Șeful Direcției Silvice Buzău: Rapiditatea cu care s-a făcut retrocedarea către Gheorghe Ceteraș ridică semne de întrebare
„Din punctul meu de vedere și al Direcției Silvice Buzău, retrocedarea celor 5.132,29 hectare către Societatea Forestieră Ardeleana, prin Ceteraș Gheorghe care a cumpărat drepturile litigioase, este nelegală și netemeinică, având în vedere că această societate era un SRL înființat în 1990 și nu se încadra în prevederile Legii 18 și a următoarelor privind retrocedarea fondului funciar. De asemenea, rapiditatea cu care s-au desfășurat acțiunile, din 10 februarie 2011, când Gheorghe Ceteraș a cumpărat drepturile litigioase, până în 26 mai 2011, deci trei luni și jumătate, când a fost pus în proprietate cu 5.132 de hectare, ridică unele semne de întrebare”, a declarat, miercuri, Cornel Pitiș citat de corespondentul MEDIAFAX.
Cornel Pitiș nu era director al Direcției Silvice Buzău în 2011, când s-a făcut retrocedarea pădurii.
El a precizat că Direcția Silvică Buzău nu a fost parte în dosarul deschis la Judecătoria Pătârlagele, instituția buzoiană fiind însă solicitată să intervină „cu o cerere accesorie” de către Comisia Locală Gura Teghii, cererea fiind respinsă la al doilea termen de către Judecătorie.
„În acest dosar Comisia Județeană de fond funciar, care era parte în proces alături de Comisia Locală Gura Teghii, a fost de acord cu retrocedarea respectivei suprafețe fără niciun fel de obiecțiuni. Șeful Ocolului Silvic Gura Teghii, în mai 2011, a procedat la punerea în posesie a acestei suprafețe chiar dacă i s-a comunicat în scris de către Direcția Silvică să nu facă acest lucru pentru că decizia Comisiei Județene 408 din mai 2011 a fost atacată în instanță de către Direcția Silvică Buzău, cerere care a fost respinsă. Deși a încălcat grav ordinul Direcției Silvice, inginerul Mihalcea a rămas în continuare șef de Ocol, fără a se lua nicio măsură împotriva sa”, a afirmat Cornel Pitiș.
În 2011, director al Direcției Silvice Buzău era Aurel Stănciuc, în prezent consilier județean PDL și director al Ocolului Silvic Râmnicu Sărat.
Prefectul de Buzău, Maria Buleandră, care era jurist la Prefectură în perioada în care Gheorghe Ceteraș a fost împroprietărit ilegal cu peste 5.000 de hectare de pădure în localitatea Gura Teghii, a declarat, miercuri, că instituția nu a atacat atunci decizia instanței de retrocedare întrucât „nu au existat motive”, în condițiile în care „anexa 37, privind reconstituirea suprafeței de teren, era semnată de către toți reprezentanții în drept”.
„Îmi aduc aminte anul 2011, când pe ordinea de zi a fost propunerea Comisiei Locale de validare a unei hotărâri judecătorești și a anexei 37 cu suprafața de teren reconstituită. Comisia Județeană a luat act de hotărârea judecătorească și a validat anexa corespunzătoare pentru punerea în posesie. La baza hotărârii judecătorești a stat și un raport de expertiză omologat de instanță. În perioada de recurs, Comisia Județeană nu a formulat recurs, motivat de faptul că anexa 37, privind reconstituirea suprafeței de teren, era semnată de către toți reprezentanții în drept. Mă refer aici la Comisia Locală și la reprezentanții Direcției Silvice”, a spus Buleandră.
Prefectul a precizat însă că Direcția Silvică a atacat decizia Comisiei Județene din Prefectură prin care s-a validat hotărârea judecătorească, precum și titlul privind reconstituirea titlului de proprietate, însă acestea au fost respinse în final de către instanță.
„Ne aflam la vremea aceea în fața unui titlu executoriu și potrivit procedurilor, așa se face. Se trimite hotărârea Comisiei Județene la toate instituțiile implicate” a explicat prefectul de Buzău.
Buleandră a mai afirmat că de la sediul Prefecturii Buzău au fost ridicate mai multe documente, iar un angajat al instituției a fost chemat recent la DNA, pentru declarații.
„Documentele au fost ridicate de la Prefectură ca și în cazul altor spețe. E normal să ridice documente. E hotărârea comisiei județene. Comisia județeană e competentă să valideze și să invalideze. În acest caz, comisia județeană a luat act de o hotărâre judecătorească și a validat anexa 37 suplimentară, semnată de reprezentanții comisiei locale Gura Teghii și de un reprezentant al Direcției Silvice. În această situație a fost adoptată o hotărâre a comisiei județene prin care au fost aprobate propunerile cuprinse într-un referat al comisiei locale Gura Teghii. În comisia județeană, Prefectura are zece juriști, comisia județeană nu are juristul ei propriu. Dar, toate referatele care ajungeau la Prefectură erau vizate în prealabil de instituțiile abilitate, după caz de ADS sau de Direcția Silvică, fiindcă pe lângă comisia județeană funcționează și un colectiv de lucru care întocmește referate pentru a fi aprobate in comisia județeană”, a spus prefectul Maria Buleandră.
