Prima pagină » Știri » Șeful CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, la DNA pentru prelungirea controlului judiciar

Șeful CJ Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, la DNA pentru prelungirea controlului judiciar

Președintele Consiliului Județean (CJ) Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma, au venit, marți dimineață, la sediul DNA Ploiești, unde procurorii au prelungit măsura controlului judiciar dispusă față de cei doi în dosarul cumnatului premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu

Deputatul Vlad Cosma și tatăl său, Mircea Cosma, au ajuns împreună la DNA – Serviciul Teritorial Ploiești și au intrat în sediu fără să facă declarații, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi au stat în sediul DNA aproximativ 20 de minute, iar, la ieșire, Mircea Cosma a afirmat că procurorii au prelungit măsura controlului judiciar pentru el și fiul său în dosarul lui Iulian Herțanu. În continuare, pe perioada măsurii preventive, Mircea Cosma nu are voie să își exercite funcția de președinte al CJ Prahova.

Întrebat dacă în aceste condiții riscă să își piardă mandatul de președinte al CJ Prahova, el a răspuns că mandatul său va înceta în vara anului viitor.

Mircea Cosma a mai spus că în această perioadă scrie cărți, el fiind și membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Fiul lui Mircea Cosma, deputatul Vlad Cosma, nu a făcut nicio declarație.

Cei doi sunt acuzați de sprijinire a unui grup infracțional în dosarul premierului Victor Ponta.

La DNA Ploiești, este așteptat să ajungă, marți, și deputatul Sebastian Ghiță, pentru a i se aduce la cunoștință prelungirea controlului judiciar, în același dosar.

Șeful CJ Prahova, Mircea Cosma, și deputații Vlad Cosma și Sebastian Ghiță se află sub control judiciar de 120 de zile în dosarul în care DNA Ploiești anchetează modul de derulare a contractului pe fonduri europene pentru extinderea lucrărilor de canalizare din orașul Comarnic.

În 18 februarie, Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herțanu a fost plasat în arest la domicliu, în urma unei decizii a instanței supreme.

În același dosar, au mai fost plasați sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma și tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum și omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma au sprijinit grupul infracțional din care făcea parte Iulian Herțanu ca să acceseze și să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a rețelei de canalizare din orașul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii susțin că, în perioada 2011 – 2015, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fost președinte al filialei județene a PSD, a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcționari ai SC Hidro Prahova și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății, pentru ca aceștia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea ilegală de plăți.

„Scopul grupului infracțional astfel format și sprijinit a fost atins, urmărirea penală făcută până la acest moment relevând: deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, către «partenerii» la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări), sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA și 1.006.117 de lei reprezentând impozit pe profit)”, arăta DNA.

Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârșitul anului trecut.

În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârșitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiești atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât și sora acestuia, Alexandra Herțanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herțanu, în firma „Hertanu Projects” SRL. Herțanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociați, în timp ce soția sa, Alexandra Florina Herțanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deține 49 % din acțiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deține 51 % din acțiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herțanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în București și are ca principal domeniu de activitate specific agențiilor de publicitate. Herțanu deține 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerțului alte câteva zeci de activități secundare, de la editarea ziarelor la „activități de servicii suport pentru învățământ” sau intermedieri în comerțul cu animale.

Acesta este al doilea dosar penal instrumentat de DNA Ploiești, în care Mircea și Vlad Cosma sunt inculpați. În aprilie 2014, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, și alte două persoane au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA pentru fapte de corupție.

Astfel, deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influență, tatăl acestuia, Mircea Cosma, de luare de mită și abuz în serviciu, directorul Direcției „Patrimoniu” din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, iar Răzvan Alexe, de trafic de influență și dare de mită. Procesul se află pe rolul instanței supreme.

DNA a început ancheta penală în care Cosma este acuzat de luare de mită și trafic de influență după ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrări în care beneficiar este Consiliul Județean.

Autor

Citește și