Prima pagină » Știri » Șeful Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Șeful Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

Șeful Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare
Directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est, Constantin Apostol, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, fiind acuzat că a înlesnit unei firme obținerea pe nedrept de fonduri europene, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu.

Directorul general al ADR Nord-Est, Constantin Apostol, a fost condamnat, joi, la doi ani de închisoare cu suspendare de Judecătoria Bacău, pentru complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

Astfel, potrivit rechizitoriului, Constantin Apostol și alte trei persoane cu funcții de conducere în ADR Nord-Est și-au încălcat atribuțiile de serviciu și nu au semnalat neregularitățile pe care le-au constatat în urma derulării procedurilor de accesare a fondurilor europene. În acest fel, aceștia ar fi înlesnit obținerea pe nedrept de către societatea Inter Print SRL Bacău a sumei de 689.581,47 lei, provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Procurorii susțin că, până în luna martie 2008, SC Inter Print SRL Bacău a avut ca unic asociat și administrator pe Gabriela Ciubotariu, care a cesionat părțile sociale unei persoane apropiate, respectiv menajera locuinței sale. Aceasta a devenit și administratorul respectivei firme, iar Gabriela Ciubotariu și-a atribuit funcția de director general.

În 16 iunie 2008, Gabriela Ciubotariu a folosit la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est mai multe documente false, inexacte și incomplete, respectiv declarațiile semnate de directorul general în numele administratorului SC Inter Print SRL, CV-ul aceluiași administrator cuprinzând date nereale, propunerea ca manager de proiect în mod fictiv a aceluiași administrator.

În consecință, în mai 2009, între SC Inter Print SRL și ADR Nord-Est și Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței s-a încheiat contractul de finanțare pentru punerea în practică a proiectului „Modernizarea activității de tipărire prin asimilarea de noi tehnologii”, SC Inter Print SRL dobândind pe nedrept, susțin procurorii, suma de 689.581,47 lei, provenită din Fondul European de Dezvoltare Regională.

De altfel, cu această sumă, Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului s-a constituit parte civilă în procesul derulat la Judecătoria Bacău.

Pe fondul efectuării cercetărilor în acest dosar, anchetatorii au mai constatat că Gabriela Ciubotariu a depus un act fals, respectiv hotărârea administratorului unic, prin care „a încercat să acrediteze ideea că a fost mandatată de administratorul de drept al firmei să întocmească și să depună documentația pentru obținerea fondurilor europene”.

În același dosar, magistrații Judecătoriei Bacău au condamnat-o pe Gabriela Ciubotariu la doi ani de închisoare pentru complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și un an de închisoare pentru uz de fals, ambele pedepse fiind cu suspendare.

De asemenea, ceilalți trei angajați cu funcții de conducere în ADR Nord-Est au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la folosire ori prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene.

Totodată, magistrații băcăuani le obligă în solidar pe cele cinci persoane condamnate în dosar, inclusiv societatea Inter Print SRL Bacău, la plata sumei de 689.581, 47 lei, reprezentând despăgubii materiale, actualizată la data plății cu dobânzile și penalitățile aferente calculate în condițiile legii, către partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.

De asemenea, este menținută și măsura sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile ale societății Inter Print SRL și asupra unui echipament pentru tipărire.

Sentința dată de Judecătoria Bacău nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în zece zile de la comunicare.

Citește și