adresa respectivă se prezintă la vot, majoritatea persoanelor trecute în documente fiind cetățeni din Republica Moldova care au nevoie de carte de identitate românească pentru a călători liber prin UE.
Tânăra care i-a surprins pe membrii secției de votare este studentă la Galați și le-a spus jurnaliștilor că nu știa că împarte adresa din buletin cu aproape 2.000 de oameni. „Nu am putut să îmi fac cartea de identitate unde locuiesc și așa a trebuit să rezolv deoarece cunosc pe cineva de acolo. Nu știam că sunt atâtea persoane la acea adresă”.
Oricum, prezența la secția de votare nr. 40 din Galați este foarte redusă, în condițiile în care mai sunt doar 50 de persoane care locuiesc în zonă, la alte adrese.
„Prezența la vot în secția de votare este destul de slabă deoarece din 1.979 de votanți, 1.921 au aceeași adresă. Din păcate, din 1.921 votanți a venit doar o singură persoană. În secție aveam 50 de persoane de pe o altă stradă și în rest cei 1.921 cetateni din Republica Moldova, mai ales, la aceeași adresă”, a declarat președintele secției de votare, Mariana Robea.
Existența în acte a unui număr foarte mare de cetățeni moldoveni la o singură adresă este anchetată de polițiști și procurori, iar cazul a ajuns în fața instanței. Autoritățile încearcă să afle dacă proprietarul imobilului, un fost profesor de istorie, a primit bani pentru a face mutările fictive.