Prima pagină » Știri » Șeful Autorității Sanitar-Veterinare, demis la doar o zi după numire

Șeful Autorității Sanitar-Veterinare, demis la doar o zi după numire

Șeful Autorității Sanitar-Veterinare, demis la doar o zi după numire
Dorin Valter Enache, care luni a fost numit la conducerea ANSVSA, după schimbarea din funcție a lui Dumitru Băiculescu, va fi demis, în condițiile în care în octombrie 2014, când era la conducerea DSVSA Brașov, ANI a constatat că era în conflict de interese.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că Dorin Valter Enache este schimbat din funcția de președinte ANSVSA, deși „este un profesionist desăvârșit”.

„Din păcate (n.r. – Dorin Enache Valter) va fi demis, deși este un profesionist desăvârșit. Varianta cea mai simplă pentru înlocuirea sa este cineva din interior (n.r. – din Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), cu funcție, care să fie promovat”, a spus Irimescu.

Dorin Enache Valter a fost director executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov din 2006 și până luni, când premierul Dacian Cioloș l-a numit la conducerea Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, în locul lui Dumitru Băiculescu, eliberat din funcție.

Cele două decizii, de eliberare a lui Băiculescu și de numire a lui Enache, au fost publicate, luni seară, în Monitorul Oficial.

Dumitru Băiculescu era președintele ANSVSA din 20 martie, lucrând anterior ca director executiv la Direcția Sanitar-Veterinară Buzău.

Dorin Enache Valter, în vârstă de 59 de ani, este medic veterinar din 1981.

În 3 octombrie 2014, Agenția Națională de Integritate a constatat că Dorin Valter Enache a fost în conflict de interese în perioada în care a fost director executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Brașov.

Potrivit ANI, în calitate de director executiv al DSVSA Brașov, Dorin Valter Enache a semnat documente privind încheierea mai multor contracte de prestări servicii între instituția pe care o conducea și firma la care fiica sa a fost asociat.

În 24 octombrie 2014, Dorin Valter Enache a contestat la Curtea de Apel Brașov raportul ANI, cerând instanței anularea documentului.

Cererea lui Enache a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov în 4 februarie 2015, însă acesta a contestat decizia în 10 martie, la instanța supremă. Cauza este de la data înregistării în procedură de filtru, până în prezent nefiind stabilit primul termen de judecată.

Conform prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

Citește și