Șeful BCCO Alba Iulia, ridicat de la locuința sa: Cea mai mare mârșăvie care se putea întâmpla

Șeful BCCO Alba Iulia, ridicat de la locuința sa: Cea mai mare mârșăvie care se putea întâmpla
Publicat: 23/10/2013, 14:11
Actualizat: 23/10/2013, 14:11

Apartamentul din Deva al lui Traian Berbeceanu a fost percheziționat, miercuri, iar după câteva ore acesta a fost scos din locuință de către trupe speciale ale Jandarmeriei.

Întrebat dacă este adevărat că ar fi furnizat informații persoanelor cercetate într-un dosar de evaziune fiscală, Berbeceanu a răspuns că este „cea mai mare mârșăvie care se putea întâmpla”. El a fost urcat apoi de jandarmi în mașină, fără a mai putea face alte declarații, urmând să fie dus la audieri la DIICOT Alba.

De asemenea, anchetatorii au ieșit din locuința lui Berbeceanu cu patru pachete, două dintre ele conținând unități de calculator.

Comisarul-șef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, structură cu atribuții în județele Alba, Hunedoara și Sibiu.

Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziții în județele Alba și Hunedoara, la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat și șeful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracțional.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire șase persoane, membri ai unei grupări infracționale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziția administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidențelor, documentele și bunurilor de patrimoniu.

Cel puțin opt persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Alba, la finalul perchezițiilor, se preciza într-un comunicat de presă transmis miercuri dimineață de DIICOT.

Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiții, asociați și administratori la mai multe societăți comerciale, au înființat și folosit mai multe firme fantomă pentru a derulat operațiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip „carusel”, privind comerțul cu carburanți și alte produse petroliere (solvenți, bitumuri, combustibili pentru focare).

Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit și TVA-ului.

De asemenea, învinuiții și-ar fi însușit fără drept, „prin utilizarea unor manopere frauduloase”, aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăților comerciale folosind înscrisuri false, au precizat procurorii.

În această cauză a fost începută urmărirea penală și împotriva comisarului șef Traian Berbeceanu, șeful BCCO Alba Iulia, pentru sprijinirea grupului infracțional nestructurat, favorizarea infractorului, omisiunea sesizării organelor judiciare, mărturie mincinoasă și fals în declarații.

Procurorii au stabilit că șeful BCCO Alba Iulia a ajutat învinuiții, dându-le informații despre activitățile investigative desfășurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării infracționale. Acesta i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

„Totodată, se reține că există suspiciunea rezonabilă că acest învinuit, având în virtutea atribuțiilor de serviciu date despre comiterea unor fapte prevăzute de legea penală de către membrii grupării infracționale organizate nu a luat măsurile legale, deși statutul de polițist îl obliga în acest sens, precum și că fiind audiat în calitate de martor într-un dosar penal a făcut afirmații neconforme cu realitatea referitor la împrejurări esențiale cu privire la care a fost audiat. Același lucrător de poliție nu a consemnat în declarația de avere înstrăinarea unui autoturism marca VW Passat”, potrivit procurorilor DIICOT.

În aceeași cauză mai sunt cercetate două persoane, una pentru mărturie mincinoasă într-un dosar în care a fost audiată ca martor, iar cealaltă pentru favorizarea infractorului, întrucât, după ce a aflat că anchetatorii fac percheziții domiciliare într-un dosar, l-a anunțat pe inculpatul cercetat în acea cauză despre acestea.

Conform unor surse judiciare, în acest dosar ar fi vizat și viceprimarul Devei Ovidiu Moș (PSD). Acesta nu a putut fi contactat, primarul Devei, Petru Mărginean, declarând pentru corespondentul MEDIAFAX că nu știe nimic despre o eventuală implicare a viceprimarului într-un dosar de evaziune fiscală și că acesta se află, în prezent, într-o delegație la București, la Ministerul Educației.

În ultima sa declarație de avere, din luna iunie a acestui an, viceprimarul Devei Ovidiu Moș, cere este și vicepreședinte al filialei Deva a PSD, are menționat doar un teren intravilan în suprafață de 9.375 de metri pătrați, la Deva.

În declarația sa de avere mai figurează doar salariul lunar net de 3.414 lei, obținut de la Primăria Deva.

În declarația de interese, viceprimarul a menționat calitatea de asociat unic la o firmă, SC Cariere Group SRL din Baia de Criș, care nu are însă activitate.

Potrivit surselor judiciare citate, în acest dosar de evaziune fiscală ar fi vizate în total zece persoane, între care directorul unei sucursale bancare, mai mulți oameni de afaceri din județul Hunedoara, precum și doi polițiști – un subcomisar de la BCCO Alba Iulia și un lucrător de la Crimă Organizată Deva.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar