Cristian Bușoi, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a vorbit la Gândul LIVE despre măsurile pe care autoritățile au de gând să le ia pentru a controla mai bine banii din sistemul sanitar. „Vom avea o echipă șoc la control, echipa SWAT”, a spus Bușoi.
Pentru ca pacienții să aibă un acces în creștere la serviciile medicale, șeful de la CNAS a făcut un apel către toți managerii de spitale, ca aceștia să facă în așa fel încât să reducă orice altă cheltuială, mai puțin cea legată de medicamente. Acesta a menționat că, din păcate, legislația aflată în vigoare nu îi permite să îi controleze mai bine pe șefii unităților sanitare și să ia măsuri împotriva neregulilor. „Degeaba le trimitem notificări sau îi atenționăm pe managerii de spital. Aici, într-un fel, Casa nu are foarte multe pârgii. Nu îi putem controla pe legislația existentă. Potrivit legii, putem controla doar relația dintre noi și spitale: dacă ne raportează corect, dacă nu există lucruri falsificate, dacă acele servicii au avut loc. Cum cheltuiesc banii, fraudă, lucrurile astea ar trebui să fie constatate de către cei care au în proiprietate acele spitale: Ministerul Sănătății și consiliile județene”, a spus Cristian Bușoi.
Pentru a controla mai bine banii din sistemul sanitar, președintele CNAS a spus, la Gândul LIVE, că se lucrează la o direcție de control anti-fraudă. „Sperăm ca până la sfârșitul anului să terminăm tot acest proces pentru că am discutat cu ministrul Sănătății și urmează să facem în așa fel încât tot actul de control din sănătate să fie făcut de Casa de Sănătate”, a precizat Bușoi.
Schimbarea atribuțiilor CNAS urmează să fie stabilită prin hotărâre de guvern. „A doua direcție va fi aceea de control furnizor și va fi un fel de echipă de șoc – echipa SWAT a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate – care va merge în punctele cele mai sensibile, în locurile unde avem cele mai mari indicii că ar exista fraudă”, a mai spus Cristian Bușoi.
Prezent la Gândul LIVE, președintele CNAS a mai vobit și despre obiectivele pe care le are pentru 2014. „Cardul de sănătate este una dintre prioritățile anului viitor. Pentru că medicii de familie nu au acceptat să fie ei distribuitorii de carduri de sănătate, acest lucru se va face printr-un serviciu poștal. Este posibil ca Poșta Română să fie distribuitorul, dar acest lucru nu s-a stabilit încă”, a declarat Bușoi.
Acesta a spus că previziunile arată că la jumătatea lui 2014 se va începe distribuirea. „Cu ajutorul acestui card de sănătate banii din sistem vor putea fi controlați mai bine. Primul card de sănătate va fi gratuit, iar pentru al doilea, în cazul în care va fi pierdut, va costa 2 euro. Folosirea lui de către pacient va fi una similară ca și cea în cazul cardului de credit”, a mai spus șeful de la Casă.