Șefa AEP, reținută de DNA. Cum a strâns Ana Maria Pătru bani pentru Land Rover din contractele pentru softurile electorale
This browser does not support the video element.
Soțul Anei Maria Pătru, președintele Autorității Electorale Permanente, ar fi încercat să fugă cu probe în timpul perchezițiilor făcute la domiciliul acestuia din Râmnicu Vâlcea, fiind oprit de polițiști, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Potrivit surselor citate este vorba despre documente privind societatea pe care acesta a deținut-o, în prezent radiată, actele fiind relevante pentru anchetă. Surse judiciare susțin că prin intermediul firmei respective, Ana Maria Pătru ar fi primit sume de bani.
Bărbatul ar fi încercat să fugă cu documentele însă ar fi fost oprit de polițiști, au declarat surse judicare pentru MEDIAFAX.
Surse judiciare au declarat că perchezițiile făcute marți de DNA Ploiești la sediul Autorității Electorale Permanente și la locuința președintelui instituției, Ana Maria Pătru, vizează modul în care au fost cumpărate unele softuri pentru alegerile.
„În cursul dimineții de 15 noiembrie 2016, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 4 locații situate în municipiul București și județele Ilfov și Vâlcea, din care o locație se află în incinta unei instituții publice, restul la domiciliile unor persoane fizice”, arăta DNA.
Faptele vizate în cauză ar fi fost comise în perioada 2008-2015.
Surse judiciare au declarat inițial pentru MEDIAFAX că sunt percheziții în desfășurare la sediul Autorității Electorale Permanente și la locuința președintelui instituției, Ana Maria Pătru. Aceleași surse au afirmat că dosarul are legătură cu alegerile din ultimii, fiind vizat, în principal, turul de scrutin din anul 2009.
În anul 2009, Traian Băsescu a câștigat al doilea mandat de președinte al României.
În martie 2014, softul pentru numărarea și centralizarea voturilor la alegerile europarlamentare era achiziționat de la polonezii de la Asseco See, contra 7,3 milioane de lei cu tot cu TVA, contract pe 4 luni. Tot atunci, modernizarea softului la Registrul Electoral a fost câștigată de Siveco, unic ofertant, pe 10,2 milioane lei, contract pe 4 luni. Un contract atribuit în aceeași dată a fost și extinderea capacității de calcul și infrastructură a Registrului Electoral pentru europarlamentare, câștigată tot de polonezii de la Asseco See, unic ofertant, contra 4 milioane lei, contract pe 9 luni.
În octombrie 2012, AEP atribuia contractul pentru softul pentru alegerile parlamentare din 2012 către Siveco, pe 8,9 milioane lei. Tot atunci, Siveco câștiga și realizarea softului pentru Registrul Electoral, ca unic ofertant, contra 1,24 milioane de lei cu tot cu TVA.
În iulie 2012, softul pentru arhivarea listelor electorale și a depistării votului multiplu, la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, a fost atribuit de AEP către firma XOR IT, xcontrolată de Sebastian Ghiță, contra 2,44 milioane lei, contract pe 4 luni.
În aprilie 2012, softul pentru alegeri locale 2012 a fost atribuit Teamnet International, firmă controlată de Sebastian Ghiță, contra 6 milioane de lei cu tot cu TVA.
Acordul cadru pentru realizarea Registrului Electoral a fost adjudecat în august 2011 de Siveco pe 16 luni, contra 14,4 milioane lei.
Softul pentru alegerile prezidențiale din 2009 a fost făcut de Siveco pe 6,4 milioane lei, softul pentru alegerile europarlamentare din 2009 a fost realizat tot de Siveco, unic ofertant, pe 416.000 euro, iar softul pentru alegerile parlamentare din 2008 a fost atribuit Teamnet International pentru 1,9 milioane euro.
Cine este Ana Maria Pătru
Ana Maria Pătru deține funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente din mai 2012, fiind votată în Parlament la propunerea PDL. Anterior, între 2007 și 2012 a fost vicepreședinte AEP, fiind susținută de Administrația Prezidențială. Între 2005 și 2007 a fost director coordonator al filialei sud-vest Oltenia a AEP.
Potrivit CV-ului postat pe siteul AEP, Ana Maria Pătru a absolvit în 2002 Facultatea de Drept a Universității Româno-Americane.
Potrivit declarației de avere, Ana Maria Pătru deține o casă de 330 de metri pătrați și două terenuri intravilane, cu o suprafață totală de 1100 de metri-pătrați, în comuna Vlădești, un apartament de 95 de metri pătrați în București și un apartament de 80 de metri-pătrați în Râmnicu Vâlcea. Președintele AEP are o autoutilitară Dacia 1310 și două ATV-uri. La capitolul datorii, ea a trecut două împrumuturi de câte 50.000 de euro, luate de la persoane fizice și un credit contractat în 2014 la o bancă, în valoare de 30.044 lei. În ultimul an fiscal, Ana Maria Pătru a încasat un salariu total de peste 110.000 lei.
Potrivit presei, în noaptea alegerilor europarlamentare din 2009 Ana Maria Pătru a fost fotografiată și filmată în timp ce se afla la masă cu președintele în funcție Traian Băsescu și cu liderii democrat-liberali, la restaurantul Pescăruș din București. Ea și-a făcut apariția la restaurantul Pescăruș împreună cu liderii PDL. A fost condusă chiar de premierul de atunci, Emil Boc, și a stat la masă alături de Monica Iacob Ridzi și Vasile Blaga. Ea a replicat că a fost la acel eveniment în timpul ei liber și că este prietenă cu mai mulți oameni politici, printre care și Elena Băsescu.