De asemenea, mai multe documente au fost ridicate de procurori și de la Primăria Gura Teghii, iar mai mulți angajați au fost chemați la audieri, a declarat, miercuri, primarul comunei Gheorghe Băcneanu.
Potrivit unor surse judiciare, în ultima perioadă la DNA ar fi fost chemați și doi ingineri silvici de la Ocolul Silvic Gura Teghii, care au părăsit sistemul la scurt timp după ce Gheorghe Ceteraș a câștigat procesul, în urma căruia a fost pus în posesie cu peste 5.000 de hectare de pădure în Gura Teghii.
Pădurea a fost ulterior vândută unei companii străine cu peste 20 de milioane de euro. Acest lucru a fost posibil după ce Gheorghe Ceteraș a cumpărat drepturile litigioase de la moștenitorul de drept al pădurii, un pensionar din București, care nu a reușit mulți ani să câștige procesele prin care își cerea drepturile.
Aceleași surse au spus că avocatul lui Gheorghe Ceteraș în acest proces a fost Cosmin Vasile, fost jurist al Direcției Silvice Buzău și fiul fostului prim- procuror al Parchetului Judecătoriei Pătârlagele, instanța care a dat soluția în proces. În prezent, procurorul se află la pensie.
Miercuri, la sediul DNA Ploiești în acest dosar sunt audiate mai multe persoane, între care fostul prefect de Buzău Paul Beganu.
Conform surselor judiciare citate, în perioada în care a fost prefect Paul Beganu, împreună cu mai mulți angajați din administrația locală, ar fi favorizat retrocedarea a peste 5.000 de hectare de pădure din județul Buzău unui bărbat din orașul Țăndărei, Gheorghe Ceteraș. Acesta cumpărase drepturile litigioase asupra terenului de la SC Forestieră Ardeleană, care a vândut în calitate de moștenitor de drept al unor suprafețe de pădure din județul Buzău. Presa a relatat că în spatele acestei societăți s-ar afla un pensionar din București, care timp de câțiva ani ar fi încercat fără succes să intre în posesia terenurilor pe care le-a revendicat.
În 12 aprilie 2011, Judecătoria Pătârlagele din județul Buzău a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru Gheorghe Ceteraș asupra unei suprafețe de 5.132 de hectare de teren în localitatea Gura Teghii din județul Buzău, în baza cumpărării drepturilor litigioase de la SC Forestieră Ardeleană și în urma unui proces care a durat mai puțin de trei luni.
„Ia act că petenta SC FORESTIERĂ ARDELEANĂ SRL a cesionat (vândut) cesionarului Ceteraș Gheorghe toate drepturile litigioase care fac obiectul prezentei cauze. Dispun scoaterea din cauză a cedentei și introducerea în cauză în calitate de petent a cesionarului . Anulează în parte în ce privește petenta (cedentă) SC FORESTIERĂ ARDELEANĂ SRL hotărârea 353/25.08.2006 (art. 14) a Comisiei județene Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Reconstituie dreptul de proprietate petentului Ceteraș Gheorghe în calitate de cesionar al SC FORESTIERĂ ARDELEANĂ SRL pentru suprafața totală de 5132,29 ha teren pădure”, este soluția dată în aprilie 2011 de Judecătoria Pătârlagele, la finalul unui proces care a fost introdus pe rol la 31 ianuarie 2011 și a avut trei termene.
Paul Beganu a explicat, de-a lungul vremii, că singura lui implicare în acest caz a fost că a aprobat punerea în posesie în baza unor hotărâri judecătorești.
Prin aceeași decizie se stabilea ca o parte din terenuri să fie retrocedate pe vechile amplasamente, iar pentru aproape 3.000 de hectare de teren dreptul de proprietate pentru Gheorghe Ceteraș să fie recostituit pe alte amplasamente.
Totodată, prin aceeași decizie a instanței, Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar din Gura Teghii era obligată ca, la rămânerea definitivă a sentinței, să îl pună în posesie pe cesionarul Gheorghe Ceteraș și să întocmească documentația necesară eliberării titlului de proprietate.
Conform datelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, această decizie, care a fost pronunțată pe fond, nu a fost atacată cu recurs. De altfel, pe portalul Judecătoriei Pătârlagele nu există informații privind eventualele căi de atac, iar dosarul nu se regăsește la instanța ierarhic superioară, Tribunalul Buzău.
La câteva luni însă de la această decizie privind punerea în posesie asupra celor peste 5.000 de hectare de pădure, Ministerul Finanțelor Publice a cerut, la Judecătoria Pătârlagele, revizuirea retrocedării, însă magistrații au respins revizuirea pe motiv de lipsă a calității procesuale a Ministerului. Ulterior, la recurs, Tribunalul Buzău a menținut decizia, unul dintre magistrați făcând însă opinie separată.
În prezent, Paul Beganu este comisar la Comisariatul Județean Buzău al Gărzii de Mediu, el lucrând în instituție din vara anului 2012.
Paul Beganu, fost membru PDL, a fost prefect al județului Buzău din octombrie 2009 și până în mai 2012. El este de profesie inginer silvic, iar înainte de a fi prefect a lucrat la Romsilva.