Prima pagină » Știri » Șefa TVR, audiată în forul parlamentar. Gigel Știrbu: Există argumente pentru DEMITEREA Doinei Gradea

Șefa TVR, audiată în forul parlamentar. Gigel Știrbu: Există argumente pentru DEMITEREA Doinei Gradea

Șefa TVR, audiată în forul parlamentar. Gigel Știrbu: Există argumente pentru DEMITEREA Doinei Gradea
Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu, a anunțat, joi, că a invitat-o pe Doina Gradea, președintele director general al TVR, la o audiere în cadrul forului parlamentar, aceasta confirmând participarea.

Deputatul PNL a precizat, pentru MEDIAFAX, că Doina Gradea va onora invitația la audierea în Comisiei care va avea loc după data de 5 sau 6 noiembrie.

„În urma primirii unei sesizări, la Comisia de Cultură din Camera Deputatilor, semnată de către mai multe organizații nonguvernamentale și asociații profesionale referitoare la situația extrem de îngrijorătoare în care se află Televiziunea Publică (TVR/ SRTv), am invitat-o telefonic pe doamna Doina Gradea, pentru a fi audiată în cadrul Comisiei pentru Cultură din Camera Deputaților”, a anunțat, joi, Gigel Știrbu, într-un comunicat de presă.

În opinia acestuia există o serie de de argumente pentru demiterea directorului TVR.

„Concret, recentele evoluții din această instituție impun atât declanșarea de urgență a unei audieri. Iată câteva dintre argumentele care susțin urgența și necesitatea anchetei și a demiterii PDG: Comisia de etică și arbitraj din TVR, forul profesional intern care supraveghează respectarea Statutului ziaristului, a publicat recent un raport în care a constatat, printre altele, existența unor incompatibilități și contradicții îngrijorătoare între comportamentul, modul de gândire și acțiune ale Președintelui-Director General și Directorului TVR1, pe de-o parte, și exigențele legale, regulamentare și procedurale valabile în serviciul public de televiziune, pe de altă parte.

Exprimările disprețuitoare la adresa unor salariați, categorii profesionale sau de vârstă, denigrarea Comisiei de etică, necunoașterea sau ignorarea normelor jurnalistice și deontologice, descurajarea angajaților care îndrăznesc să aibă altă opinie, lipsa de transparență în decizii – toate sunt aspecte care au drept consecințe inerente vicierea relațiilor de muncă, instalarea și generalizarea neîncrederii și – cel mai grav – compromiterea autorității manageriale în TVR”, arată Știrbu.

Dragoș Pătraru. Înregistrări în exclusivitate cu Doinea Gradea. Acum Gradea în apărarea modificărilor făcute Legilor Justiției: „Băi, m-am c….t pe mine, mi-aduc aminte pe vremuri când l-am dat afară pe Mândruță!”

Președintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaților mai afirmă că există „multiple indicii” cu privire la existența unor imixtiuni politice în activitatea televiziunii publice.

„Raportul Comisiei de etică este bazat pe audieri ale mai multor jurnaliști din TVR dar și audieri ale conducerii TVR, inclusiv a PDG Doina Gradea și a Directorului TVR1, Eduard Dârvariu. În raportul citat, Comisia de etică și arbitraj, mai concluzionează, în urma informațiilor care au reieșit din audierile pe care le-a desfășurat, și că: „Există indicii credibile care susțin rezonabil ideea unor intervenții exercitate din afara TVR, chiar din zona politică, în favoarea înlocuirii responsabililor editoriali ai unor emisiuni cu jurnaliști agreați pe criterii extraprofesionale”. Cu alte cuvinte, există multiple indicii că actuala conducere executivă a TVR ar fi operat schimbări la nivel editorial în urma unor intervenții politice sau de altă natură, din afara televiziunii”, conchide acesta.

 

Autor

Citește și