Șeful DVS Prahova: analizele confirmă prezența cărnii de cal în micii dintr-un supermarket. ANSVSA: Analizele nu sunt încă gata
Analizele în cazul suspiciunii substituirii cărnii de vită cu cea de cal în carne tocată (mici) vor fi finalizate în cursul zilei de joi, 21 martie, a anunțat ANSVSA.
„Pentru încheierea acestei anchete este necesar buletinul de analiză de confirmare, eliberat de către Laboratorul Național de Referință, din cadrul Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară”, potrivit informațiilor furnizate de ANSVSA
Reacția ANSVSA a venit după ce directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, a declarat marți pentru Mediafax că analizele de laborator făcute pe probele prelevate din mici produși de o firmă din Ploiești și vânduți într-un supermarket din București au confirmat prezența cărnii de cal în locul celei de vită.
Societatea respectivă, administrată de soțul unei angajate a DSV Prahova, a fost amendată cu 30.000 lei.
„Declarațiile directorului DSVSA Prahova nu sunt susținute de rezultatele buletinelor de confirmare. Menționăm că respectiva persoană nu a fost autorizată să facă declarații în acest sens”, se precizează în comunicatul ANSVSA.
Mihai Terecoasă a mai spus că în prezent se așteaptă rezultatele altor trei analize de laborator, prelevate de la mici produși de aceeași firmă, în condițiile în care respectiva societate comercială a distribuit printr-un lanț de supermarket-uri aproape 2.000 de caserole cu mici în 36 de județe. Aceste analize sunt făcute tot în laboratoarele DSVSA București.
Firma din Ploiești amendată pentru că a produs mici ce conțin carne de cal fără a fi etichetați ca atare este administrată de soțul fostei șefe a biroului siguranța alimentelor de origine animală din cadrul DSVSA Prahova, iar subalternii acesteia sunt cei care fac controalele la firme precum cea administrată de soțul său. Directorul acestei instituții a declarat că, în urma alertei alimentare, angajata a fost trecută pe o funcție de execuție în cadrul biroului care are în responsabilitatea verificarea produselor non-alimentare.
Săptămâna trecută, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a lansat o alertă alimentară după ce într-un magazin din București a fost descoperită cantitatea de 200 de kilograme de carne tocată asupra căreia a existat suspiciunea de fraudă constând în substituirea cărnii de vită cu cea de cal.
În urma extinderii verificărilor s-a constatat că producătorul micilor, o firmă din Ploiești, a distribuit printr-un cunoscut lanț de supermarket-uri, în 36 de județe, 1.920 de caserole a câte 800 de grame de mici.