Prima pagină » Știri » ȘEFA DIICOT, ARESTATĂ. Ce rol a avut Alina Bica în rețeaua despăgubirilor ilegale și cum a garantat Dorin Cocoș că „va fi bine” pentru o șpagă de 10.000.000 de euro. REFERATUL PROCURORILOR

ȘEFA DIICOT, ARESTATĂ. Ce rol a avut Alina Bica în rețeaua despăgubirilor ilegale și cum a garantat Dorin Cocoș că „va fi bine” pentru o șpagă de 10.000.000 de euro. REFERATUL PROCURORILOR

ȘEFA DIICOT, ARESTATĂ. Ce rol a avut Alina Bica în rețeaua despăgubirilor ilegale și cum a garantat Dorin Cocoș că „va fi bine
DNA: Despăgubirile date de comisia în care a fost Bica, mai mari decât cele plătite de ANRP în 2011

Procurorii notează în referatul de arestare, obținut de gândul, că șefa DIICOT, Alina Bica, și ceilalți inculpați care au făcut parte din comisia de evaluare și-au „încălcat, negat și nesocotit” obligația de a analiza și a dezbate asupra raportului de evaluare.

Mai mult, potrivit mărturiei unui inculpat în dosar, evaluatorul a fost chemat pentru a explica suma stabilită în raport, însă „în cadrul acestei ședințe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată”

„Prin acest raport,evaluatorul NUȚIU EMIL a supraevaluat cu suma de 263.327.559lei, echivalentul a 61.714.021,6  euro,.terenul agricol în suprafață de 13,0535 ha, situat în mun. București, str. Plumbuita, sector 2 ce a format obiectul dosarului de despăgubire nr.22714/FFCC, cauzându-se, cu intenție  acest prejudiciu statului român și îmbogățind cu aceeași sumă pe beneficiarul despăgubirilor Gheorghe Stelian”, se arată în referatul procurorilor.

Potrivit referatului DNA, raportul „a fost unul eronat grosolan supraevaluat în scopul îmbogățirii fără drept și în scopul asigurării unor rezerve pentru mituirea unor membrii care au ajutat”.

„Dorin Cocoș a garantat că totul va fi bine”

În dosar, apare numele lui Dorin Cocoș care ar fi pretins 10 milioane de euro pentru a interveni  în favoarea soluționării dosarului. Potrivit unei mărturii la dosar, după ce, în 2010, Gheorghe Stelian a cumpărat drepturile litigioase asupra terenului, fostul soț al Elenei Udrea „a garantat că totul va fi bine”.

În cursul anului 2010 GS a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafața de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, București.După aceea Dorin Cocoș a garantat că totul va fi bine ….După ce s-a nominalizat un evaluator GS i a dat un plic cu bani ….100.000 lei.. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, …valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, și Dorin Cocoș a cerut 10.000.000 Euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluționării dosarului….Cocoș Dorin, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 10.000.000 euro…… „, se arată în referatul prin care DNA a cerut arestarea Alinei Bica, citându-se mărturia unui inculpat.

Inculpatul din dosar, care a făcut parte din comisie, susține că în momentul în care s-a votat pentru aprobarea raportului, „având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoș, deși valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susținerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu prețuri duble”.

„Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoș, cu care eram în relații de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relațional al familiei Cocoș”, susține același inculpat , potrivit referatului procurorilor anticorupție. 

Despăgubire în timp record

Procurorii susțin în referatul de arestare că despăgubirile au fost acordate într-un timp record, chiar dacă nu exista presiunea timpului.

„De asemenea nu pot invoca presiuni de timp, exercitate în cadrul procedurii de despăgubire, datorită multitudinii de cereri, care ar putea favoriza apariția unor erori, atât timp cât legiuitorul nu a prevăzut un termen pentru analizarea și soluționarea acestor dosare. Desigur că, durata acestor proceduri nu poate fi atât de mare încât să aducă atingere dreptului reclamanților la aceste măsuri reparatorii, ea trebuind să se înscrie într-un termen rezonabil, termen care se consacră în practică în funcție de anumite situații de fapt, de greutăți întâmpinate în soluționarea cererilor, de numărul acestora, de măsura în care ele sunt imputabile instituției ș.a.m.d. În cauză nu era un asemenea risc, deoarece cererea a fost înregistrată la Comisie în luna noiembrie 2010 iar în 15.03.2011 au fost aprobate despăgubirile, un timp record față de dosare de despăgubiri înregistrate la aceeași dată care nu sunt nici în prezent soluționate!”, arată DNA.

