Directorul APM Covasna consideră neîntemeiate protestele unor asociații civice privind construcția unei fabrici de prelucrare a lemnului la Reci de către concernul Holzindustrie Schweighofer explicând că agenția a eliberat doar acord de mediu, și nu autorizație, așa cum susțin aceste organizații.
Directorul Agenției de Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că în 12 decembrie a primit peste o mie de e-mail-uri, toate cu același conținut, prin care se protesta față de „aprobarea autorizației de mediu, fără o evaluare a impactului asupra mediului”, pentru construcția fabricii de prelucrare a lemnului de către firma austriacă Holzindustrie Schweighofer la Reci, e-mail-uri care au blocat serverul APM Covasna pentru câteva ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Neagu a precizat, în legătură cu acest protest electronic, că APM Covasna a eliberat, în vara acestui an, avizul de mediu pentru Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și recent și acordul de mediu pentru construirea fabricii, însă doar în momentul în care se va realiza investiția se va discuta și despre autorizația de mediu.
„S-au făcut atâtea confuzii, nici vorbă că am eliberat autorizația de mediu. Urmează, în momentul în care investiția se va termina, să discutăm despre autorizația de mediu, de funcționare”, a spus Neagu.
În ceea ce privește o evaluare a impactului asupra mediului, Gheorghe Neagu a subliniat că un astfel de studiu nu trebuie realizat de către APM întrucât nu această instituție stabilește câți copaci pot fi tăiați.
„APM are competența de a implementa politici de protejare a pădurilor prin ecologizare, plantare, dar eu nu semnez nicio hârtie privind cantitățile de mase lemnoase ce se exploatează în România și în județul Covasna. Pentru asta există direcțiile silvice, inspectorate teritoriale de regim silvic și cinegetic, Regia Națională Romsilva. Ei acordă cotele de tăiere”, a explicat Neagu.
Un grup de localnici din Sfântu Gheorghe a dat publicității un comunicat în care își exprimă nemulțumirea față de construirea unei fabrici de prelucrare a lemnului în localitatea covăsneană Reci acuzând Agenția de Protecția Mediului Covasna că a eliberat autorizație în acest sens.
De asemenea, Greenpeace România avertiza cu mai mult timp în urmă, într-un comunicat de presă, că „APM Covasna consideră că prelucrarea anuală a 1.000.000 de arbori nu are niciun fel de impact asupra mediului, astfel compania Schweighofer ar putea construi o fabrică de prelucrare a lemnului în comuna Reci, fără a obține acord de mediu”.
În comunicat se mai preciza că, în prezent, compania austriacă Schweighofer deține în România patru fabrici de prelucrare a lemnului (la Rădăuți, Sebeș, Siret și Comănești), intenționând să mai construiască o fabrică în județul Covasna.
Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a anunțat, la finalul lunii martie, că va investi 150 de milioane euro într-o fabrică de prelucrare a lemnului, în județul Covasna, la Reci, în urma investiției urmând să fie create 650 de noi locuri de muncă.
Fabrica ar urma să înceapă producția în 2014, alte două mii de locuri de muncă urmând a fi generate indirect în industriile aferente, conform reprezentanților companiei.