Prima pagină » Știri » Șefa de promoție de la un liceu din Bihor, eliminată de la bacalaureat, caută înțelegere la președintele Klaus Iohannis. REACȚIA ministrului Educației

Șefa de promoție de la un liceu din Bihor, eliminată de la bacalaureat, caută înțelegere la președintele Klaus Iohannis. REACȚIA ministrului Educației

Șefa de promoție de la un liceu din Bihor, eliminată de la bacalaureat, caută înțelegere la președintele Klaus Iohannis. REACȚIA ministrului Educației
Alexandra Burtă, care a terminat Colegiul Tehnic „Unirea" din Ștei ca șefă de promoție, se numără printre cei 108 elevi eliminați la examenul de bacalaureat. Eleva a aflat acest lucru abia când s-au afișat rezultatele, susținând că timpul probei scrise de matematică lucrurile au decurs normal, iar supraveghetorii nu au atras atenția nimănui. Acum. pentru că legal nu mai are voie să susțină examenul în următoarele două sesiuni și ratează astfel șansa de a deveni studentă la Farmacie așa cum își dorea, eleva împreună cu părinții săi caută înțelegere la ministerul Educației, la Guvern, și chiar la președintele Klaus Iohannis, prin intermediul unui memoriu. Ministrul Educației a declarat că eliminarea fetei este justificată.

„Situația de la matematică nu o înțeleg, pur și simplu. În timpul examenului proba a decurs absolut normal, nu s-a întâmplat absolut nimic, fiecare și-a văzut de lucrarea lui, iar supraveghetorii nu ne-au atras atenția, la final am predat lucrarea.  Nu știu ce au făcut restul colegilor din sală. Eu mi-am văzut de lucrarea mea, nu am avut nicio treabă cu nimeni din jurul meu, am stat ca un elev care își dă examenul de Bacalaureat. Vroiam să merg la Timișoara la Farmacie, pentru asta mă pregăteam de doi ani”, a mai spus eleva, citată de Adevărul.

Ministrul Educației spune însă că eliminarea fetei este justificată. „Am fost impresionat de acest caz. Am cerut corpului de control reanalizarea situației și am constatat că nu a fost un simplu accident. Fata a colaborat cu colegii din spate, din față, din lateral, ceea ce nu e permis. Din păcate, da, este justificata eliminarea fetei, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Eleva susține însă că elevilor eliminați nu li s-a dat nicio explicație și nu știu care este motivul pentru care au fost eliminați.

Am văzut că suntem eliminați dar nu știm de ce, nu ni s-au dat explicații, nu ni s-a spus motivul, nu ni s-au arătat înregistrările video”, a afirmat șefa de promoție.

„Ce vină are Alexandra că a fost pusă strategic în bancă de către profesorii supraveghetori. A fost așezată în mijloc pentru ca restul elevilor să poată copia după ea. Fata și-a făcut lucrarea, și-a făcut ciorne, dar nu a comunicat nimic cu nimeni, nu a dat subiectele rezolvate celorlați. A fost eliminată pentru că a fost considerată sursă. Era treaba ei să își supravegheze timp de trei ore ciornele și colegii?”, se întreabă tatăl elevei, Voicu Burtă, care dorește ca înregistrările de la examen să fie reanalizate și să fie sancționați doar cei care au copiat.

Părinții elevilor eliminați de la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ștei au trimis joi, 9 iulie 2015, un memoriu la Ministerul Educației, la Guvern și chiar și la Președintele României, Klaus Iohannis. Aceștia cer să se facă dreptate pentru copii și să le fie puse la dispoziție înregistrările video pentru a putea vedea cine a copiat și cine nu, dar și reluarea examenului. Totodată, părinții sunt deciși să-și caute dreptatea și în instanță, așa că depus o plângere pentru abuz împotriva   Inspectorului general Nicolae Avram și împotriva Comisiei de examen. În urma examenului de Bacalaureat 2015, la Ștei au fost eliminați 108 elevi, printre aceștia numărându-se și toată clasa a XII-a A, cea din care face parte și Alexandra Burtă.

Citește și