Șeful IPJ Hunedoara, comisarul șef Liviu Gabriel Dumitru, a obținut titlul de doctor în anul 2014, la Academia Națională de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, prin lucrarea cu tema „Managementul investigării fraudelor în domeniu piețelor de capital”, sub coordonarea profesorului Costică Voicu. Un fost subordonat al șefului IPJ Hunedoara, fostul polițist Claudiu Ionescu, susține că a identificat elemente de plagiat în lucrarea de doctorat și a depus, în 17 noiembrie, o sesizare la Ministerul Educației. Sesizarea acestuia a fost redirecționată de cei de la minister la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
În plângerea înaintată CNATDCU, bărbatul susține că a identificat „similitudini și texte identice” cu teza de doctorat a unui alt polițist, Alexandru Moraru, susținută în anul 2009 la Academia Națională de Poliție, cu tema „Specificul managementului pentru combaterea criminalității din sistemul bancar”, coordonată tot de profesorul Costică Voicu.
„Analizarea capitolul IV cu titlul « Managementul investigării fraudelor in domeniul pietei de capital» din teza de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel din anul 2014, am constat suspiciunea de plagiat folosindu-se metoda copy-paste, fără consemnarea sursei a unui numar de 89 rânduri, identice cu pasaje identificate in teza de doctorat a domnului Moraru Alexandru, susținută în anul 2009, la Academia de Poliție, «Alexandru Ioan Cuza» București, cu tema «Specificul managementului pentru combaterea criminalității din sistemul bancar» capitolul V-rezumat. Solicit analizarea capitolelor II si III, din teza de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel, întrucât nu dispun de mijloacele și resursele necesare. De asemenea solicit analizarea întregii teze de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel pentru a se stabili existența/inexistența vreunui plagiat”, se arată în sesizarea înaintată CNATDCU.
În plângere, bărbatul declară că și la Capitolul I „Organizarea și funcționarea pieței de capital” ar exista un număr de 11 pagini pe care șeful IPJ Hunedoara le-ar fi copiat de pe mai multe site-uri.
„Din analizarea Capitolul I cu titlul «Organizarea si funcționarea pietei de capital» din teza de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel, am constatat suspiciunea de plagiat folosindu-se metoda copy-paste, fără consemnarea sursei a unui număr de 416 rânduri, totalizând circa 11 pagini, din totalul de 48 de pagini cât reprezintă acest capitol”, se notează în plângere.
Fostul polițist a atașat la sesizare și pasajele care ar fi fost plagiate, dar și extrase cu locurile de unde le-ar fi luat.
Pe data de 9 decembrie, acesta a primit răspuns din partea ministerului prin care se notează că verificarea CNATDCU pentru teza șefului IPJ Hunedoara nu poate fi finalizată întrucât dosarul de doctorat, în format original, se află ca probă la un dosar penal la Parchetul General.
„Urmare a adresei Dvs. nr.2988/17.11.2016, prin care transmiteți CNATDCU sesizarea referitoare la teza de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel, susținută la Academia de Poliție «Alexandru Ioan Cuza», din București, vă comunicăm cele ce urmează. Dosarul de doctorat al domnului Dumitru Liviu Gabriel face obiectul investigației efectuate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală și criminalistică în cauza nr. 329/P/2016. Întrucât dosarul de doctorat, în format original, a fost predat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în vederea efectuării urmăririi penale, CNATDCU nu poate demara procedura de analizare a sesizării respective”, se arată în răspuns.
Până la ora transmiterii acestei știri, șeful Poliției Județene Hunedoara nu a oferit un punct de vedere.
Ulterior publicării materialului, reprezentanții Academiei Naționale de Poliție «Alexandru Ioan Cuza» au comunicat agenției MEDIAFAX că nu a fost vorba de o sesizare a instituției de învățământ, că Parchetul General a fost cel care a solicitat dosarul de doctorat și teza de doctorat a lui Liviu Gabriel Dumitru.
Din martie 2012, Liviu Gabriel Dumitru conduce Asociația «Clubul Inspectorilor Șefi din Poliția Română». Potrivit CV-ului postat pe site-ul Poliției Române, comisarul șef conduce Poliția Județeană Hunedoara din iunie 2008.