Șeful Agenției de Protecția Mediului Timișoara:Nu voi revoca acordul de mediu pentru Certej, e legal
Directorul Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara, Gabriela Lambrino, afirmă că ANPM i-a cerut revocarea acordului de mediu emis pentru exploatarea minieră de la Certej, dar că va refuza acest lucru întrucât acordul este legal, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Timișoara, Gabriela Lambrino, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că Agenția Națională pentru Protecția Mediului i-a solicitat revocarea acordului emis pentru exploatarea minieră de la Certej, județul Hunedoara.
„Astăzi (marți – n.r.) am primit o solicitare de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului pentru a revoca acordul de mediu pe care Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara l-a emis pentru exploatarea minieră de la Certej, din județul Hunedoara. Cum să îl revoc? E ca și când aș susține că l-am dat ilegal. Am ținut cont de toate documentele pentru eliberarea acestui acord. Dacă am acoperire juridică pe ce am emis, nu am cum să revoc decât încălcând legea”, a declarat Gabriela Lambrino.
Mai mult, Lambrino susține că, în urma controlului făcut de Corpul de Control al Ministerului Mediului la Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara, nu s-a emis un proces-verbal și nu au fost prezentate concluziile.
„A fost un control la noi la agenție, de la Ministerul Mediului. Când s-a finalizat controlul, am solicitat să văd procesul-verbal în urma acestui control și mi s-a răspuns că este o situație mai sensibilă și că nu se întocmește un proces-verbal. Nu ni s-au adus la cunoștință nici concluziile”, a spus Lambrino.
Directorul Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara a precizat că ultimele documente înaintea emiterii acordului de mediu pentru exploatarea minieră de la Certej s-au dat în prezența fostului ministru al Mediului Borbely Laszlo.
Comisia de control care a făcut verificări în cazul eliberării acordului de mediu pentru proiectul de la Certej a găsit încălcări ale legislației, iar cei responsabili vor fi sancționați, a spus, marți, ministrul Mediului, precizând că resursele naturale nu pot fi obiect de tranzacție „pe sub mână”.
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că o comisie de control – formată din reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Gărzii Naționale de Mediu și Corpului de control al ministrului – a făcut verificări, în perioada 4-12 septembrie, privind modul în care a fost respectată procedura la eliberarea acordului de mediu pentru proiectul de la Certej de către Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara, fiind constatate o serie de încălcări ale legislației române și europene.
Rovana Plumb a precizat că sancționarea celor care au contribuit la eliberarea acestui acord de mediu face obiectul Comisiei de disciplină constituită la nivelul Ministerului Mediului și Pădurilor.
Ministrul a subliniat că resursele naturale ale României nu vor fi obiect de tranzacție „pe sub mână” pentru niciun funcționar.
„Resursele naturale ale României nu pot fi și nu vor fi în niciun fel obiect de tranzacție pe sub mână pentru niciun fel de funcționar care a uitat că PDL nu se mai află la guvernare”, a adăugat Rovana Plumb.
Eliberarea acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej reprezintă prelungirea unui comportament iresponsabil al celor de la PDL, care considerau, la guvernare, că pot dispune cum doresc de resursele minerale și naturale ale României, a mai spus Rovana Plumb.
„Astăzi facem un pas absolut necesar pentru repararea unei ilegalități și pentru sancționarea unui gest incorect și iresponsabil”, a declarat Rovana Plumb, în conferința de presă susținută pe subiectul proiectului de la Certej, în care a anunțat că marți va fi depusă la Tribunalul București cererea de anulare a acordului de mediu emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara și de suspendare a producerii efectelor acestui acord până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei.
Ministrul a spus că acordul de mediu pentru proiectul minier de la Certej a fost eliberat ilegal, cu încălcarea legislației naționale și internaționale, precum și în mod iresponsabil față de modul în care resursele României trebuie valorificate.
„Vorbim, de fapt, de prelungirea acestui tip de comportament iresponsabil al celor de la PDL, care considerau, la guvernare, că pot dispune așa cum doresc de această imensă valoare a resurselor minerale și naturale ale României, față de care noi, actuala guvernare avem o altfel de abordare”, a declarat Rovana Plumb.
Agenția Națională pentru Protecția Mediului depune, marți, la Tribunalul București cererea de anulare a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar decizia instanței va fi respectată întocmai, a spus ministrul Rovana Plumb.
Ministrul a precizat că în cererea pe care ANMP o depune la Tribunalul București se solicită constatarea nulității acordului de mediu emis de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara, precum și suspendarea producerii efectelor acestui acord de mediu până la soluționarea definitivă și irevocabilă a cauzei.
Ministrul a mai precizat că, odată cu anularea acestui acord de mediu, va fi reinițiată procedura de autorizare și orice companie va avea dreptul să solicite autorizarea pentru un proiect de exploatare la Certej.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Mediului să ia măsuri pentru respectarea reglementărilor de mediu în cazul exploatației miniere de la Certej, susținând că problemele sunt generate de fosta guvernare PDL, care „pentru șpagă dă orice”.
Proiectul minier propus la Certej (județul Hunedoara) de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societății Deva Gold a primit acordul de mediu din partea Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara.
Potrivit unor informații prezentate de organizațiile de mediu, proiectul minier de la Certej, care ocupă o suprafață de 456 hectare, presupune procesarea a 45 milioane tone de minereu – cu o concentrație de 1,8 grame de aur pe tonă de minereu – și utilizarea unei cantități de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani. Ca și în cazul proiectului Roșia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură și metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafață totală de 63 de hectare.
Ministrul Mediului a dispus verificarea de urgență a acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej.
De asemenea, ministrul a cerut conducerii Agenției Naționale pentru Protecția Mediului demiterea directorului executiv al Agenției Regionale pentru Protecția Mediului Timișoara, pentru că nu a informat autoritatea de mediu în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru acest proiect, având în vedere că este vorba de un obiectiv de interes național și internațional.
Directorul Agenției Regionale de Mediu Timișoara, Gabriela Lambrino, declara că agenția a urmat toți pașii înaintea emiterii acordului de mediu pentru proiectul minier de la Certej, iar legislația nu prevede informarea autorității de mediu în astfel de cazuri. Mai mult, Gabriela Lambrino spunea că nu sunt motive pentru a fi demisă și că nu intenționează nici să demisioneze din funcție.
Gabriela Lambrino preciza că decizia finală în privința acordului de mediu pentru exploatarea minieră de la Certej a fost luată la Deva, la începutul lunii iunie, în prezența Georgetei Barabaș, actual consilier al ministrului Mediului.