Șeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost arestat preventiv, joi seară, pentru 29 de zile, în baza unei decizii a Curții de Apel Alba Iulia, care a admis propunerea procurorilor DIICOT, acesta fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.
Purtătorul de cuvânt al Curții de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, joi seară, că instanța a admis propunerile de arestare preventivă înaintate de către procurorii DIICOT atât pentru șeful BCCO Alba Iulia, comisarul șef Traian Berbeceanu, cât și pentru celelalte două persoane cercetate în acest dosar, respectiv Titus Biriescu și Ramona Biriescu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cosmin Muntean a spus că decizia Curții de Apel Alba Iulia nu este definitivă, iar inculpații au declarat recurs în sală, care va fi judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție.
În sala de judecată s-au aflat, în momentul pronunțării deciziei, și unii dintre colegii comisarului șef Traian Berbeceanu, iar după anunțarea verdictului, din grupul acestora s-a auzit strigându-se: „Rușine!”, „Rușine!”
Berbeceanu nu a fost prezent în sală în momentul comunicării deciziei instanței, acesta nemaifiind adus din arestul IPJ Alba, unde a fost dus în momentul în care completul de judecată a intrat la deliberări.
În sala de judecată a fost prezent unul dintre inculpați, respectiv Titus Biriescu, căruia îi expirase ordonanța de reținere dată de către procurori și care a venit însoțit de avocatul său.
El a declarat, la ieșirea din sala de judecată, că toate acuzațiile care li se aduc în acest dosar nu sunt corecte și, totodată, a afirmat că asupra sa „domnii procurori au făcut presiuni pentru a face anumite declarații despre Traian Berbeceanu”.
Întrebat de jurnaliști cine sunt acele persoane care au făcut presiuni asupra sa, Biriescu nu a dorit să ofere alte detalii.
Șeful BCCO Alba, Traian Berbeceanu, a fost dus, joi după-amiază, la Curtea de Apel Alba Iulia, cu propunerea de arestare preventivă, după ce cu o zi în urmă a fost reținut de către procurorii DIICOT Alba, fiind acuzat că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere.
Miercuri, după ce a fost ridicat de anchetatori din locuința sa, Berbeceanu spunea că mai multe persoane pe care le-a arestat și cercetat de-a lungul timpului pentru infracțiuni deosebit de grave sunt forțate să depună plângeri împotriva sa și că acestea ar fi spijinite de structuri ale statului.
Întrebat dacă crede că există o implicare a politicului în acest dosar, el a răspuns: „Este posibil, dar refuz să discut la momentul acesta. O să aflați în curând foarte multe detalii…”.
Procurorii DIICOT au făcut, miercuri, 11 percheziții în județele Alba și Hunedoara, la locuințele unor persoane suspectate de evaziune fiscală cu produse petroliere de peste 3,5 milioane de lei, într-un dosar în care este cercetat și șeful BCCO Alba Iulia, fiind acuzat că a sprijinit grupul infracțional.
În acest caz, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Alba au pus sub învinuire șase persoane, membri ai grupării infracționale suspectate de evaziune fiscală, delapidare, folosirea cu rea-credință a bunurilor sau creditului societății în scop contrar intereselor acesteia, în folosul propriu ori pentru a favoriza o altă societate, complicitate la înșelăciune, fals intelectual, uz de fals, refuzul de a pune la dispoziția administratorului judiciar ori lichidatorului, a evidențelor, documentele și bunurilor de patrimoniu.
Potrivit anchetatorilor, începând din 2003, învinuiții, asociați și administratori la mai multe societăți comerciale, au înființat și folosit mai multe firme fantomă pentru a derulat operațiuni financiare fictive, respectiv fraudă de tip „carusel”, privind comerțul cu carburanți și alte produse petroliere (solvenți, bitumuri, combustibili pentru focare).
Membrii grupării au produs astfel un prejudiciu bugetului de stat de aproximativ 3,5 milioane de lei, prin neplata accizelor, a impozitului pe profit și TVA-ului.
De asemenea, învinuiții și-ar fi însușit fără drept, „prin utilizarea unor manopere frauduloase”, aproximativ 3,5 milioane de lei din patrimoniul unor societăților comerciale folosind înscrisuri false, au precizat procurorii.
Procurorii au stabilit că șeful BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, a ajutat învinuiții, dându-le informații despre activitățile investigative desfășurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii grupării infracționale. Acesta i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi dat spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.
Joi dimineață, a fost postată pe Internet o scrisoare atribuită șefului BCCO Alba Iulia, Traian Berbeceanu, o parte a documentului fiind postată și pe pagina de Facebook a lui Berbeceanu.
În scrisoare, care are 29 de pagini și este adresată „tuturor polițiștilor din structurile de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române”, șeful BCCO Alba Iulia afirmă că în ultima perioadă asupra sa și a echipei pe care o conduce se „desfășoară o acțiune mârșavă de mari proporții, organizată și coordonată de către procurori ai DIICOT și ofițeri ai serviciilor de informații”.
Șeful BCCO Alba Iulia le spune colegilor săi să aibă grijă, avertizându-i că sunt „vânați”, „denigrați” și că împotriva lor „se fabrică dosare bazate pe probe false, pe declarații mincinoase”.
În același document dat publicității de Antena 3, șeful BCCO Alba Iulia vorbește despre un complot împotriva sa, în care sunt implicați procurori DIICOT și un coleg din BCCO, el făcând referire la mai multe dosare și acuzând legături ale celor menționați cu diferiți infractori.
El îi acuză pe procurorii DIICOT că „au confiscat” rezultatele BCCO, pe care „și le-au atribuit fără rușine, mințind mereu că au făcut sute de percheziții, că au realizat zeci de prinderi în flagrant, că au prins mii de infractori, că au descoperit tone de droguri”.
Berbeceanu dă exemple concrete, vorbind și despre interceptări telefonice realizate de SRI privind procurori sau polițiști care ar avea legătură cu diferiți infractori pe care îi informau despre cercetările făcute asupra lor.
Spre exemplu, Traian Berbeceanu îi acuză pe unul dintre colegii săi de la BCCO, Alin Muntean, pe șeful DIICOT – Serviciul Teritorial Alba Iulia, Ioan Mureșan, și pe un alt procuror DIICOT, Sergiu Cean, că ar avea legături cu oameni de afaceri din Alba Iulia cercetați în diferite dosare instrumentate de DIICOT sau BCCO și pe care i-ar fi acoperit astfel încât să nu fie cercetați sau să primească pedepse mai mici.
De asemenea, polițistul susține că procurorii interveneau și le cereau colegilor lor să nu facă anumite acte de urmărire penală sau să nu ceară prelungirea unor măsuri de arestare preventivă în cazul unor suspecți arestați în diferite cauze, iar în alte situații ar fi informat persoanele cercetate, existând ca dovezi înregistrări ambientale.
De asemenea, el îi acuză pe cei doi procurori și pe colegul său de la BCCO că făceau presiuni asupra celorlalți colegi din BCCO Alba Iulia, cerându-le să aleagă dacă sunt de partea sa sau de partea lor.
El susține că în vara acestui an i s-ar fi propus de către conducerea Poliției Române să părăsească funcția pe care o ocupă pentru o funcție echivalentă, însă a refuzat.
Berbeceanu a fost întrebat de jurnaliști despre această scrisoare, nefăcând însă nicio declarație.
Comisarul șef Traian Berbeceanu are 45 de ani, iar din 2005 este șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, structură cu atribuții în județele Alba, Hunedoara și Sibiu.