Șeful CJ Cluj: Regret că un eveniment de sărbătoare a fost umbrit din cauza unui colind prost ales. Îmi cer eu scuze în numele primarului Emil Boc
Șeful Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu (PNL), susține că regretă că un eveniment care trebuia să fie de sărbătoare – relansarea TVR 3 – „a fost umbrit din cauza unui colind prost ales”, difuzarea acestuia având loc „dintr-o eroare”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
„Regret faptul că un eveniment care trebuia să fie unul de sărbătoare a fost umbrit din cauza unui colind prost ales. Consider că, mai ales pe canalele postului public, selecția repertoriului ar trebui să fie mai riguroasă, mai ales atunci când este vorba despre ansambluri folclorice neprofesioniste. Chiar dacă a fost comisă din eroare, difuzarea acestui colind se dovedește a fi cel puțin nefericită prin analogiile care se pot face între acest text și suferințele poporului evreu în trecutul nu foarte îndepărtat și care stârnește amintiri dureroase. Sper ca acest nefericit incident să nu aibă repercusiuni asupra relațiilor româno-israeliene și că, pe viitor, cei îndrituiți vor avea mai multă grijă în alegerea momentelor artistice”, afirmă Horea Uioreanu, într-un comunicat de presă transmis miercuri.
El consideră că, pe de altă parte, „vina aparține ansamblului care a interpretat colindul, în speță «Dor Transilvan» al RATUC, regie subordonată Consiliului Local Cluj-Napoca și domnului primar Emil Boc”.
„M-am așteptat ca domnul primar să reacționeze în vreun fel, să-și precizeze poziția față de acest incident în care a fost implicat un ansamblu format din angajați ai RATUC și plătiți din banii publici ai Primăriei Cluj-Napoca. În condițiile în care domnul primar nu a avut nimic de spus, îmi cer eu scuze poporului evreu în numele domnului Emil Boc pentru afrontul adus de un ansamblu folcloric clujean, județ pe care îl conduc în calitate de președinte al Consiliului Județean Cluj. Noi, clujenii, suntem niște oameni deschiși și primitori și așa vom rămâne mereu, nu doresc să fim judecați pentru lipsa de responsabilitate a unor lideri vremelnici”, susține Uioreanu.
Ansamblul folcloric „Dor Transilvan” a fost înființat în 1994, în cadrul RATUC Cluj-Napoca, și este condus, ca director, de Tiberiu Groza, care este, în același timp, și directorul Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj, din subordinea Consiliului Județean. Ansamblul are un repertoriu de dansuri, dar și unul orchestral.
Grupul pentru Dialog Social (GDS) și Revista 22 anunțau, marți, că au reclamat la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) televiziunea publică TVR 3, din cauză că a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit.
Grupul de colindători Ansamblul „Dor transilvan” a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul „jidov”, în mesaje antisemite. „A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă șfară [= fum] în drum”, potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.
Societatea Română de Televiziune (SRTv) a precizat, miercuri, într-un comunicat, că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul „Dor transilvan” în timpul emisiunii în direct „Alege verde” de la TVR 3 a aparținut Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj, fapt pentru care a sesizat Consiliul Județean Cluj.
„Alegerea colindelor interpretate de Ansamblul «Dor transilvan» a aparținut Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj. Emisiunea «Alege verde» a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecție a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradițional și este inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate”, a precizat SRTv.
Potrivit comunicatului, „în acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată și, în consecință, a sesizat Consiliul Județean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale”.
Directorul Centrului de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale (CCPCT) Cluj, Tiberiu Groza, a declarat, miercuri, că „nu există colinde antisemite”, iar colindul difuzat la TVR 3 are o vechime de circa 100 de ani, nefiind înregistrate sesizări până acum.
„Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbește de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Nașterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, județul Cluj, și nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt și care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleași colinde care se cântă în fiecare an”, a spus Groza.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Cluj, Cornelia Trif, a declarat, tot miercuri, că instituția, căreia îi este subordonat Centrul de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj, „va analiza situația creată”.
Președintele Federației Comunității Evreiești Cluj, Robert Schwartz, a solicitat TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, spunând că așteaptă ca Poliția și Parchetul să se autosesizeze.
„Sunt foarte îngrijorat în urma difuzării acelui colind pe TVR 3 și mai ales după ce am auzit că de un an acel colid este distribuit pe CD. Sunt îngrijorat și pentru că un director al culturii din județul Cluj a permis așa ceva. Nu poate spune că nu știa. Cum a putut trimite la TVR așa ceva și cum TVR a putut difuza cântece în afara legii, fiind un colind cu un pronunțat caracter antisemit, care îmi amintește de anii 1933-1940, de Auschwitz? TVR trebuie să își ceară scuze publice evreilor din România și aștept ca instituțiile abilitate, Parchetul, Poliția, să se autosesizeze. Nu a fost vorba despre o greșeală”, a spus Schwartz.
El a subliniat că așteaptă din partea televiziunii publice să cerceteze situația și „să îi sancționeze pe cei vinovați de difuzarea colindului pe TVR 3”.
Ambasada Statului Israel se declarată profund îngrijorată de colindul interpretat de Ansamblul „Dor transilvan” și difuzat de TVR3, în 6 decembrie, și speră că autoritățile române vor lua măsuri pentru ca astfel de incidente regretabile să nu mai aibă loc.