Șefa UNJR îl critică pe procurorul general: Lazăr are obligația nu de a găsi mereu scuze procurorilor, ci de a investiga dezvăluirile

Șefa UNJR îl critică pe procurorul general: Lazăr are obligația nu de a găsi mereu scuze procurorilor, ci de a investiga dezvăluirile
Publicat: 22/02/2018, 16:09

„Procurorul General, domnul Augustin Lazar, are obligația nu de a găsi mereu scuze și de a emite slogane despre „penali” pentru a minimaliza fiecare clamat abuz al procurorilor expus în spațiul public, ci de a investiga cu celeritate absolut fiecare astfel de dezvăluire, pentru a dovedi că procurorii pe care-i are în subordine respectă legea. (..) Dacă dezvăluirile din aceste zile cu privire la practicile procurorilor DNA se dovedesc a fi adevărate, atunci suntem în prezența unor fapte de o gravitate excepțională, ce reprezintă un real atac la statul de drept și democrația din România, compromițând însăși justiția și lupta anticorupție (..) Practicile unor procurori DNA devoalate de presa, dacă se confirmă, nu doar că sunt străine standardelor europene, dar par a fi copiate din practicile procuraturii sovietice care nu ar trebui să-si mai aibă locul în Romania”, scrie Dana Gîrbovan pe Facebook.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) susține că investigarea dezvăluirilor este practicată în orice țară democratică pentru a menține încrederea în instituții.

„Ceea ce vedem că e dezvăluit de presa în ultimul an, cu privire în special la practicile procurorilor DNA, nu are legătură nici cu interesul societății ori apărarea ordinii de drept, nici cu apărarea drepturilor și libertăților cetățenilor. Procurorul General are obligația față de fiecare cetățean al României de a da socoteală și explicații despre absolut fiecare clamat abuz al procurorilor pe care-i are în subordine”, precizează Gîrbovan.

Magistratul susține că de fiecare dată când apar dezvăluiri despre abuzuri ale procurorilor, sunt voci care mută discuția de la conținut la formă.

„Și, bineînțeles, aceleași voci ne asigură că nu este cazul să ne facem griji, deoarece acestea sunt livrate de „penali”. O asemenea abordare este nu doar greșită, ci de-a dreptul distructivă, compromițând pe termen mediu și lung tocmai activitatea procurorilor, cu precădere a celor din structurile anticorupție. Dacă se dovedește a fi adevărat că dosare ce privesc un fost premier al României și al Marii Britanii se bazează pe denunțuri inventate de procurorii DNA, așa cum transpare din înregistrarile prezentate de presă în seara zilei de 21 februarie, evident că te intrebi câte dosare DNA sunt afectate de practici similare și ce garanții de credibilitate mai există ca anchetele anticorupție au fost și sunt făcute cu respectarea strictă a legii, așa cum se clamează? Există o rațiune pentru care zeița justiței apare legată la ochi: pentru a nu vedea cine este în fața sa”, mai scrie președintele UNJR.

Magistratul precizează că ar trebui ca toți oamenii să fie egali în fața legii, menționând că „realitatea de azi ne arată cât de departe suntem de însăși ideea de justiție, chiar și la nivel de mentalitate”.

„’Se presupune că noi lucrăm legal’ – ne spune Procurorul General. ‘DNA respectă legea’ – ne asigură procurorul șef DNA. „Cetățenii trebuie să dea un cec în alb magistraților” – ne îndeamnă judecătorul Cristi Danileț. Cu cât o instituție sau o persoană are o putere mai mare, cu atât aceasta trebuie să fie verificată mai temeinic, este regula ce se practică în țările cu democrații consolidate. (..). Lipsa de reacție imediată a Procurorului General în a investiga cu celeritate aceste dezvăluiri, ori fluturarea de slogane de genul „activitatea conducerii DNA-ului este în mod clar una performantă. Ei au fost foarte eficace”, cum a susținut Procurorul General într-o relatare de presă în dimineața zilei de 22 februarie, nu fac decât să adâncească neîncrederea în activitatea procurorilor DNA, în loc să o consolideze”.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Un limbaj pe care Putin îl înțelege”. Ce sunt rachetele ATACMS cu rază lungă cu...
Mihaela Botezatu a răbufnit la nici o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: „Eu...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu...
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă...
O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva...
Prima reacție a Moscovei, după ce Kievul a primit dreptul să folosească rachete ATACMS pentru...
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul...
Ce înseamnă dacă mori în vis? Răspunsul experților în somnologie
Cine este tatăl adolescentului de 15 ani care a ieşit cu Lamborghiniul pe străzi
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
A apărut o nouă teorie în cazul morții lui Vladimir Shklyarov! Balerinul rus ar fi...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Noul Mitsubishi Outlander, acum și în România. Prezentarea noului SUV japonez – VIDEO
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Alimentul MINUNE cu beneficii DUBLE! Protejează creierul și scade colesterolul
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii...
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Motivul pentru care Culiță Sterp și Daniela Iliescu au făcut nunta fără invitați. Soția artistului...
BANCUL ZILEI. Bulă o întreabă pe Bubulina: – Ce ai pregătit pentru astăzi?
Poluarea din New Delhi a depășit de 60 de ori limita de siguranță