„Consecința deosebit de gravă a acestei activități infracționale abuzive a inculpaților, în calitate de membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despăgubirilor, rezultă din faptul că suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civie plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei (a se vedea raportul de Control al Curții de Conturi din 2013)”, mai notează procurorii anticorupție în referatul cu propunere de arestare preventivă a șefului DIICOT, Alina Bica.

Mai mult, anchetatorii susțin, în același document, că cei care au fost despăgubiți „au realizat profit exorbitant, în timp ce ANRP s-a găsit în situația de a lăsa nesoluționate alte mii de dosare de reconstituire”.

„Activitatea infracțională a fost desfășurată de inculpați și a constat într-un cumul infracțional prin care bugetul public a fost irosit și practic furat în interesul unei singure persoane beneficiare și favorite, consecința fiind nedreptățirea altor titulari de drepturi ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluționate și care nu puteau spera la așa supraevaluări dacă nu cunoșteau filiera”, conform documentului citat.

 

Șefa DIICOT a fost prezentată, vineri, instanței supreme, cu propunerea de arestare preventivă în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

În fața instanței au ajuns, cu aceeași propunere, și alte persoane reținute în acest dosar, respectiv Lăcrămioara Alexandru și Dragoș Bogdan, fost vicepreședinte al ANAF, care au făcut parte, și ei, din comisia care a acordat despăgubirile, dar și expertul evaluator Emil Nuțiu, acuzat de abuz în serviciu.

Tot în acest dosar, deputatul UDMR Marko Attila este urmărit penal pentru abuz în serviciu, iar vineri după-amiază, procurorul șef al DNA a cerut președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și arestării acestuia

De abuz în serviciu este acuzat și un alt membru al comisiei, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupție au dispus măsura controlului judiciar.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, cercetat sub control judiciar, ar fi împărțit cu alți trei oameni de afaceri cei 61 de milioane de euro – prejudiciul în urma despăgubirii plătite pentru terenul supraevaluat.

Potrivit unui document obținut de MEDIAFAX, terenul ce face obiectul dosarului a fost evaluat de expertul evaluator Emil Nuțiu.

Din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a ANRP au făcut parte, în 2011, și fostul președinte al ANRP Crinuța Dumitrean, Cătălin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie președintele PNL Sector 1, și Remus Virgil Baciu, fost vicepreședinte al ANRP.

Potrivit procurorilor DNA, membrii comisiei „au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuțiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 13,0535 hectare de 377.282.300 lei, prin supraevaluarea acestuia cu suma de 263.327.559 lei (echivalentul a 61.714.021,6 euro), prejudiciind cu această sumă bugetul de stat”, se arată în documentul obținut de MEDIAFAX.

Astfel, potrivit procurorilor, ei au facilitat obținerea unor avantaje patrimoniale de către Gheorghe Stelian, Valentin Vișoiu, Adrian Andrici, acționar la CS Universitatea Craiova, și Gabriel Gheorghe, care au împărțit prejudiciul de peste 61 de milioane de euro, astfel: Stelian – 46.288.238 euro, Vișoiu – 7.035.812 euro, Andrici – 4.196.800 euro și Gheorghe – 4.196.800,2 euro.

Valentin Vișoiu, acționar la societățile CNCD SA, Conarg SA, Conarg Real Estate SRL, este arestat la domiciliu, fiind cercetat și în dosarul de corupție al primarului Piteștiului Tudor Pendiuc, pentru dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu.

Pe 15 octombrie 2014, Direcția Națională Anticorupție s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de 13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2.

Potrivit procurorilor, la data de 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP a aprobat raportul de evaluare a terenului de 13 ha din Capitală cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției.