Șefii diplomațiilor din România, Bulgaria și Grecia cer să nu mai fi amânată decizia privind Schengen
Miniștrii de Externe ai guvernelor de la București, Sofia și Atena au solicitat, luni, într-o declarație comună, ca decizia de aderare la spațiul Schengen a României și Bulgariei să nu mai fie amânată de către Consiliul JAI al UE.
„Am convenit să promovăm așteptarea noastră ca în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) să se țină cont de angajamentul asumat la cel mai înalt nivel politic de către Consiliul European și să fie adoptată decizia privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Faptul că ambele țări sunt pregătite pe deplin să adere a fost confirmat în mod repetat de Consiliul European, Parlamentul European și Comisia Europeană și prin urmare nu mai sunt motive pentru amânarea adoptării deciziei”, se afirmă în declarația semnată, luni, la Sofia, de ministrul român Titus Corlățean, omologul bulgar Nicolai Mladenov și ministrul grec Dimitris Avramopoulos.
Într-o vizită oficială întreprinsă în 30 octombrie în Cipru, ministrul Corlățean a solicitat sprijin pentru o abordare politică favorabilă României la Consiliul European din decembrie vizând aderarea efectivă la Spațiul Schengen în prima parte a anului 2013.
MAE informa în octombrie că România va continua consultările cu statele membre, cu actuala și viitoarea Președinție a UE, astfel încât aderarea la Schengen să fie concretizată în cursul anului 2013, într-o primă fază cu frontierele aeriene și maritime încă din primul trimestru al anului viitor.
Potrivit unei informări transmise MEDIAFAX, MAE preciza se va consulta atât cu actuala președinție cipriotă a Consiliului UE, cât și cu președinția irlandeză care va fi în primul semestru al anului viitor.
Luarea unei decizii privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu a putut fi luată la Consiliile JAI programate de președinția cipriotă în septembrie și octombrie, următoarea reuniune a Consiliului JAI fiind programată pentru 6-7 decembrie.
Ministrul Corlățean a afirmat recent că este convins că în 2013 România va adera la zona Schengen, într-o primă fază cu punctele de frontieră aeriene și maritime, iar până la sfârșitul anului viitor va exista „cu siguranță” o decizie privind și frontierele terestre.
Olanda a anunțat că va aștepta raportul MCV din decembrie al Comisiei Europene privind România pentru a reanaliza poziția sa privind aderarea la Schengen a României și Bulgariei. Potrivit unui document trimis în septembrie de Guvernul olandez Parlamentului, dezbaterile privind aderarea celor două țări la Schengen vor fi amânate pentru 2013, dat fiind că raportul MCV pentru România va fi publicat la sfârșitul acestui an.
De asemenea, mai mulți oficiali germani, printre care și ambasadorul de la București, Andreas von Mettenheim, au arătat că decizia privind aderarea României și Bulgariei la Schengen va fi luată după prezentarea de către Comisia Europeană a raportului MCV din decembrie.
Germania și Franța au prezentat la începutul acestui an un plan privind aderarea în două etape a României și Bulgariei la zona Schengen, într-o primă fază cu frontierele maritime și terestre, urmată apoi de un al doilea pas cu frontierele terestre.
Consiliul European din martie a menționat că o decizie privind aderarea la Schengen a României și Bulgariei trebuia să fie luată în septembrie în cadrul Consiliului JAI, la care participă miniștrii de Interne din țările membre UE.