Șeful Gărzii de Mediu Bihor și un subaltern, reținuți de procurorii DNA Oradea pentru mită

Publicat: 12 12. 2012, 19:17
Actualizat: 30 03. 2019, 18:19

Șeful Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Rațiu, și un subaltern al său, Gabriel Varga, au fost reținuți, miercuri, de procurorii DNA Oradea într-un caz în care sunt cercetați în total cinci comisari ai instituției, dar și alte persoane, pentru mai multe fapte de corupție, afirmă surse judiciare.

Surse judiciare au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că procurorii Direcției Naționale Anticorupție Oradea au emis, miercuri, o ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele șefului Gărzii de Mediu Bihor, Gheorghe Rațiu, și al unui subaltern al acestuia, Gabriel Varga, în timp ce un al treilea comisar de mediu, Mugur Popa, a primit interdicție de a părăsi localitatea.

Conform surselor citate, măsurile au fost luate într-o anchetă în care sunt cercetați în total cinci comisari ai Gărzii de Mediu Bihor: Gheorghe Rațiu, Gabriel Varga și Mugur Popa pentru luare de mită, Sorin Tamaș și Cornel Viorel Mihălceanu – pentru abuz în serviciu.

În același dosar mai sunt anchetați un inspector din cadrul Agenției de Protecția Mediului Bihor, Adina Laura Roșca, pentru fals intelectual, dar și trei oameni de afaceri din Bihor, pentru instigare la fals intelectual, respectiv dare de mită, spun sursele menționate.

Potrivit acelorași surse, în cazul comisarilor Rațiu, Varga și Popa, procurorii DNA au stabilit faptul că, în cursul anului 2012, au pretins între 200 de lei și 2.000 de lei în timpul controalelor, pentru a nu da sancțiuni contravenționale, iar în cazul lui Tamaș și al lui Mihălceanu – că ar fi falsificat unele acte de control la solicitarea șefului lor, Gheorghe Rațiu.

Sursele citate mai spun că, la rândul său, inspectorul APM Bihor Adina Laura Roșca este suspectat că a completat în fals o notă de constatare necesară unui om de afaceri bihorean pentru obținerea unor fonduri europene.

Conform surselor citate, omul de afaceri achiziționase utilaje în cadrul unui program FADR, iar Roșca, împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu Bihor, avea obligația să verifice impactul pe care folosirea acestora l-ar avea asupra mediului.

„Controlul nu s-a făcut, nota de constatare fiind întocmită în fals”, au explicat sursele citate, adăugând că acel om de afaceri este cercetat pentru instigare la fals.