Prima pagină » Știri » Șeful DIICOT: România nu are „atentate teroriste VIZIBILE”. DIICOT nu știe de ancheta SRI privind cartelele pre-pay folosite de teroriști

Șeful DIICOT: România nu are „atentate teroriste VIZIBILE”. DIICOT nu știe de ancheta SRI privind cartelele pre-pay folosite de teroriști

Șeful DIICOT: România nu are „atentate teroriste VIZIBILE
Procurorul Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, a declarat că România este una dintre puținele țări din Europa în care nu există atentate teroriste vizibile, dealeri de droguri vizibili pe stradă sau mafia rusă, acest lucru datorându-se nu doar DIICOT, ci și „partenerilor instituționali", referindu-se la SRI.

„România astăzi este singura țară din Europa care nu are dealeri de droguri vizibili în stradă, România este una dintre puținele țări care nu are atentate teroriste vizibile, România este una dintre țările în care mafia rusă nu are reprezentanți. Aceste lucruri s-au realizat în timp, prin activitatea susținută atât a procurorilor DIICOT, cât și a partenerilor instituționali”, a declarat procurorul Daniel Horodniceanu, șeful DIICOT, în cadrul unei dezbateri privind schimbările legale legate de supravegherea tehnică în cadrul anchetelor penale, care nu mai poate fi făcută de SRI, decât în cazul dosarelor de terorism și siguranță națională.

Horodniceanu a mai spus că nu înțelege din decizia Curții Constituționale în ce fel condiționa SRI probele procurorilor, SRI fiind un organ militarizat la fel cum sunt și parchetele militare, care se supun legii.

„Analizând decizia Curții Constituționale, care dintr-o perspectivă este salutară, nu am înțeles exact în ce mod era condiționat mijlocul de probă de intervenția ofițerilor SRI. Prin faptul că discutăm despre un organ militarizat? Nu cred, pentru că facem și instanțe și parchete militare, deci avem magistrați militari în România. Prin faptul că ofițerii SRI nu sunt ofițeri de poliție judiciară? Cu siguranță, da. Nu au fost și nu vor fi niciodată ofițeri de poliție judiciară”, a spus Horodniceanu.

„În acest moment funcționează lucrurile, a fost o perioadă dificilă în prima săptămână (după publicarea deciziei CCR – n.r.). Tehnic vorbind, au fost mult mai puțini oameni care au pus în executare același număr de mandate de supraveghere tehnică”, a mai declarat șeful DIICOT despre cum a fost afectată activitatea acestui parchet de decizia CCR.

El a mai reproșat faptul că MAI nu are nici în ziua de azi un serviciu specializat pentru combaterea terorismului.

DIICOT nu știe de investigația SRI privind cartelele pre-pay

„Nu am cunoștință despre declarația dată de SRI și DIICOT în acest moment nu are o investigație, iar dacă ar avea-o, tot nu ar putea să v-o comunice pentru că probabil s-ar desfășura sub auspiciile informațiilor clasificate”, a spus procurorul șef al DIICOT.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, „SRI investighează, în cooperare cu instituțiile din Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului și partenerii internaționali, folosirea cartelelor nenominale românești în zone în care activează organizații teroriste”.

„În România, indivizi afiliați organizațiilor teroriste au folosit cartele pre-paid pentru comunicare în exterior”, informează SRI.

Mai mult, potrivit SRI, „investigația privește inclusiv posibilitatea utilizării unor astfel de cartele în atentatele din Europa. De altfel, informații recente indică lansarea de amenințări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o țară europeană de pe astfel de cartele”.

Citește și