ȘEDINȚĂ COMUNĂ ONLINE. Parlamentul a încuviințat prelungirea stării de urgenţă
Parlamentul s-a întrunit joi, în şedinţă comună online, pentru dezbatere şi vot asupra solicitării preşedintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgenţă pe teritoriul României. Au votat pentru prelungire 404 parlamentari dintre cei 439 care și-au exprimat votul.
Din totalul de 465 de deputați și senatori, și-au exprimat votul 439 de deputați și senatori, respectiv pentru încuviințarea prelungirii – 404, nu – 29, 5 abțineri, un coleg „nu votez”.
A început votul electronic la distanță pentru proiectul de hotărâre în ansamblul său
Din totalul de 465 de deputați și senatori, și-au exprimat votul 441 de deputați și senatori, dintre care 180 au fost pentru eliminarea articolelor 2, 3, 4 și 5 din proiectul de hotărâre, 254, împotrivă, 7 abțineri, a anunțat Marcel Ciolacu.
S-a supus la vot propunerea liderului deputaţilor PNL, Florin Roman, de eliminare a articolelor 2, 3, 4 și 5 din proiectul de hotărâre pentru încuviințarea măsurii adoptate de Președintele României privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul României.
Călin Popescu Tăriceanu a declarat că parlamentarii ALDE vor vota împotriva prelungirii stării de urgență. „Parlamentul nu poate rămâne indiferent la derapajele acestea autoritare, iliberale și antieuropene ale actualei puteri executive”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu cu privire la cererea României de derogare de la Convenția Europeană privind Drepturile Omului.
„Facem parte dintr-un grup deloc onorant de țări care au făcut un demers similar. Nu asistăm doar la o asumare abuzivă de competență și atribuții prin care președintele și Guvernul înțelege să ocolească Parlamentul și să funcționeze în afara controlului parlamentar prevăzut de Articolul 111 al Constituției. Ne aflăm de fapt în fața unei încercări deliberate și explicite de supendare de către Guvern a exercițiului drepturilor și libertăților cetățenești și a democrației parlamentare. Parlamentarii ALDE solicită Guvernului să retragă neîntârziat solicitarea adresată Consiliului Europei de activare a art. 15 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Prin urmare parlamentarii ALDE vor vota contra prelungirii stării de urgență pentru că acest decret nu răspunde nici așteptărilor, și nici necesităților reale ale oamenilor, ale economiei, fie că vorbim de plan medical, sanitar, sau cel social și economic”, a afirmat liderul ALDE.
Comisiile juridică, de apărare şi pentru sănătate ale celor două Camere ale Parlamentului şi comisiile de politică economică, afaceri europene, muncă, transporturi şi învăţământ au avizat favorabil decretul. Parlamentarii au făcut o serie de propuneri şi recomandări, care vor fi transmise preşedintelui şi Guvernului.
Proiectul de hotărâre pentru încuviinţarea măsurii adoptate de preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea stării de urgenţă prevede că „se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020”.
Pro România şi ALDE, prin vocile liderilor Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu, au anunţat că se opun prelungirii măsurilor de restricţie.
Comitetul Executiv al PSD a decis, miercuri, să voteze pentru prelungirea stării de urgenţă până pe 14 mai, decretată de preşedintele Klaus Iohannis, a anunţat preşedintele interimar al social-democraţilor, Marcel Ciolacu.