Președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Gheorghe Duțu, consideră că statul român are interesul de a face explorarea gazelor de șist pentru a afla resursele subsolului, companiile petroliere fiind obligate să pună la dispoziție autorităților române toate informațiile în acest sens.
Prezent, luni, la Vaslui, la o dezbatere publică pe tema explorării și exploatării gazelor de șist, președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duțu, a afirmat că România nu-și permite să abandoneze operațiunile de explorare a gazelor de șist, indiferent de disputele existente în prezent pe acest subiect, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Președintele Duțu susține că aceste activități de explorare a gazelor de șist se fac strict în limitele legale, sub atenta supraveghere a inspectorilor ANRM și a celorlalte autorități ale statului.
„România nu-și permite să abandoneze problematica explorării gazelor de șist, ci trebuie să ia în calcul această resursă. Actualele resurse de gaze sunt în declin și, de aceea, trebuie să punem ceva în loc. Prin potențialul pe care-l avem offshore, perspectiva este bună și, în 5-6 ani, putem deveni independenți de această resursă și, în câțiva ani, am putea și exporta. Însă, acest lucru trebuie făcut cu respectarea normelor de mediu. Niciun operator (n.r.- companie petrolieră) nu-și permite să nu respecte programul care i se impune. ANRM aprobă tehnologiile cu care se lucrează și sunt urmăriți cu strictețe de către inspectorii instituției și alte autoritățile ale statului toți pașii din normele de mediu”, a declarat, luni, președintele ANRM, Gheorghe Duțu.
Potrivit acestuia, România are interesul de a face explorarea gazelor de șist pentru a putea astfel evalua potențialul resurselor din subsol.
„Avem interesul să facem explorarea gazelor de șist pentru a cunoaște arhitectura subsolului. Companiile care fac aceste operațiuni au obligația de a ne pune la dispoziție informațiile obținute. Astfel, statul român poate beneficia de informații mai târziu pentru a-și exploata aceste resurse”, a adăugat Gheorghe Duțu.
Potrivit sursei citate, extracția gazelor de șist pe teritoriul României de către companiile petroliere care au luat sau vor lua în concesiune diverse suprafețe de teren pentru astfel de operațiuni va aduce o redevență statului român cuprinsă între 3,5 și 13,5 la sută din cantitatea de gaze extrasă trimestrial.
„Aceste limite sunt stipulate în lege, pe orice acord. Însă, trebuie ținut cont de întregul pachet fiscal. Companiile petroliere plătesc taxe, impozite, care înseamnă enorm, așa că trebuie privit per ansamblu ce sume imense revin statului român. Sunt state care percep redevență zero. Costurile mari de extracție vor aduce o redevență minimă, iar zăcămintele mari sunt taxate cu maximum de redevență”, a declarat, luni, președintele ANRM, Gheorghe Duțu.
Conducerea ANRM a fost prezentă, luni, la Vaslui, pentru a purta discuții cu activiștii de mediu și populația din zonele unde compania Chevorn va desfășura activități, deocamdată, de explorare a gazelor de șist.
Campania de informare a decurs fără incidente, în condițiile în care în sala unde a avut loc dezbaterea, în poligonul Delea din municipiul Vaslui, s-a permis accesul persoanelor care și-au anunțat în prealabil intenția de a adresa întrebări specialiștilor de la ANRM, în urma legitimărilor făcute de către jandarmi.
De asemenea, printre cele 150 de persoane prezente la acțiune au fost și foarte mulți localnici din comuna Băcești, acolo unde Chevron deține un acord mediu pentru explorarea gazelor de șist, alături de locațiile din comunele Pungești și Găgești.