Prima pagină » Știri » Șeful Comisiei pentru Cultură din Senat îi cere demisia lui Stelian Tănase

Șeful Comisiei pentru Cultură din Senat îi cere demisia lui Stelian Tănase

Șeful Comisiei pentru Cultură din Senat îi cere demisia lui Stelian Tănase
Președintele Comisiei pentru cultură a Senatului, Georgică Severin (PSD), cere demisia președintelui SRTV, Stelian Tănase, reproșându-i acestuia că a politizat "aproape direct" instituția, a schimbat grila de programe fără acordul CA și a decis înființarea unei fundații, fără aviz.

„Având în vedere faptul că președintele director general al SRTV nu reușește o conlucrare cu consiliul de administrație al cărui membru este, având în vedere că a înaintat mai multe grile la CNA fără aprobarea CA, încălcând legea, dovadă că CNA nu le-a pus în discuție, având în vedere faptul că a jignit Parlamentul României și a încălcat grav legea trimițându-ne spre avizare o fundație deja înființată printr-o hotărâre (a CA – n.r.) îi solicit oficial demisia”, a spus Severin, joi, într-o conferință de presă.

Severin a spus că Tănase trebuie să își dea demisia pentru că a încălcat Legea audiovizualului atunci când a trimis noile grile de programe CNA fără ca acestea să fie aprobate de Consiliul de administrație al SRTV.

„În acest moment, televiziunea funcționează ilegal, în sensul în care grilele nu sunt aprobate, nu în alt sens”, a comentat președintele Comisei pentru cultură a Senatului.

El a solicitat CA al SRTV să se găsească o formulă legală astfel încât amenzile plătite în urma unor decizii intempestive și abuzive luate de conducere să fie imputate celor vinovați. Social-democratul a arătat că dacă într-o televiziune privată poți să decizi să plătești o amendă pentru a câștiga audiență, în televiziunea publică, decizii luate pe orgolii, pe nervi trebuie plătite din banii publici.

Severin a criticat scăderea substanțială a ponderii emisiunilor culturale și a celor de divertisment în favoarea celor de știri în grila de programe a SRTV pentru luna octombrie, care a fost transmisă CNA.

„În momentul în care nu ești interesat de politizarea televiziunii, nu mărești ponderea emisiunilor politice. Eu cred că românii care plătesc taxe, la ora 21.00 preferă un film bun, preferă o emisiune de divertisment. Este evident că politizarea TVR, într-un fel aproape direct, a adus-o Stelian Tănase”, a susținut senatorul PSD.

Pe de altă parte, el a apreciat că impactul TVR pe plan politic este aproape de zero, pentru că persoanele care se uită la televiziuni deja au, în general, opinii formate.

„Singurul mod în care TVR ne poate crea probleme nouă, celor care sprijinim puterea, este un scandal în SRTV, nu prin impactul mediatic pe care îl are, și văd că asta face domnul Tănase – un scandal la TVR. Dacă ar fi avut probleme serioase, ar fi fost pus în situații reale, s-ar fi adresat, normal, comisiilor parlamentare, am fi făcut o anchetă parlamentară, dar a lansat și el, în spiritului domnului Băsescu, o fumigenă – politizarea TVR. Pentru ce să o politizăm? Veți și dumneavoastră audiențele. Merită să-ți bați capul? Cum adică? Noi politizăm TVR și punem presiuni și domnul Klaus Iohannis apare diseara la TVR, la ora 21.00, a treia oară pe săptămână. N-am remarcat o prezență abundentă a PSD, în schimb, din partea cealaltă, cât cuprinde.”, a spus Severin

Acesta a mai spus că acuzațiile lui Stelian Tănase referitoare la presiunile politice care se exercită asupra sa sunt „gratuite și dureroase, pentru că sunt false”.

Social-democratul a criticat faptul că Tănase nu a recurs la căile instituționale pentru a semnala anumite probleme.

Pe de altă parte, Georgică Severin a amintit că membrii Comisiei pentru cultură au dat aviz negativ la solicitarea Consililului de administrație al SRTV pentru înființarea unei fundații.

Fundația, având ca fondator SRTV, potrivit unei scrisori transmise comisiei, ar avea ca obiect de activitate atragerea de fonduri europene, ar beneficia de logistica și personalul SRTV, fără a moșteni povara financiară a acesteia.

„Nu trebuie să fii nici de la Curtea de Conturi, nici geniu financiar să vezi că aici, de fapt, asistăm la o tentativă de sifonare, prin care se folosesc activele TVR fără să se plătească, pentru că nu se vorbește nicăieri de plată”, a declarat Georgică Severin.

Portrivit acestuia, în documentul citat se menționa că, în prezent, statutul juridic atipic de serviciu public autonom de interes național pe care îl are SRTV face dificilă încadrarea acesteia în categoria aplicanților eligibili, așa cum sunt ei definiți de regulile de finanțare, fapt care poate diminua șansele de implicare a instituției în proiecte pe fonduri nerambursabile și, implicit, capacitatea sa de atragere de fonduri.

Citește și