Prima pagină » Știri » Ședință CNSU: Ce restricții ar putea fi impuse în România

Ședință CNSU: Ce restricții ar putea fi impuse în România

Ședință CNSU: Ce restricții ar putea fi impuse în România
Ședință CNSU: Ce restricții ar putea fi impuse în România / Sursă FOTO: Shutterstock

În România ar putea fi introduse noi restricții dacă ce vor fi aprobate în cadrul ședinței CNSU. Printre acestea s-ar putea regăsi și interzicerea circulației persoanelor în afara localităților cu o rată mai mare de 3 cazuri de COVID la mia de locuitori.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit în ședință joi, 25 martie. În cadrul acesteia sunt discutate mai multe propuneri în ceea ce privește măsurile de gestionare a pandemiei COVID-19.

Ce restricții ar putea fi impuse

  • interzicerea părăsirii localităților care au o rată de incidență mai mare de 3 la mie. La această măsură există și excepții:  tranzitrea localității pentru pentru motive justificate cum ar fi în interes de serviciu, pentru îngrijirea unui minor sau a unei persoane bolnave sau în vârstă, ori pentru asistență medicală;
  • în localitățile unde incidența depășește rata de 7 la mie să se interzică părăsirea locuinței după ora 20:00 pe tot parcursul săptămânii. La o rată între 3,5 și 7 la mie măsura ar urma să se aplice doar în weekend;
  • magazinele s-ar putea închide la ora 18:00, în weekend, în localitățile cu o rată mai mare de 3,5 la mie. Dacă incidența este mai mare de 7 la mie, magazinele se vor închide la 18:00 toată săptămâna;
  • sălile de fitness vor fi închise.

Autoritățile române au decis deja că bisericile vor fi deschise în noaptea de Înviere. În fapt, restricția de circulație fiind ridicată în nopțile de Paște catolic și ortodox.

Premierul Florin Cîțu a afirmat joi, în urma întâlnirii cu reprezentanții cultelor religioase din România, că vor fi modificate restricțiile de circulație pentru ca românii să poată participa la slujbele de Paște. Șeful executivului a spus, de asemenea, că a cerut ajutorul preoților pentru a-i convinge pe credincioși să se imunizeze împotriva COVID-19.

Premierul a mai susținut că „discuția de astăzi mi-a confirmat că există deplină înțelegere din partea tuturor privind prioritatea perioadei actuale: sănătatea populației. Colaborarea și comunicarea reprezintă calea cea mai bună pentru respectarea libertății religioase, chiar și în condițiile epidemiologice actuale”.

Citește și