Șeful Direcției Verificări Fiscale: ANAF nu deține informații oficiale despre conturile românilor în băncile elvețiene

Publicat: 11 02. 2015, 13:28

„În cazul referitor la conturi bancare din străinătate, Agenția Fiscală nu se află în posesia unei astfel de informații pe cale oficială, însă dacă sunt astfel de informații disponibile vom purcede pe cale oficială să intrăm în posesia lor. Totuși, ar putea să ne intereseze dacă o persoană are o sumă mare în conturi, pentru că această sumă nu a fost făcută cu siguranță deodată, dacă persoana are profilul de a se încadra în istoria noastră de risc sau de programe strategice”, a afirmat Șerban la o conferință de presă a PwC România.

El a arătat că, în măsura în care aceste informații sunt disponibile la nivelul altor agenții fiscale, autoritățile române vor face demersuri să obțină astfel de date.

„Din punctul nostru de vedere, al direcției ne interesează și am vrea să cunoaștem astfel de informații, mai departe sunt demersuri oficiale care nu depind neapărat de directia noastră. La nivel de ANAF, de Guvern sunt probabil căi oficiale de obținere sau de solicitare a acestor informații”, a spus Șerban.

HSBC Private Bank, filiala elevețiană a băncii britanice HSBC, a obținut profituri importante din administrarea unor conturi secrete de peste 100 miliarde de dolari ale unor organizații criminale, traficanți de arme și diamante, lista deponenților incluzând și familii regale și miliardari influenți. Potrivit unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ), banca elvețiană a ajutat peste 100.000 de indivizi și companii din 200 de țări să eludeze fiscul, ascunzând identitatea deponenților.

Raportul ICIJ are la bază o listă de clienți ai HSBC furnizată de un fost angajat al băncii, Herve Falciani, care a părăsit instituția în 2008. Statul elvețian l-a pus sub acuzare pe Falciani pentru spionaj industrial și încălcarea legislației privind secretul bancar.

Conform raportului, circa 220 de clienți ai HSBC Elveția, cu conturi totale de 1,3 miliarde dolari, au legătură cu România, iar 11 au cetățenie sau pașaport românesc.

În funcție de suma totală depozitată de clienți în conturile HSBC din Elveția în perioada 2006-2007, România ocupă locul 39, din 203 țări, valoarea conturilor românilor pe care instituția bancară le-ar fi ținut secrete fiind de circa 1,3 miliarde de dolari, conform raportului publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ). Potrivit jurnaliștilor de la Rise Project, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc reținut la finele anului trecut în dosarul retrocedărilor ilegale de pădure, se numără printre românii care au avut conturi secrete la banca HSBC.

Suma maximă dintr-un cont al unui client cu legături în România a fost, în perioada analizată, de 829,1 milioane de dolari, se arată în raport.

HSBC Holdings este investigată în SUA, Marea Britanie, Franța și alte țări după ce a recunoscut că la divizia de private banking din Elveția au avut loc nereguli care au permis ca unii dintre clienți să eludeze fiscul. HSBC colaborează cu autoritățile care investighează problemele fiscale. Autoritățile din Franța, Belgia și Argentina au anunțat la rândul lor că investighează informațiile.