Cristina Tarcea a amintit că mandatul la conducerea instanței supreme îi expiră în septembrie.
„Să citez din clasici? Aproape că m-am hotărât. Aproape că m-am hotărât. Mai întâi trebuie să fiu eu foarte convinsă că această acțiune disciplinară nu are, printre alte scopuri, și acela de a mă împiedica să mai candidez”, a declarat președintele instanței supreme, întrebată dacă va mai candida pentru un mandat la conducerea ÎCCJ.
Cristina Tarcea a precizat că Secția de Judecători din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ia decizia în cazul numirii președintelui instanței supreme.
„E una dintre modificările care au fost aduse legii 303, prin modificările de astă-vară. Președintele nu are niciun rol. Niciunul. Numirea se face de către Secția de Juecători a CSM. În septembrie, când a intrat în vigoare legea de modificare a legii 303 (i-a fost luată președintelui această atribuție – n.r.)”, a completat Tarcea.
Președintele instanței supreme a precizat însă că faptul că președintele instanței supreme este numit de Secția de Judecători din CSM nu i se pare o decizie legislativă greșită. „Este o soluție legislativă bună pentru că așa trebuie să fie într-un stat de drept. În cariera și promovarea judecătorilor, nu trebuie să aibă un cuvânt de spus decât corpul judecătorilor. Problema este alta. Din punctul meu de vedere, problema medierii cuiva din exteriorul puterii judecătorești s-ar putea pune doar în ipotezele în care ar exista dubii cu privire la o echidistnță totală a acelei instituții. Dacă vă uitați în spațiul public, cred că numai de dubii vă loviți. Asta e realitatea românească”, a conchis Cristina Tarcea.