Ședință de urgență la Guvern. CÂT VA COSTA REFERENDUMUL pentru demiterea lui Băsescu

Publicat: 07 07. 2012, 21:43
Actualizat: 17 07. 2012, 15:11

Ministrul delegat pentru Administrație Publică, Victor Paul Dobre, a confirmat că Guvernul va cheltui o sumă estimată în acest moment la 95 milioane lei pentru organizarea referendumului de demitere a președintelui Traian Băsescu, banii urmând să fie alocați din Fondul de rezervă bugetară.

Guvernul s-a reunit sâmbătă dimineață în ședință extraordinară, pentru a adopta hotărârile de organizare a referendumului de demitere a șefului statului.

În 2007, la primul referendum de demitere din funcție a președintelui Traian Băsescu, Guvernul a anunțat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.

„În prezent, cheltuielile totale impuse de organizarea referendumului sunt estimate la aproximativ 95 milioane lei, în condițiile în care vor fi deschise secții de vot și în străinătate. Deja au fost realizate și unele economii”, au arătat sursele citate.

Ordonanța de urgență prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind că președintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetățenilor participanți, elimină sintagma „la nivelul țării” legată de voturile exprimate. Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Mircea Dușa, a precizat astfel că a fost eliminată discriminarea prin care cetățenii români, aflați în străinătate, nu puteau vota la referendum și erau valabile doar voturile exprimate pe teritoriul național.

Sursele citate au mai declarat că unele circumscripții electorale vor fi „redesenate”, pentru ședința de sâmbătă a Guvernului fiind pregătite șase proiecte de hotărâri pentru organizarea referendumului.

Parlamentul a stabilit ca referendumul să fie organizat la 29 iulie.

 

ROMÂNII POT VOTA LA REFERENDUM ÎN ORICE SECȚIE DIN ȚARĂ

Votul la referendumul pentru demiterea președintelui Traian Băsescu va putea fi exercitat oriunde în țară, fără să mai existe obligativitatea ca votul să fie exprimat doar într-o anumită circumscripție electorală, potrivit informațiilor transmise de premierul Victor Ponta în ședința de guvern.

El a apreciat că, din punct de vedere organizatoric, lucrurile sunt mult mai simple decât la alegerile locale.

„Din punct de vedere organizatoric, cred că lucrurile sunt mult mai simple: este un singur buletin de vot, o întrebare foarte simplă «Da» sau «Nu», se poate vota în toată țara, nu mai există obligativitatea de a vota doar în circumscripția electorală”, a spus Ponta, în ședința de sâmbătă a Guvernului.

♦ Cum va arata BULETINUL DE VOT pentru REFERENDUM

 

CÂND SE TERMINĂ CAMPANIA ELECTORALĂ ȘI ÎNTRE CE ORE SE POATE VOTA LA REFERENDUMUL DIN 29 IULIE

Votul la referendumul de demitere a președintelui Traian Băsescu, programat pentru 29 iulie, va începe la ora 08.00 și va fi oprit la ora 20.00, campania electorală urmând să se încheie la 28 iulie, ora 7.00, a anunțat ministrul delegat pentru Administrație, Victor Paul Dobre.

Potrivit acestuia, campania electorală deja a început odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de organizare a referendumului.
Au dreptul de a participa la vot toți cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani.

Judecătorii Înaltei Curți implicați în acest proces vor fi aleși duminică prin tragere la sorți, iar partidele politice trebuie să își desemneze până la 10 iulie reprezentanții în Biroul Electoral Central și în celelalte birouri electorale.

Pentru dotarea secțiilor de votare, la nivelul localităților vor fi utilizate, în mare măsură, materialele folosite și la alegerile generale locale.