Șefii IPJ Ilfov, cercetați în Consiliul de Disciplină, după ancheta privind uciderea japonezei
Șeful Poliției Ilfov și cei doi adjuncți ai acestuia vor fi cercetați în Consiliul Superior de Disciplină al Poliției Române, în urma unei sesizări a ministrului Administrației și Internelor formulate la finalul cercetării prealabile dispuse după uciderea japonezei Yurika Masuno.
„Ministrul Administrației și Internelor, Mircea Dușa, a luat act de finalizarea cercetării prealabile a membrilor conducerii I.P.J. Ilfov – inspectorul șef și cei doi adjuncți – și a dispus sesizarea Consiliului Superior de Disciplină al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR )”, se arată într-un comunicat de presă de marți al MAI.
Controlul amănunțit la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Ilfov a fost dispus după uciderea japonezei Yurika Masuno de către Vlad Nicolae, în 15 august, într-o pădure de lângă Corbeanca.
La ordinul ministrului Administrației și Internelor, Mircea Dușa, o comisie formată din ofițeri ai Corpului de control a făcut verificări, în perioada 3- 21 septembrie, la IPJ Ilfov și la Secția Regională de Poliție Transporturi București.
Șeful Poliției Ilfov, Emanuel Marin Nica, adjuncții săi, Ionel Lefter și Nicolae Baicu, alți șase ofițeri din conducerea IPJ, precum și membri ai conducerii Secției Regionale de Poliție Transporturi București au fost cercetați prealabil în urma anchetei Corpului de control al MAI.
De asemenea, alți 14 ofițeri au fost atunci atenționați, iar în cazul a doi ofițeri și a unui agent a fost sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, arăta atunci Ministerului Administrației și Internelor.
Controlul a vizat evaluarea managementului în cazul prevenirii criminalității stradale, în special infracțiunile comise cu violență, mai ales că, la nivelul IPJ Ilfov există un număr foarte mare de fapte comise cu violență, rămase cu autori necunoscuți, preciza Ministerul Administrației și Internelor.
În același timp, în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Secția Regională de Poliție Transporturi București, s-a declanșat cercetarea prealabilă pentru opt ofițeri, între care și șeful structurii, Dan Roșoga, iar șase ofițeri au scăpat doar cu atenționare.
Situația de la Ilfov a intrat în atenția conducerii MAI la scurt timp după moartea japonezei Yurika Masuno, când s-a constatat că Vlad Nicolae se face vinovat și de alte două crime și tâlhării, la care se mai adăuga și molestarea sexuală a unor femei în vârstă, fiind lăsat în libertate atât din indiferența polițiștilor, cât și a procurorilor ilfoveni.
În 15 august, în jurul orei 20.30, Vlad Nicolae (26 de ani) a abordat-o pe japoneza Yurika Masuno, în vârstă de 20 de ani, în incinta Aeroportului „Henri Coandă” Otopeni-București, oferindu-și ajutorul pentru a-i găsi un taxi. Astfel, Vlad Nicolae a urcat împreună cu tânăra într-un taxi, cei doi coborând după parcurgerea unei distanțe scurte, într-o zonă în care drumul este mărginit, de ambele părți, de pădure. Vlad Nicolae și tânăra au fost observați în acel loc de către șoferul taxiului după aproximativ două minute, la marginea șoselei, însă pe celălalt sens de mers. Două zile mai târziu, în locul respectiv a fost descoperit cadavrul studentei, acoperit cu frunze și prezentând urme de violență. La aproximativ 60-70 de metri distanță a fost descoperită valiza victimei.
Vlad Nicolae a fost arestat preventiv în 19 august, acesta negând în fața anchetatorilor că ar fi ucis-o pe japoneză.
Dosarul în cazul Vlad Nicolae este cercetat pentru uciderea japonezei a fost preluat de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din Parchetul instanței supreme. Anchetatorii au extins cercetările și au stabilit că Vlad Nicolae a omorât alte două femei, a violat și tâlhărit alte persoane.
Vlad Nicolae a fost trimis în judecată pentru uciderea japonezei Yurika Masuno și a altor două femei, precum și pentru mai multe tâlhării și violuri. Acesta este acuzat trei fapte de omor calificat și deosebit de grav, cinci fapte de tâlhărie, șapte fapte de viol și violare de domiciliu, două fapte de lipsire de libertate în mod ilegal, ultraj contra bunelor moravuri și tulburarea ordinii și liniștii publice, loviri și alte violențe, precum și de distrugere.
În același dosar este judecat și Gică Ștefănache, ofițer de poliție judiciară la Poliția Orașului Otopeni la data comiterii faptelor, pentru fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fapte comise de acesta în instrumentarea unui dosar penal înregistrat la Parchetul Judecătoriei Buftea în care era cercetat Vlad Nicolae, fiind acuzat că l-a favorizat pe acesta.