Președintele instanței supreme a declarat, marți, referitor la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, că procurorii care vor face parte din această structură ar trebuie să fie independenți, bine pregătiți profesional și puternici.
„E o dispoziție legală intrată în vigoare. Noi ne-am spus punctele de vedere la momentul la care proiectul era în discuție publică, iar pe mine personal nu cred că m-ați auzit vreodată opunându-mă creării unei asemenea secții. Singura problemă pe care mi-o puneam eu, era de organizare, dar probabil că lucrurile se vor organiza. S-a aprobat deja în cadrul CSM un regulament de organizare. Procurorii ar trebui să fie independenți și bine pregătiți profesional și puternici. Ca peste tot, în toate profesiile, sunt oameni foarte bine pregătiți profesional, oameni mai puțin pregătiți profesional, ca peste tot. În ceea ce privește independența, eu cred că una dintre premisele de la care pleacă reglementările constituționale este și independența”, a declarat Cristina Tarcea.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a adoptat, săptămâna trecută, regulamentele Secției speciale de investigare a infractiunilor din Justiție.
„Din octombrie sau noiembrie anul trecut, au existat o grămadă de sesizări la Inspecția Judiciară pe diferite aspecte în ceea ce mă privește. Așa cum a declarat și Inspecția Judiciară într-un comunicat de presă, nu este un lucru extraordinar, ieșit din comun”, a declarat Cristina Tarcea.
Inspecția Judiciară a anunțat, pe 17 septembrie, că a fost sesizată cu privire la posibile abateri disciplinare referitoare la aplicarea modificărilor aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară cu privire la constituirea și compunerea unor completuri de judecată de la instanța supremă.