Prima pagină » Știri » Șefi ai Poliției Bistrița, condamnați după ce au intervenit pentru nesancționarea unor contravenții

Șefi ai Poliției Bistrița, condamnați după ce au intervenit pentru nesancționarea unor contravenții

Șefi ai Poliției Bistrița, condamnați după ce au intervenit pentru nesancționarea unor contravenții
Trei foști șefi ai IPJ Bistrița-Năsăud au fost condamnați de Tribunalul Maramureș la închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu. Ei au fost cercetați după ce au intervenit, printre altele, pe lângă subordonați pentru nesancționarea unor contravenții rutiere.

Tribunalul Maramureș a pronunțat, joi, sentința pe fond în dosarul în care trei foști șefi din IPJ Bistrița-Năsăud au fost judecați pentru fapte de corupție și abuz în serviciu. Cei trei au primit închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității.

Aceștia au fost trimiși în judecată în februarie 2015, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție i-au reținut pentru fapte de corupție.

Fostul inspector șef al IPJ Bistrița-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureșan, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată, instigare la abuz în serviciu și instigare la fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit sentinței date de Tribunalul Maramureș, Ioan Ovidiu Mureșan, a primit 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, fiind achitat de restul faptelor. De asemenea, Mureșan trebuie să presteze 60 de zile de muncă în folosul comunității.

Roberto Hasnăș, fostul șef al Poliției Rutiere Bistrița-Năsăud, trimis în judecată pentru abuz în serviciu în formă continuată, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și la efectuarea a 100 de zile de muncă în folosul comunității.

Fostul șef al Poliției Năsăud, Leon Cloșcă, acuzat de abuz în serviciu, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și la efectuarea a 100 de zile de muncă în folosul comunității.

Conform deciziei magistraților de la Tribunalul Maramureș, cei trei trebuie să plătească și câte 10.000 de lei cheltuieli de judecată.

Sentința nu este însă definitivă și poate fi atacată în apel.

Foștii șefi ai IPJ Bistrița-Năsăud au fost trimiși în judecată în februarie 2015 de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Cluj. Cei trei sunt acuzați, printre altele, că au intervenit abuziv în activitatea unor subordonați, pentru ca aceștia să nu constate și să nu sancționeze unele contravenții rutiere.

Conform DNA, în perioada iunie-noiembrie 2014, „inculpații Mureșan Ioan, Hasnăș Roberto Emil și Cloșcă Leon Anton, în calitate de șefi ai unor structuri ale poliției, în mod repetat, la diferite intervale de timp, și-au încălcat atribuțiile de serviciu în sensul: imixtiunii abuzive în activitatea unor subordonați, în vederea neconstatării și nesancționării unei contravenții la regimul circulației rutiere, imixtiuni abuzive în dosare penale aflate în cercetare la IPJ Bistrița Năsăud, pentru favorizarea unor părți din acele dosare, participarea la ascunderea și neraportarea producerii unor accidente rutiere cu victime omenești, în scopul alterării evidenței accidentelor rutiere de acest gen; ascunderii infracțiunilor săvârșite de un coleg de-al lor, șef al unui post de poliție, cu ocazia provocării de către acesta a unui accident rutier, în urma căruia a fost vătămată corporal o minoră în vârstă de 8 ani, care a suferit multiple fracturi în zona capului și a feței, comunicării abuzive a unor date cu caracter personal, unor persoane neautorizate, fără respectarea prevederilor legale incidente în domeniu; determinării unor subordonați să întocmească documente fictive, pentru a ascunde nerespectarea obligațiilor de serviciu în cazul unei cercetări administrative”.

Procurorii au mai arătat că „în fiecare caz în parte, inculpații au obținut pentru sine sau pentru altul foloase necuvenite, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu”.