Șef de catedră la Universitatea de Construcții, acuzat de conflict de interese și abuz în serviciu
Potrivit ANI, în perioada 2004 – 2009, Manea, în calitate de executant al unor lucrări specifice geotehnice (domeniul de specialitate al catedrei pe care o conducea), a încheiat prin intermediul propriului PFA un număr de 43 contracte și subcontracte cu UTCB, lucrări ce au constituit obiectul unor contracte încheiate anterior de universitate, în calitate de executant, cu diverși agenți economici, în calitate de beneficiari.
În baza contractelor încheiate, Sanda Manea, prin PFA, a realizat de la Universitatea Tehnică de Construcții București, în perioada 2004 – 2009, venituri în sumă totală de 78.430 de lei, conform facturilor fiscale emise și achitate.
Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat organele de cercetare penală în vederea verificării indiciilor privind săvârșirea de către Sanda Manea a infracțiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu și a infracțiunii asimilate infracțiunilor de corupție.
Potrivit ANI, Manea a încălcat art. 301 din Codul Penal al României, potrivit căruia „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obținut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, și art. 297, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit căruia „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
De asemenea, potrivit inspectorilor de integritate, profesorul a încălcat și art. 12, lit. b) din Legea nr. 78/2000, potrivit căruia „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații”.
Sanda Manea a deținut funcția de șef al Catedrei de geotehnică și fundații din cadrul Universității Tehnice de Construcții București în perioada 2004 – 2011, în prezent deținând funcția de director al Departamentui de geotehnică și fundații.
Ea a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, dar nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.